Diumenge, 18 de Maig de 2025

Equilibrar la producció i el consum, l'única solució per salvar el sector vinícola del Priorat

25 d'Agost de 2009, per Esher Valcárcel / ACN
  • Són poques les finques que han començar aa verema

    ACN

  • Més d'un 6% de raïm no tindrà sortida al mercat

    ACN

  • Pagès veremant al Priorat

    ACN

No fa tants anys que el Priorat va deixar de ser una zona on la gent només vivia dels productes que el camp li oferia a convertir-se en la comarca del vi, en què molts inversors, tan cantants, futbolistes i, fins i tot, ministres i empreses potents, van veure una gran oportunitat de negoci. La crisi, però, també ha acabat esquitxant el Priorat, que ara s'ha d'afrontar a una sobreproducció de raïm per la caiguda de les vendes.

La bombolla ha esclatat i els preus han començat a baixar. Els cellers, que veuen que al seu magatzem cada vegada s'acumula més estoc, han començat a adequar la compra de raïm a les seves possibilitats de venda. Els pagesos i els empresaris que van invertir comprant vinyes són els que n'estan sortint més mal parats del reajustament dels cellers, ja que veuen que bona part de la seva producció de raïm no podrà sortir al mercat o bé l'hauran de vendre a preus molt baixos.

Són molt poques les finques del Priorat que han començat la verema aquesta setmana ja que la gran majoria iniciaran la producció al setembre. Tot i això, diversos pagesos s'estan plantejant si els serà rendible veremar enguany ja que temen que els cellers rebutjaran bona part de la collita. Per això, alguns ja han començat a tancar contractes amb elaboradors de vi en els que es comprometen a vendre el raïm a preu de cost i fins i tot per sota d'aquest. "Més val recuperar part del cost de producció que quedar-se sense res", lamenten.

En aquest sentit, l'encarregat d'una de les finques del Priorat, Miquel Nolla, ha destacat que la situació que pateix la comarca també es dóna en molts altres indrets de Catalunya. "Al Priorat, però, la problemàtica s'accentuarà més pel que fa els preus", ha afirmat Nolla, ja que bona part dels vins de la comarca són d'alta qualitat. "El cost de producció d'un raïm de bona qualitat és més elevat, però ara els productors no el podran vendre per sobre d'aquest cost", ha explicat Nolla, que ha afegit que molts no portaran el producte a la bodega perquè no els sortirà a compte.

"Cal trobar un equilibri entre el sector productor i l'elaborador", aquesta és l'única solució per salvar el sector vinícola del Priorat que proposa Salustià Álvarez, el president del Consell Regulador de la Dominació d'Origen de Qualitat (DOQ) Priorat. "Vam saber trobar aquest equilibri en temps de bonança i crec que també l'aconseguirem ara", ha manifestat Álvarez, que ha assegurat que la DOQ Priorat treballarà per garantir que els pagesos, l'economia dels quals només depèn de la vinya, "puguin seguir vivint de la terra".

El president del Consell Regulador, que ha anunciat que els propers quinze dies es començaran a estudiar les possibles solucions, considera que s'han de prioritzar les necessitats dels "veritables pagesos", aquells que realment viuen exclusivament de la producció de raïm ja que són moltes les empreses i els particulars que tenen vinyes al Priorat per tenir una segona o tercera font d'ingressos.

La DOQ Priorat preveu que enguany es produeixin 4'6 milions de quilograms de raïm, 300.000 dels quals, segurament, no es podran transformar amb vi, ja que els cellers no els compraran. "Intentarem trobar una solució", ha insistit Álvarez, que ha apuntat que a causa de la gran varietat de productors de raïm de la comarca s'hauran de trobar solucions a mida de cada vinya.

En els últims anys la producció mitjana de raïm al Priorat s'ha situat entre els 4'5 i els 5 milions de quilograms, unes xifres que segons el president del Consell de Regulador són pròpies d'una collita estable. "Fins ara no hi havia cap problema, ja que la comarca disposava d'un gran nombre de vendes altament consolidades", ha explicat Àlvarez, que ha afegit que és per això que els cellers del Priorat no tenen "tanta quantitat d'estoc" que els de la resta del territori. Tot i això, el president ha insistit en què cal un regularització perquè "s'han plantat masses hectàrees i han obert molts cellers en els últims anys".

Segons Álvarez, la solució a la sobreproducció de raïm amb la conseqüent caiguda de vendes l'han de trobar els mateixos productors i elaboradors del sector vinícola. "Les de l'Administració sempre seran solucions de mínims", ha manifestat el president del Consell Regulador.

La calor d'aquest estiu ha fet avançar dinou dies la recollida de les varietats més primerenques a la Terra Alta. En la verema d'enguany es preveu recollir 39 milions de quilograms de raïm, una xifra que suposa un increment d'entre el 10 i el 15% respecte la producció mitjana dels darrers anys. Tot i això, el volum de recol·lecta tornarà a quedar lluny de la collita del 2004, que va ser la més generosa de la dècada. D'altra banda, la DO Terra Alta explica que les prop de 200 hectàrees de vinyes que es van arrencar la passada campanya amortiran parcialment l'increment de producció d'enguany.

Pel que fa a la qualitat sanitària, la DO Terra Alta assegura que aquest any la collita "serà excel·lent". Les valoracions de la qualitat enològica, però, no són tant contundents. S'està a l'espera d'un temps més fresc i, fins i tot, els especialistes consideren que seria benvinguda una pluja moderada. Serà, doncs, l'evolució meteorològica la que acabi de definit la qualitat de les principals varietats viníferes conreades a la comarca.

Quatre cellers de la Terra Alta van començar la verema la setmana passada, dos dels quals ja havien iniciat veremes de les varietats blanques més primerenques. El passat cap de setmana també es van començar a collir les varietats negres primerenques i tot apunta que en pocs dies serà el torn de la singular Garnatxa blanca, la varietat tradicional més primerenca. La resta de vinyes començaran la verema a partir de la primera setmana de setembre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

verema al priorat
verema al priorat

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

N/R=eus  26 d'Agost de 2009

EL VERITABLE PAGÈS

 Els grans empresaris poden recollir la cartera i anar a invertir i rebentar un altra mercat. Fins i tot poden aguantar fins que d'altres, més petits, pleguin.
Però al "veritable pagès" (com diu el senyor Salustià Álvarez) sempre li toca el rebre.
Tant de bo es prioritzin les necessitats d'aquests, aquells que realment viuen exclusivament de la producció de raïm, i no s'hagin de veure abocats a abandonar la terra i buscar com sobreviure.
El veritable pagès te dret a VIURE dignament del seu treball i de la terra, deixant de banda les "BOOMbolles especulatives" que tot ho acaben esguerrant.