La 12a edició de la cursa Ultra trail Montsant, que se celebrarà l'1 i 2 de maig, s'adaptarà als temps suprimint dues de les seves cinc modalitats habituals. Organitzada per la Secció de Muntanya de l'Agrupació Cultural de Vila-seca en col·laboració amb Naturetime, el seu esperit i el seu espectacle segueixen intactes.
El pont del primer de maig torna l'Ultra Trail de la Serra del Montsant, una de les curses de referència dins del panorama català que arribarà a la seva 12a edició. Ho farà, com no pot ser d'altra manera, adaptant-se als protocols de prevenció contra la covid. Després d'estrenar-se el 2009, i d'haver augmentat any rere any el nombre de participants, aquesta edició l'organització ha decidit no disputar dues dels seves cinc habituals distàncies.
La cursa Ultra (106 km i 4.920 m +) i la Long (83 km i 4.100 m +) hauran d'esperar fins al 2022 per fer lloc a les seves germanes menors que aquest any cobren tot el protagonisme. Així, la Half Trail de 59 km serà la prova reina en distància, disputant-se el dissabte 1 de maig i oferint 3 punts ITRA. Per la seva banda, la resta de proves tindrà lloc el diumenge 2: la TSM27K, que ofereix 1 punt ITRA i forma part de les Evadict Trail Sèries Costa Daurada al costat de la TSM13K, que també es pot realitzar caminant, i la START 7K.
Com a alternativa a les distàncies llargues, aquest any ha nascut una nova modalitat amb gran demanada, la Montsant Stage Run: els corredors realitzen dissabte els 59km de la Half i diumenge els 27km del TSM27, de manera que amb 86km i 3.787m de desnivell positiu, s’atorguen 4 punts ITRA. Com veiem, opcions per a tot tipus d'esportistes en un escenari excepcional que compta amb llocs tan emblemàtics com el pantà de Margalef i les ermites de Sant Salvador i Sant Antoni com a punts de pas. "El UTSM va néixer amb la vocació d'originar una trobada equilibrada entre el valuós entorn natural de Parc Natural de la Serra de Montsant, les persones dels pobles que l'integren i els corredors.
Aquest any més que mai volem tenir cura d’aquest vincle pel que hem organitzat una versió més reduïda de l'esdeveniment", explica Joan Carbonell, màxim responsable de Naturetime. No és l'única modificació ja que els recorreguts comptaran amb novetats, la sortida es farà per calaixos i serà obligatòria la mascareta en tot moment fora de la competició. Aquests canvis permetran que es mantingui l'esperit assossegat d'una prova que es realitza en un territori molt especial, de tradició eremítica, sobre uns camins que van servir als ascetes i anacoretes per cercar l'austeritat, la simplificació i la contemplació en silenci, amb la meravellosa Costa Daurada esperant allà on arriba la vista.
A més, l'esdeveniment destaca a nivell internacional perquè forma part del calendari oficial dela International Trail Running Association, i alhora, forma part del circuit Run the World, un circuit amb curses independents de tot el món a la recerca de l'autenticitat, l'equitat i els alts estàndards de qualitat per al corredor. Entre els corredors destacats es troben Jordi Gamito (top ten UTMB) i Anna Olivares per la distància Half; Pol Vilà (6è Trencacims 2021) i Alicia Hudelson (top 3 Eiger Ultra-Trail) en els 27k.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics