El Centre d'Art Cal Massó ha acollit aquest dijous la presentació del llibre 'Un model d'empresa energètica local: ‘Gas Reusense' (1854-1969)', un repàs per la història de la fàbrica de gas que va protagonitzar el canvi d'enllumenat de la ciutat, de l'oli i el petroli al gas. Durant l'acte, l'autor del llibre, Florentí Moyano, ha subratllat la importància que va tenir aquesta empresa local per Reus, ja que va "dinamitzar els carrers i comerços", i va "modernitzar els habitatges", provocant una "transformació social".
El llibre, doncs, explica amb detall la "vida" d'aquesta empresa local, des de la seva arribada i les primeres implantacions d'aquesta font d'energia, fins els seus últims anys, en els que ja no tenia els mitjans per renovar les instal·lacions i va ser absorbida per l'empresa Catalana de Gas y Electricidad, l'actual Gas Natural Fenosa.
Moyano, però, també situa la fàbrica dins el seu context històric i valora el seu comportament davant els diversos períodes conflictius que va haver de suportar. "L'empresa va haver de 'sobreviure' a la dictadura de Primo de Rivera, al crack del 29, a dues guerres mundials i a una guerra civil", ha afegit.
Pel que fa a l'exposició, anomenada 'El Gas i Reus', es podrà veure fins el 13 de gener al Museu d'Art i Història de Reus, i complementarà les explicacions del llibre amb testimonis del canvi social que es va produir, objectes de la Col·lecció Catalana de Gas i informació gràfica i audiovisual del Reus del segle XIX.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics