Dimarts, 03 de Desembre de 2024

La producció de bolets és de 25 quilograms per hectàrea, la meitat dels darrers anys

El CTFC calcula que la temporada es podria allargar fins Nadal a la Catalunya Central i a la costa

27 de Novembre de 2011, per ACN
  • La producció de bolets d'enguany representa només la meitat de l'any passat

    ACN

Segons les dades que recull el CTFC a les més de 80 finques experimentals que té repartides arreu de Catalunya, en aquests moments la producció de bolets està al voltant d'uns 25 quilograms per hectàrea. "Aquesta setmana s'ha animat, ja que fins fa uns dies la producció era d'uns 15 o 16 quilos per hectàrea", ha destacat Martínez. Per això, el micòleg del Centre Tecnològic Forestal ha destacat que la campanya boletaire "tot just acaba de començar" perquè els mesos de juliol, agost, setembre i octubre "no ha plogut gens".

La mitjana de bolets que es recullen a Catalunya és de 46 quilograms per hectàrea i en aquests moments "estem molt per sota la mitjana", ha destacat Martínez. Tot i això, el micòleg ha afirmat que "no és la pitjor temporada dels darrers anys", ja que el 2002, 2004 i 2007 també es van registrar "xifres molt dolentes". En comparació a l'any passat, la temporada sí que és molt inferior, ja que es van trobar uns 110 quilos per hectàrea, una xifra que segons Martínez va ser "excepcional". La previsió que fa fer el CTFC a principis de temporada era que es produirien de 60 a 80 quilograms de bolets per hectàrea.

Juan Martínez ha explicat que "és difícil" concretar els llocs on es pot allargar la temporada boletaire però ha manifestat que "al Pirineu difícilment tindrem una bona producció". Segons Martínez, si les temperatures es mantenen "a la Catalunya Central i a la zona de costa, la temporada boletaire es podria allargar fins al Nadal". Tot i això, el micòleg ha ressaltat que s'ha de veure "com es recuperen els arbres perquè han patit molt degut a la sequera".

El micòleg ha explicat que fins fa un parell de setmanes els bolets que més es trobaven són els que s'alimenten de matèria orgànica però fa uns dies "han començat a aparèixer els fongs que s'associen als arbres com ara la llenega, la llenega de bou o la pota de perdiu."

Pel que fa als rovellons, Martínez ha afirmat que a les finques experimentals del CTFC encara no n'han trobat cap. Tanmateix, el micòleg ha expressat que tenen constància que hi ha boletaires que ja n'han trobat tot i que "de molt petits".

Les pluges que han caigut en els darrers dies al Berguedà no han estat suficients per salvar la temporada de bolets. El president de la Penya Boletaire de Berga, Jesús Perarnau, ha titllat la temporada de "nefasta" i ha assegurat que "la comarca se n'ha ressentit molt perquè molts restaurants i mercats en depenen".

Aquest és el cas del mercat de Cal Rosal (Olvan). Un dels paradistes, Ramon Romera, ha explicat que aquest any hi ha hagut menys visitants i ha assegurat que, si bé solen fer uns 14.000 euros per temporada, aquest any veuran "fortament" reduït el nivell d'ingressos. Romera ha hagut d'anar a França per tenir bolets a la seva parada i això n'ha fet augmentar el preu.

El president de la Penya Boletaire de Berga no recorda cap any en què els boletaires de la comarca hagin hagut de marxar fora del Berguedà per trobar bolets. "Aquesta ha estat la primera vegada en els meus 62 anys de vida", ha assegurat.

Segons el boletaire, si es manté la bonança, es podran trobar alguns fredolics, llenegues, camagrocs o rossinyols en cotes baixes, però cap rovelló. "Es fa molt difícil saber quants dies es podrà allargar la temporada, però si no fa fred, d'altres anys hem trobat bolets fins Nadal", ha assegurat.

De les sis parades que hi ha al mercat de Cal Rosal, només dues estan obertes tots els dies de la setmana. La manca de bolets fa que hi hagi pocs boletaires i això s'ha notat a la butxaca dels paradistes. "Normalment fem uns 14.000 euros per temporada, però aquest any serà molt menys", ha assegurat un d'ells.

Ramon Romera ha hagut d'anar al Pirineu francès per poder collir bolets. "De fongs ja n'hi ha, però ara hem de recórrer uns 200 km per trobar-los", ha explicat. Això ha fet augmentar el preu dels bolets que, enguany, ha estat d'uns 30 euros el quilo.

La responsable de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olvan, Blanca Isern, ha explicat que només l'any en què es va inaugurar la c-16 i es va deixar de passar pel centre de Cal Rosal es van registrar unes xifres de visites pitjors que les d'enguany.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics