El director del Centre d'acollida de refugiats de Reus, Oscar Revilla, fa una valoració "molt positiva" del projecte que des de principis del mes d'agost va començar a caminar a la capital del Baix Camp. El responsable ha estat entrevistat per LANOVA Ràdio al programa 'Carrer Major' de les emissores del Camp de Tarragona. El perfil de les persones que participen d'aquest programa són que els sol·licitants d'asil a la Unió Europea.
Trentena de persones
De moment, atenen una trentena de persones d'edats diverses amb procedències i ideologies igual de variades. Algunes d'elles van arribar amb el vaixell de Proactiva Open Arms a Barcelona el passat mes de juliol. El centre té capacitat per 50 persones i el director ha explicat que està previst que aquestes places s'ocupin les pròximes setmanes. "Tenint en compte la capacitat del nostre dispositiu, sempre intentem oferir el màxim de places perquè no hi hagi persones en llista d'espera", ha dit Revilla.
Reus és la primera ciutat que acull un centre d'aquestes característiques fora de la demarcació de Barcelona. "Vam valorar que la província de Tarragona era una bona opció, i Reus s'havia declarat ciutat d'acollida. Vam iniciar contactes amb l'administració pública i tot va ser bona disposició i facilitats", ha valorat el director. També es van fixar en l'accés al món laboral i a l'habitatge.
El projecte d'acollida de l'Estat espanyol preveu tres fases. A Reus s'hi desenvolupa la primera que és una acollida integral de sis mesos i el gestiona l'ONG CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat). A les persones se'ls aporta casa i manutenció bàsica, al mateix temps que se'ls ensenya castellà i català. A partir del quart mes, estableixen un pla de treball més individualitzat pensant "en una inserció i una integració a partir del setè mes quan sortiran del centre", ha apuntat el director del centre.
A partir del setè mes, les persones segueixen tenint el suport tècnic i econòmic del centre perquè en 12 mesos, el sol·licitant d'asil ja pugui ser autònom.
Col·laboració amb 'Reus refugi'
El centre ha rebut també l'ajuda de 'Reus refugi' que a través dels seus voluntaris poden oferir, per exemple, els cursos d'idiomes. També fa acompanyament a les persones que s'alberguen al centre. "Al final, no podem afrontar la situació mundial, però cadascú des de la seva ciutat o municipi pot fer petits gestos", ha subratllat Revilla.
El director ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè els pròxims mesos possibiliti el lloguer de pisos i habitacions a les persones refugiades.
31.120 sol·licitants d'asil a l'Estat
L'any passat, l'Estat espanyol va rebre 31.120 sol·licituds d'asil, un rècord absolut. Tot i això, Espanya és dels països amb menys demandes de la Unió Europea. Per exemple, Alemanya ha arribat algun any al milió de sol·licituds. Pel que fa a les arribades d'immigrants per mar, el 2017 es van superar les 20.000 persones.
"Estem en una crisi migratòria i hem d'acollir més gent i també dotar de més pressupost i de més recursos el projecte", ha reclamat Revilla.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics