Dimecres, 18 de Desembre de 2024

El Teatre Fortuny s'omple de solidaritat en la presentació del documental 'Sisters of Ukraine'

El film narra un viatge en autobús a Ucraïna per anar a buscar refugiats, des de Barcelona a Ivano Frankiv i la tornada a la Selva del Camp

25 d'Octubre de 2024, per Jordi Cartanyà
  • Foto de grup d'una de les expedicions organitzades per al trasllat refugiats ucraïnesos

    COOPERA ONGD

El Teatre Fortuny de Reus es va omplir aquest dimecres al vespre per assistir a la projecció del documental 'Sisters of Ukraine', dirigit per Mike Dorsey, en un acte organitzat per Acció Familiar Barcelona. El film és un relat gràfic d'un viatge en autobús a Ucraïna per anar a buscar refugiats des de Barcelona a Ivano Frankiv i la tornada al centre d'acollida de la Selva del Camp. El documental és una fotografia de tot el procés que han viscut durant aquests anys tant refugiats com voluntaris fins aconseguir el rescat de 1.000 persones de la guerra.

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, va ser l'encarregada de donar la benvinguda als assistents, tot agraint al voluntariat i a les famílies la seva tasca i el seu soport en tot aquest procés d'acollida de persones refugiades. 

La cadena de solidaritat d'entitats i ONG's, -al marge de les administracions públiques-, va començar a funcionar des del mateix dia de l'esclat de la guerra, el 24 de febrer del 2022. Pilar Fuster, vicepresidenta d'Acció Familiar Barcelona i presidenta de SOS Ucraïna, recordava en la seva intervenció que, uns dies després, el 6 de març del 2022, arribaven a la casa de Colònies de Santa Pau (La Garrotxa) les primeres persones refugiades. Després en serien unes 150 més i, així, fins arribar al miler de persones rescatades en 2 anys i 9 mesos gràcies a la cooperació entre entitats com Acció Familiar Barcelona, SOS Ucraïna, la Fundació Montblanc de promoció de la dona o Coopera ONGD. 

Pilar Fuster va detallar que, gràcies al voluntariat, "els hem ajudat a buscar feina, a tramitar-los documentació, a l'escolarització dels nens i nenes, a anar al metge, al psicòleg, a familiaritzar-se amb l'idioma i a integrar-se aquí". 

A continuació, Oleksand Gerasymyuk, primer secretari de l'Ambaixada d'Ucraïna a Espanya, va expressar el seu agraïment a l'equip que ha fet possible el documental, així com el seu reconeixement al voluntariat, alhora que va pronosticar que "queda molt de treball a fer durant molts anys". El representant de l'ambaixada va assistir a Reus acompanyat del cònsul Oleksand Dzoma i del representant del Ministeri Exterior d'Ucraïna Oleg Grabovetskyy.

Tot seguit, van aparèixer a l'escenari del Fortuny dos dels voluntaris protagonistes de la missió i del documental, Rafa Moreno i Eduard Llop, de Coopera ONGD. Llop va posar en valor les 1.000 persones que han pogut ser rescatades en 9 expedicions, -6 en bus i 3 en avió-: "El poder és poder, però en aquests viatge també he vist la bondat de l'ésser humà". Els cooperants van recordar que "els refugiats són com nosaltres, que no tenen res més que la seva vida, i aquesta es troba amenaçada".

La Mare Cristiana Demianczuk i la germana Providynnia, les dues monges protagonistes de 'Sisters of Ukraine', van donar detalls sobre la vida diària amb les famílies ucranianes, alhora que van elogiar la mirada humana del documental.

El director del documental, Mike Dorsey, i el productor Steven Campos, van tancar l'acte, abans de la projecció del documental. Dorsey va adreçar un missatge d'esperança al públic: "Sempre hi haurà algú que pugui ajudar als més necessitats. Quan acabi la guerra segur que aquestes persones s'enrecordaran". Com a anècdota, el director va compartir un record que mai oblidarà, com "les piles que ens van deixar uns nens ucraïnesos perquè el nostre equip pogués continuar treballant. Un cop utilitzades les vam tornar, menys una, que la porto amb mí de record".

Al seu torn, Steven Campos va posar en valor "l'equip de cineastes que va participar en el projecte i que, conscients que estaven fent una gran tasca humanitària, van abandonar els seus compromisos per fer el documental". Finalment, Campos va dedicar el film a "la valentia" dels refugiats: "El documental va destinat a tots vosaltres".

 

'Sisters of Ukraine' (Sinopsi)

 

Dos voluntaris de Barcelona - Eduard Llop i Rafa Moreno- viatgen a un convent a l'oest d'Ucraïna on les religioses ajuden els refugiats després de la invasió russa. Mentre els atacs amb míssils a tota Ucraïna assoleixen nivells sense precedents, i després del bombardeig del pont Kerch a Crimea, les monges i els voluntaris condueixen a un grup de tres dotzenes de refugiats i famílies de soldats que lluiten a la guerra, en un viatge de tres dies creuant Europa, fins a tornar a la casa d'acollida de la Selva del Camp. La projecció i distribució del documental, produït per Marauder Entretainment, també ajudarà econòmicament al projecte.

 

La Casa d'Exercicis de la Selva del Camp, centre d'acollida de refugiats ucraïnesos

 

La Casa d'Exercicis Cardenal Arce de la Selva del Camp va ser cedida de manera gratuïta a l'ONGD Coopera per tal d'esdevenir un centre d'acollida i residència temporal per als refugiats de la guerra a Ucraïna, gestionat per aquesta organització amb més de 25 anys d'experiència en l'ajut a orfes ucraïnesos i acollida familiar, així com també ho va ser durant uns mesos el Centre Tarraconense El Seminari. Des de l'inici de la guerra, centenars de persones han trobat refugi en aquest edifici de l'Arquebisbat a la Selva.

L'edifici, que durant els darrers anys es trobava en desús, va ser ràpidament condicionat per a poder rebre aquestes famílies. Ara, però, davant d'aquesta experiència d'acollida es planteja un projecte de reforma i rehabilitació integral per a millorar el conjunt de l'equipament i poder-lo recuperar definitivament com a espai destinat a les necessitats que puguin aparèixer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics