Dimecres, 18 de Desembre de 2024

Es publica la tercera edició de la guia 'Els ocells de Reus'

Ens apropa les 80 espècies d’ocells més habituals a la ciutat

16 de Desembre de 2024, per Aleix Pérez
  • Un nen repassa les espècies que consten al desplegable

    Enric Pàmies

Sortosament, al cel de Reus es poden observar un ampli ventall d'espècies d'aus. Per a fer més amè l'interès a l'ornitologia de proximitat i conèixer el seu món, recentment Enric Pàmies ha impulsat la tercera edició de 'Els ocells de Reus', una guia desplegable de capçalera que recull una vuitantena d'exemples de moixons diferents. La guia, amb un pit-roig a la portada, mostra detalladament les característiques dels ocells, juntament amb una il·lustració que permet identificar-los correctament.

Aquesta guia va néixer l’estiu del 2022, de la mà de l'il·lustrador i dissenyador gràfic Àlex Mascarell i l'ornitòleg Enric Pàmies. L'objectiu de la guia és apropar el món dels ocells als reusencs, mostrant els moixons que poden veure al municipi per tal de fomentar aquest respecte per la natura que ens envolta. 

Si dediquem una estona a buscar i contemplar ocells, ens adonem que n'hi ha una gran varietat i en molts llocs. Una volta pel camí de les Ànimes, al nord de la ciutat, pot permetre't comptar més d'una trentena d'ocells diferents, des d'un cotoliu o un xoriguer comú, fins a un sit negre, un capsigrany o un durbec. També podem buscar-ne al passeig de la Boca de la Mina, als voltants de l'aeroport, al barranc del Roquís, o fins i tot a zones més urbanes com el Parc de Sant Jordi o el Parc del Mas d’Iglésies. Segons l'autor de la guia, "el fet de no tenir mar condiciona la presència d'aus aquàtiques, tot i que la creació de tres basses artificials a la urbanització d'Aigüesverds hauria de permetre l'arribada de noves espècies al municipi".

Per als interessants en aquest món, Pàmies ha revelat alguns secrets necessaris per gaudir de la contemplació de les aus de proximitat: "Recomano sortir amb uns prismàtics o, si vols fer fotos, amb una bona càmera", ha explicat, "sobretot per poder veure els ocells més petits sense que s'espantin". Pàmies afegeix que no cal sortir de casa per poder guaitar-los, ja que algunes aus migratòries passen per Reus en el seu periple cap a terres més càlides, i es poden observar inclús des del balcó de casa.

Pel que fa a la tirada, la tercera edició de la guia distribueix de nou 2.500 exemplars, que es poden adquirir de forma gratuïta a la llibreria Galatea i el Centre Fujifilm de Reus, establiments que patrocinen l'edició. Sense el suport d'aquestes dues botigues de la ciutat Pàmies ha assegurat que "la guia no seria possible", i que només es pugui aconseguir en aquests dos locals és una manera d'agrair-los el compromís. L'ornitòleg agraeix també la col·laboració rebuda en les imatges de l'il·lustrador i dissenyador Àlex Mascarell.

 

El 'Birding', també al Camp de Tarragona

 

Al territori hi ha un seguit d'entitats que treballen per fomentar la cultura dels animals alats, com són l'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals, el CEN, Reus Natural o el Birding Catalunya. Entitats amb implantació al territori i que ofereixen una tasca divulgativa mitjançant activitats obertes a tothom. Una de les trobades que destaquen en el calendari és la Festa dels Falciots, que se celebren anualment, a l'abril o al maig, quan els falciots cerquen les temperatures més càlides.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Raimon  16 de Desembre de 2024

Cert, Francolí-

Tot i que los "pajaros" son tots a l'Ajuntament.

Francolí  16 de Desembre de 2024

Moixons, siusplau.

Moixons, siusplau.