Aquest divendres hi ha ple a l'Ajuntament de Reus, un ple que, segons apunta la cupaire Mònica Pàmies està "buit de contingut". Una vegada més, els anticapitalistes denuncien que "tot passa per Junta de Govern local i no hi ha lloc al debat sobre les accions de l'executiu".
Detallen que de les quatre comissions informatives celebrades amb els grups de l'oposició, només l'aprovació de dos punts (de gestió urbanística i assessoria jurídica) es portaran al ple del mes de maig. A més, segons informen des de la CUP, una de les quatre reunions, la de l'àrea d'Hisenda, tan sols es va convocar per aprovar la preacta anterior. "L'assistència a aquestes comissions es paguen amb diners públics", recorda Pàmies, qui afegeix que "per fer només això, la trobada s'hauria de posposar".
En una ciutat com Reus, que té aprovat un pressupost municipal per a aquest 2025 de més de 200 MEUR, "no pot ser que el ple d'aquest divendres arribi amb sort a una hora i mitja", critica la cupaire Mònica Pàmies, qui considera que, fent referència a la celebració aquests dies del Trapezi 2025, "per al govern de la ciutat, el primer és la festa i després, la resta".
La CUP intenta portar a cada ple dues mocions perquè "és el topall". En aquest cas, però, s'han vist "obligats" a retirar de l'ordre del dia un tema que des del govern han considerat que s'hauria de presentar com a "prec o pregunta", i des de la CUP s'hi han negat. Estava relacionat amb la replantació d'arbres amb la implicació directa de la ciutadania. Una moció permet més d'una intervenció per grup municipal sobre la qüestió plantejada, en canvi, amb un prec o pregunta tan sols es permet una resposta per part de l'equip de govern, sense torn de rèplica. Amb tot, Pàmies assegura que insistiran per defensar-la com a moció en el proper ple.
La setmana passada, una vintena de famílies de Reus van denunciar que s'havien quedat sense plaça pública a la preinscripció escolar dels seus fills. Així doncs, la CUP de Reus presenta una moció que reclama la reobertura de la segona línia d'I3 de l'escola La Vitxeta, per garantir la plaça a un centre educatiu de la zona de residència, proposa refer la zonificació escolar amb la participació de la ciutadania, ja que l'actual "no cobreix les necessitats actuals", i sol·licita que el govern es comprometi a que no es tanqui cap línia pública més. "L'alternativa no pot ser anar a la concertada o obligar a fer ús de transport públic o privat a les famílies per portar als nens i nenes a les escoles", explica Pàmies.
Segons apunta Pàmies, des del govern s'han proposat l'aplicació d'algunes esmenes a la moció, com ara eliminar el punt que exigeix la reobertura de la línia de la Vitxeta o votar-la per punts. La CUP no acceptarà les esmenes perquè així tampoc ho volen les famílies afectades. Es preveu, doncs, que la moció no tiri endavant.
Els cupaires responsabilitzen de la situació directament tant al govern municipal com al català, un per la zonificació escolar presentada i l'altre per tancar línies de les escoles públiques. En conseqüència, aquesta setmana, la denúncia ha arribat al Govern de la Generalitat de Catalunya. La diputada de la CUP, Laia Estrada, detalla: "Aquest és un exemple claríssim del Govern de la Generalitat, en connivència amb el municipal, d'intentar d'afavorir l'escola concertada en detriment de la pública que, a més, implica la impossibilitat de garantir a les famílies el seu dret a escollir una educació no religiosa al municipi de Reus". Des de la CUP reclamen que ambdues administracions es posin d'acord per oferir una solució.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics