Dimecres, 11 de Setembre de 2024

Reus repassa els seus darrers 50 anys d’història a través de la Fundació Privada Reddis

11 de Febrer de 2022, per
  • Imatge de l'acte

    Cedida

L’any 1970 Reus fregava els 60.000 habitants. Ara supera els 100.000. En aquella època, la ciutat encara vivia immersa en la dictadura franquista, l’històric edifici Palau Miró, a la plaça Prim, encara estava en peu i faltaven nou anys perquè els reusencs i reusenques escollissin el primer alcalde de la democràcia, Carles Martí Massagué.

Aquell mateix any el Reus Deportiu guanyava la seva quarta Copa d’Europa. Mig segle de molts canvis a Reus. Amb l’objectiu de repassar, projectar i repensar totes aquestes transformacions, la Fundació Privada Reddis ha presentat, aquest dijous 10 de febrer, el projecte “Reus 1970/2020. La transformació d’una ciutat”. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta de l’entitat, Carme Buixeda; l’actual alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; el regidor de Cultura, Daniel Recasens; la directora de Canal Reus, Mònica Cid; o el president del Centre de Lectura i exalcalde, Lluís Miquel Pérez. Altres personalitats reusenques, com la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, tampoc s’han perdut l’acte.

Es tracta d’una iniciativa per recuperar la memòria històrica, segons ha explicat Buixeda. En boca d’un dels coordinadors del projecte, l’historiador Joan Navais, és un “projecte de ciutat, sorgit a la ciutat i per a la ciutat”. Durant els mesos que venen es desplegarà una agenda d’activitats i propostes que aniran encaminades a elaborar una radiografia de la transformació de la ciutat. La primera pota del projecte és un cicle de conferències que començaran la setmana que ve. Aquestes xerrades detallaran les transformacions de la capital del Baix Camp a diferents escales: urbanística, econòmica, política, social, cultural, etcètera. Així, el dijous que ve, 17 de febrer, l’arquitecte Anton Maria Pàmies iniciarà aquest cicle amb una conferència sobre els principals canvis urbanístics que ha patit Reus durant aquests 50 anys.

“Reus 1970/2020” també comptarà amb una exposició a la Biblioteca Xavier Amorós i amb la publicació d’un llibre recull de les principals idees que es plasmin en aquest projecte. Però una de les peces clau d’aquesta iniciativa serà l’emissió d’un projecte audiovisual de 7 capítols que reflexionarà sobre aquesta etapa de la ciutat. Aquest projecte audiovisual s’emetrà per Canal Reus i l’ha dirigit Guillem Latorre. Segons s’ha afirmat a l’acte de la Fundació, aquesta sèrie està prevista que s’estreni a finals d’abril o principis de maig.

La importància d’aquesta iniciativa rau en el moment que travessa la ciutat. “Entenem que és una època molt important per Reus. I ara que iniciem l’etapa postpandèmica cal mirar enrere i fer memòria sobre aquest passat immediat. Així, estem a l’espera d’encarar el nostre futur”, ha explicat un dels coordinadors del projecte i patró de l’entitat, Josep Maria Martí. Per això el projecte incorporarà la mirada de molts reusencs i reusenques que han viscut en primera persona totes aquestes transformacions: “Farem una mirada àmplia i plural. Donarà una imatge polièdrica”, ha relatat Navais.

El regidor Recasens ha destacat que és un projecte “necessari”, i que aquest exercici no busca “ni la nostàlgia ni el revisionisme”. Per la seva banda, l’actual alcalde ha volgut agrair, en nom de la ciutat, la iniciativa de la Fundació Privada Reddis i he destacat el compromís de l’entitat reusenca amb la ciutat. Llauradó també s’ha afegit a la festa i ha instat a “continuar evolucionant i transformant-se com a ciutat”. Així, aquest projecte històric posarà damunt la taula totes les transformacions que ha patit la capital del Baix Camp en aquests darrers anys d’història. Amb tot, es plasmarà “una de les èpoques més importants i cabdals pel que fa a la transformació de Reus”, ha afirmat Buixeda.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges