Divendres, 03 de Gener de 2025

Alumnes de secundària de Cambrils creen un biòtop per augmentar la biodiversitat de la reserva marina del Cavet

El nou hàbitat, amb un pes d'uns 2.300 quilograms, s'ha instal·lat a 200 metres de la costa i a quatre de profunditat

10 de Juny de 2024, per ACN
  • Alumnes de l'Institut Escola Joan Ardèvol amb el biòtop que han creat

    ACN

Els alumnes de l'Institut Escola Joan Ardèvol de Cambrils han creat un biòtop per incrementar la biodiversitat marina de la reserva del Cavet. El nou hàbitat, amb un pes d'uns 2.300 quilograms, s'ha construït amb biociment per tal que aquest s'integri millor a l'ecosistema. La peça s'ha instal·lat a uns 200 metres de la costa i a quatre de profunditat i se suma als cinc biòtops que ja hi ha col·locats en aquesta zona. Els estudiants de 4rt d'ESO han participat aquest dilluns en la seva col·locació. "Com podíem comunicar el poder transformador de l'art? Hem fet uns motlles de les mans dels alumnes i aquestes s'han convertit en les mans que ajuden a mantenir la vida a sota aigua", ha explicat David Aragonès, cap d'estudis adjunt del centre.

Els alumnes de l'Institut Escola Joan Ardèvol han vist materialitzat el seu projecte, anomenat 'Amb les mans a la mar', aquest dilluns al matí amb la instal·lació del biòtop creat per ells a la zona de protecció del Cavet. Durant el segon quadrimestre i en el marc de l'assignatura optativa d'Expressió Artística, l'alumnat ha creat una obra d'art a partir d'una estructura fabricada per Quim Roca, de l'empresa Stone Reef Biomimetis Solutions SL, pionera en la investigació de nous biomaterials.

També hi han participat els alumnes de Biologia i Geologia del mateix curs, els quals han analitzat l'estat actual de les praderies de posidònia del Cavet, les seves necessitats i les possibles solucions que hi aporten els biòtops. Segons han explicat els seus responsables, l'objectiu principal de la iniciativa és utilitzar el poder transformador de l'art a partir d'estructures marines amb la finalitat de regenerar la flora i la fauna marina de la costa de Cambrils. Es tracta d'un projecte educatiu "transversal".

"Vam pensar que era una idea esbojarrada al principi, però s'ha pogut fer perquè hi havia altres estudis de biòtops a tota la costa i amb punts marcats", ha comentat Aragonès. Els alumnes faran seguiment de l'evolució de les espècies marines i de tot allò que han après a les classes de biologia. Des del centre també tenen previst fer almenys una immersió anual, fent esnòrquel.

L'empresa Sealand, adjudicatària de l'abalisament de les platges de Cambrils, s'ha encarregat del trasllat i col·locació de l'escull. Un dels seus responsables, Agustí Sánchez, ha explicat que en els últims anys, en el litoral cambrilenc s'està desenvolupant una reserva marítima a la zona del Cavet i el nou biòtop instal·lat aquest dilluns "serà una de les delimitacions d'aquesta zona marítima". "S'hi potenciarà l'ampliació de les espècies de fauna marítima", ha indicat.

En l'acte de l'enfonsament d'aquest ancoratge ecològic, l'alcalde del municipi, Alfredo Clúa, ha explicat que el biòtop estarà totalment integrat en els pròxims vuit mesos i ha remarcat que està fabricat amb restes vegetals. "Aquestes són les iniciatives que més ens agraden perquè veiem que tothom està sensibilitzat amb la biodiversitat i la sostenibilitat, és un projecte sostenible, de quilòmetre zero i d'economia circular", ha subratllat.

El projecte també ha tingut la col·laboració del Cambrils Club Natació, que fa activitats per ajudar a la divulgació de la importància de la zona de protecció del Cavet. Així mateix, pel desenvolupament i la preservació d'aquesta zona protegida, la Universitat Rovira i Virgili (URV) també ha col·laborat amb diversos estudis científics i d'investigació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics