El sector de l'ensenyament surt aquest dimarts al carrer per mostrar el seu rebuig unitari a les mesures en l'educació pública anunciades pel Ministeri d'Educació i pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC, juntament amb associacions de pares i mares d'alumnes com Fapac, assocacions d'estudiants o moviments pedagògics, han convocat a la vaga a tots els nivells d'ensenyament.
Així, han convocat a la vaga docents d'escoles bressol, de centres d'infantil i primària, d'educació secundària, batxillerat i formació professional, i fins a universitaris, així com tota la comunitat educativa, per tal de demostrar l'oposició general del sector a un seguit de mesures que segons els sindicats, empitjoren les condicions laborals dels professionals i representen un salt enrere en la qualitat de l'ensenyament públic, dificultant l'atenció.
===Concentracions i manifestacions arreu del territori===
Els professionals de l'ensenyament estan convocats a les manifestacions que tindran lloc a les capitals de demarcació. A Tarragona, a les 12 del matí hi ha convocada una concentració davant els Serveis Territorials d'Ensenyament, i la manifestació sortirà a dos quarts de 7 de la tarda de la Plaça Tarraco fins a l'Ajuntament.
===Més hores lectives===
Un dels punts que critiquen els sindicats és l'aplicació d'un increment de la jornada lectiva del professorat, de com a mínim 25 hores a Primària i 20 a Secundària. Segons els representants dels treballadors, aquesta mesura no només sobrecarrega de feina els docents sinó que deixa sense feina professorat interí i substitut. De fet, els sindicats xifren en 3.100 els professors que no podran exercir a causa d'aquest augment.
Aquesta mesura, segons els sindicats, s'agreuja encara més amb el canvi de criteri que s'ha instaurat per a les substitucions dels professionals de baixa. Segons el Reial Decret de Wert, no es podrà fer si no han transcorregut 10 dies lectius de la incidència. Malgrat que l'aplicació de Rigau preveu certa flexibilitat de cara a les substitucions de les segones baixes principalment en les escoles més petites, els sindicats consideren que la mesura comportarà que una part important del personal substitut no treballi el curs vinent, i que els que ho facin, ho facin molts menys dies. Els sindicats denuncien que aquesta mesura és un expedient de regulació d'ocupació encobert i representa una mesura de pressió sobre les persones que es posin malaltes.
===Més alumnes per menys professors===
Els sindicats també critiquen l'increment de ràtios que implica l'aplicació del decret de Wert. Pels sindicats, en educació infantil, els grups podran ser de fins a 27 alumnes, fins a 1r d'ESO podran arribar als 35, igual que a FP, mentre que a Batxillerat, els grups podran arribar als 40 estudiants. Només el principi d'inclusió escolar, els espais i les característiques de l'entorn socioeconòmic del centre farà que el departament d'Ensenyament es plantegi a la baixa aquest nombre d'alumnes. Per això, els sindicats critiquen que Rigau pugui augmentar aquesta ràtio i per tant, reduir grups d'escolarització; un fet que a més a més, també implica menys professorat.
L'increment de l'horari fix de permanència a secundària, els canvis de criteris de confecció de les plantilles de les ZER, el canvi a l'hora de cobrar complements són algunes de les altres mesures a què també s'oposen les sindicats. A més, des dels sindicats també es lamenta el retard en l'aplicació d'unes mesures ja aprovades per la Generalitat com ara la modificació de les exempcions horàries lectives setmanals per la tasca de coordinació a primària i secundària. Des del govern espanyol també es preveu estalviar eliminant la possibilitat que els centres puguin oferir dues modalitats de batxillerats, eliminant complements o la reducció dels terminis de mesos a dies perquè la mútua dels docents es faci càrrec de la nòmina en cas d'incapacitat temporal.
La d'aquest dimarts és la primera vaga de tot el sector de l'ensenyament que es convoca des que Irene Rigau és consellera d'Ensenyament. Amb tot però, es la novena vaga que té lloc des del 2008, incloent les generals i és per això que els sindicats s'han afanyat a demanar un petit esforç més als docents i no docents afectats per les retallades perquè exerceixin el seu dret i protestin per les mesures.
===La universitat se suma a la protesta===
La crida dels sindicats a la vaga s'ha fet extensiva també al sector universitari que s'ha unit a la mobilització. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública se suma a la vaga amb el lema ''Ni pujada de taxes, ni acomiadaments, Salvem la universitat pública''. Els universitaris critiquen l'augment de les taxes universitàries i en reclamen la seva congelació, demanen que es retorni a les xifres de personal del principi de curs, i un augment d'inversions en recerca i investigació. Per la seva banda, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també s'afegeix a la reivindicació per la universitat pública i ja han convocat accions per aquest dimarts a la tarda.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics