Dissabte, 18 de Maig de 2024

L'Església catòlica i el pluralisme

25 d'Octubre de 2010, per Xavier Sabaté

El missatge de l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol instant a la desobediència de les lleis ha tingut, naturalment, molt ressò. Però l'arquebisbe insta a desobeir una llei que no obliga sinó que empara i protegeix de l'estigma, la culpabilització i la condemna a què en el cas de l'avortament han estat sotmeses durant segles milions de dones.

La llei d'interrupció voluntària de l'embaràs evita milers d'avortaments clandestins o a l'estranger per qui s'ho pugui pagar i que hi hagi milers de dones condemnades. Això no vol dir que no haguem de buscar i promoure altres alternatives per evitar embarassos no desitjats com els preservatius o les píndoles. Però tampoc en aquests casos no acabem de trobar la comprensió de l'Església que en massa ocasions continua volent imposar el seu criteri, no només als seus fidels, sinó a tota la societat sense excepció, siguin o no creients o ho siguin d'una altra fe.

Es refereix també a 'continuar la vida fins a la mort natural', és a dir, la que esdevindria a causa de la pròpia naturalesa humana. Però com renunciar als avenços de la medicina i com prescindir-ne arribat el moment si ja només signifiquen patiment del propi malalt i dels seus éssers estimats? Un familiar molt directe i cristià exemplar m'ha encarregat que 'quan li arribi el moment' no permeti que l'intubin ni el portin a cap hospital per perllongar la vida 'artificialment'. Puc assegurar que la seva voluntat i el consell dels metges em guiarà si arriba el moment i espero que cap llei penalitzi aquesta conducta plena d'amor.

Però més enllà d'aquestes qüestions concretes, allò que crida més l'atenció és que sembla que l'arquebisbe no acaba d'acceptar el pluralisme de la societat. Però les uniformitats, religioses o polítiques, només s'han donat –i es donen- en els règims autoritaris i, per tant, amb l'ús de la violència.

Al segle XXI no és possible defensar ni una única religió ni una única ideologia política. Ni com diu l'arquebisbe Pujol, que els representants dels ciutadans ho som de Déu. Això amb el Cardenal Tarancon ho crèiem superat per l'Església i ja fa anys que l'estimat borrianenc ens va deixar.

I si 'cal obeir Déu abans que als homes', a quin Déu? I què en fem dels milions de creients d'altres confessions que conviuen entre nosaltres? Els hem d'imposar el catolicisme? I com fer-ho? I si això fos possible, mentre no es converteixen, com ens organitzem? I els agnòstics i ateus també han d'obeir Déu abans que les lleis que democràticament hem aprovat entre tots? No es pot cridar a la desobediència de les lleis de què s'ha dotat una societat diversa que creu en la igualtat davant les normes – obliguin o emparin – i en la igualtat d'oportunitats també d'homes i dones encara que hi hagi religions que no la practiquen en el seu si.

Tal com diu l'amic arquebisbe -en això sí que coincidim- ministre ve de servidor del poble. Però si això és així, ens devem al poble plural i divers al que servim. Tan divers i plural que entenc cada cop més que hi hagi ciutadans que ens retreguin que no acabem de canviar les inèrcies de donar suport de tot tipus a una sola confessió i aparèixer al costat dels seus líders. Per cert, si el model és Suïssa, allà ja fa quatre anys que també van despenalitzar l'avortament.

Finalment, el pluralisme i la tolerància són les úniques garanties de la convivència en pau de totes les formes de creure i de pensar. Negar-ho i apostar per la imposició d'una sola fe ens conduiria a la intolerància i al caos. Més encara, el pluralisme i la tolerància també són les úniques garanties de la llibertat i de la pràctica religiosa.

Xavier Sabaté és delegat del Govern al Camp de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (8)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Alex P. Llopis  27 d'Octubre de 2010

Absurd el comentari del Sr. Sabaté

Quina mancança de sensibilitat del Sr. Sabaté, es vosté amo de la seva vida. Voste se la va donar??? Vosté la pot donar???
Respecti i serà respectat. Aniré mes lluny, creu verdaderament que el problema esta en legalitzar els avortaments??? no serà en un problema d'educació i coherencia de vida?
Tot el meu recolzament a l'Arquebisbe Jaume Pujol

jordi vallve  26 d'Octubre de 2010

diguem la veritat

 no es pot castigar al meriner y deixar exent de tota culpa al patró , potser que els abres no li deixan veura el bosc , gracies sr. Sabaté

dolors c.  26 d'Octubre de 2010

Títol

 ON ESTA LA TOLERÀNCIA QUAN NO DEIXA NÉIXER AL MÉS INDEFENS, interrupció voluntària de l'embaràs ÉS UN ABORTAMENT -al significat d'interrupció es la detenció de la continuïtat d'una acció o un procés.
defensar la vida del més indefens no és qüestió de la religió catòlica, sinó de la llei natural.
Perquè no fan vostès polítiques per ajudar les dones que porten un fill.
Ajudin a néixer als més febles, que no poden protestar, i la societat ser millor. I estic COMPLETAMENT d'acord amb el senyor Arquebisbe.

salutacions sr. Sabate

Òbol  26 d'Octubre de 2010

Si però no...

 Està molt bé el que diu el Sr. Sabaté; està molt bé el comentari del Sr.J.A.Carricondo i estàn molt bé els dubtes de la Sra.Carmen Ortiz. Personalment trobo que tenen tota la raó, ara, això sí, també trobo a faltar aquest rebuig quan es tracta dels islamistes, perquè ells, aquí, fan el que els dona la gana i campen al seu ample exixint-nos el que no han estat capaços d´exixir al seu propi país sense que nosaltres els sapiguem aturar.

Carmen Ortiz  26 d'Octubre de 2010

SIGUI COHERENT

 No entenc, Sr. Sabaté, com amb aquest discurs no demana al seus, es a dir al PSOE, que trenqui d'una vegada per totes el concordat amb l'esglesia catolica, per treurens d'una vegada per totes aquest lastre que portem a sobre de fà tants segles.

J. A. Carricondo Oyonate  26 d'Octubre de 2010

Fem-ho de veritat

 Val la pena donar suport a manifestacions com aquesta però cal fer-ho visible. D'aquí a pocs dies veurem com molts dirigents surten a la foto, el més a prop possible del senyor Homer, que ens visitarà aportant una despessa milionària, sense sentit, que pagarem tots ens agradi o no, per lluïment personal d'uns quants que viuen de puta mare, allunyats del món que els envolta i donant lliçons teòriques de com hauríem d'aborregar-nos una miqueta més. No estaria malament endegar una ILP per promoure, d'una vegada per totes, la derogació d'uns acords amb reminiscències retrògrades que donen suport a la defensa d'una ideologia filosòfica caduca per a molts. També es pot demananr la insubmissió davant uns preceptes que consideren fora de la llei terrenal, social i moral uns senyors que fan seu allò que no ho és.
Cal dedicar uns calers que no aporten benestar a afavorir la societat, no pas la idealització d'uns mites!

Jaume  26 d'Octubre de 2010

Títol

 dono el meu permís per treure paraules que puguin ser ofensives.

Jaume  26 d'Octubre de 2010

Títol

 L'església catòlica és d'estructura piramidal. Té un govern dictatorial. Poc a veure amb el Jesús de Natzaret.Els seus jerarques, On i com viuen? Què exigeixen. Són molt lluny de la realitat dels homes i, sobre tot, dels pobres. És clar que hi ha algunes excepcions. És que són CRISTIANS. S'ho creuen i segueixen les petjades de Jesús. Joan XXIII era un home BO que va obrir portes. De seguida les van tancar.
La dona no pot presidir l'Eucaristia? Masclisme religiós en el S.XXI
Ara ens arribarà el Papa! Milions d'euros , super seguretat. Un circ. Representant de Déu? Quin Déu? Ell, el Papa, egòlatra, nosaltres idòlatres o "ovelletes" i pagans.

Reportatges