Dimarts, 07 de Maig de 2024

Àligues i tota mena de bèsties festives

29 de Maig de 2008, per Salvador Palomar

Em confesso admirador de l'àliga reusenca. Per la qualitat de la peça, per la bona feina dels balladors i segurament també per la satisfacció d'haver col·laborat en la seva reincorporació al seguici festiu de la ciutat. L'àliga de Reus és un exemple paradigmàtic –l'empro sovint en parlar de festes arreu de Catalunya– de com es pot recuperar una figura d'imatgeria tradicional, amb la suma de treball de recerca i voluntat de retornar-la al carrer, amb la participació popular i el criteri per definir la seva funció a la festa. Efectivament, l'àliga és, des del 1996, un dels referents simbòlics i emocionals de les nostra festes majors –i ho afirmo sense menyspreu per altres elements festius–,i les seves ballades a la plaça del Mercadal o a l'interior del santuari de Misericòrdia són part de la nostra identitat festiva.

L'àliga té al seu favor el fet d'haver estat de sempre un animal festiu protocol·lari. El seu ball solemnitza determinats moments de la festa i ha servit per honorar autoritats i visitants. En tenim exemples arreu de Catalunya, i el cas de l'àliga de la Patum de Berga és prou representatiu. L'àliga reusenca, amb una forta càrrega simbòlica en el passat –va ser marginada de les festes per raons polítiques–, ha pogut redefinir el seu paper en el present, amb rituals de salutació al consistori o en el moment de la sortida de les professons, i amb moments de més disbauxa en les cercaviles pel carrer o com a fi de festa.

Les àligues no són, però, l'únic animal festiu present a les festes catalanes. Hi ha bèsties de foc i d'aigua, que representen éssers reals o fantàstics, que ballen o no. En els darrers anys s'han recuperat o inventat tota mena de bèsties festives, amb resultats diversos, que evidencien el bon treball dels constructors o la bona voluntat dels seus promotors. Més enllà de la qualitat artística de la figura, hi ha la forma d'evolucionar –portant-la o ballant-la–, l'existència de tonades específiques per a diferents moments de la festa, l'acompanyament musical i, en definitiva, la seva funció en el context de la celebració.

El cas de Reus també és paradigmàtic. Tenim un animal festiu centenari –la mulassa– i un de recuperat, l'àliga. I molts de nova creació. N'hi ha que no surten al seguici, com la cabra –espero no veure-la mai a la professó, encara que tot pot succeir– o el bou, un animal amb una forta personalitat que s'ha creat el seu espai a la festa. Les bèsties de foc –drac i víbria– tenen el seu àmbit específic en la Cercavila de Foc o en el correfoc de Misericòrdia, a més de participar al seguici, on també hi trobem el lleó i el basilisc, totes elles amb un nivell de qualitat excel·lent, quant a la construcció. I el procés no s'atura, amb l'aparició anunciada de la cucafera i altres que reposen en el calaix de les idees. Sense oblidar l'inefable escamarlà, d'existència efímera però substanciosa.

De continuar així, aviat podrem presumir de tenir la festa major amb més animals de Catalunya. O de ser una festa tradicional d'interès zoològic, ves a saber. Tanmateix, el que més em preocupa no és el creixement. Em preocupa si, més enllà de la legítima il·lusió de les colles que els han impulsat i les treuen al carrer, i de l'enriquiment visual de la professó, les noves bèsties festives contribueixen a obrir nous espais o a generar nous rituals de festa. Si no ho fan, alguna cosa no funciona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (11)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JOANOT  09 de Juny de 2008

Factoria zoològica

Bon advertiment, Palomar. Jo també estic expectatiu de com evolucionarà el nostre seguici. Hem viscut una crisi de creativisme per noves formes de cultura dins el Seguici, i això ho acusarem. Des de la recuperació de l'Àliga, hem vist noves iniciatives però sovint massa repetitives de la primera que va ser la recuperació de l'Àliga (abans els gegants negres, però crec que obeien a altres inquietuts). Totes les inciatives són amb els mateixos formats (constructor - tipus de vestuari - desenvolupament - ...). Sembla talment una Factoria Disney però en Factoria del Bestiari del Seguici. I consti que el Manel Llauradó és un crac, sort d'això, sinò ja estariem perduts i al riu.

Jo animo a explorar noves vies de diversió per enriquir el Seguici, que no siguin propiament ser portador de figures animals. Els que tinguin pessigolles de fer coses, que tombin una mica per veure que hi ha molta cosa per fer.

Anticensura  07 de Juny de 2008

Censura?

Els qui parlen de censura no s'han llegit les regles de participació i són genteta penosa, perquè no entenen que la llibertat d'expressió també significa assertivitat, respecte, etc.

Albert 2 (de debò)  07 de Juny de 2008

Per a l'Albert

K fort! Deus estar amargat per escriure aquestes coses. Segur que no tens gaire feina si estàs tot el dia pendent que no esborrin aquests comentaris teus de nen malcriat. Au, neguiteja't una mica i respon això si et pica...

Llibert  06 de Juny de 2008

Contra la censura

És veritat que hi ha comentaris que apareixen i desapareixen. I no trobo bé que es borrin missatges com el de l'Albert! Llibertat!

Albert  06 de Juny de 2008

Censura?

És la 9a vegada que escric aquest missatge, i pel que veig, la censura informàtica funciona de meravella en aquesta web. És municipal ReusDigital? Deia, que de bèsties ja n'hi han prou a l'Ajuntament. I que proposava fer-ne una amb un cos de barrufet i la cara del Sr Ortiz. ( a mi no em barrufa) I avisava que potser, molts geganters s'apuntarien per fer-la ballar!!! Auu, ara torneu-ho a borrar!!!

Entremes  03 de Juny de 2008

Entremes

L'escultor que realitza la Cucafera és Emili Soler, un artista d'Olot.

un  03 de Juny de 2008

cucafera?

qui és el constructor de la Cucafera?

Ricard Ganxet  03 de Juny de 2008

Caram Salvbador!!!

Hi ha persones que em sorprenen per la seva modèstia i aquesta n'és una. El Palomar ens diu, textualment "d'haver col·laborat en la seva reincorporació (de l'Àliga)al seguici festiu de la ciutat". Si apuntar-se al projecte que havien iniciat els del CRAC uns anys abans per a penjar-se medalles és col·laborar, que baixi Sant Pere i ens ho digui. Potser ja va essent hora que les coses s'onmenin pel seu nom i que algunes "patums" locals siguin més humils i no intentin ser el melic de la cultureta, que tot plegat ja fa massa pudor!!!

Gerard  31 de Maig de 2008

Entremès

Estic del tot d'acord. Cada nou element que apareix a la festa major hauria d'anar acompanyat de, per dir-ho d'alguna manera, la seva conducta: referents històrics o motiu de creació, moments en què surt, tipus d'acompanyament musical i, sobretot, què aporta de nou a la festa major, sempre sota la premissa de la participació popular a la festa, i amb ganes d'engrandir i innovar amb nous actes i nous espais. Tot això fa que la feina en crear o recuperar un entremès o una dansa no es limiti simplement quan ja és al carrer, tota la feina primordial és la prèvia a la sortida de l'element o ball.

Un altre factor preocupant és la participació de noves persones dins la festa major. Tothom que estigui mínimament involucrat en la festa major i les entitats que la duen a terme, sap que multitud de grups tenen dificultats a l'hora de treure els seus entremesos i balls al carrer. Això denota un estancament pel que fa a la participació directa. Com a paradoxa, no paren de crear-se nous elements i danses.

Estem en un dels punts àlgids de la festa major, cal que pensem en que, potser, després d'una pujada, hi ha una davallada important... Portadors d'elements i dansaires es van fent grans i cada dia és més difícil la seva participació. Tenim prou relleu generacional per mantenir tots aquestes entremesos? El temps ho dirà...

Bou  30 de Maig de 2008

pedagogia

Encara queda molt de camí per fer i per a explicar-nos. L'any passat, crec que per la Coia, estaven el Bou i l'Àliga ballant junts i un paio va dir "quina vergonya que a la Festa Major de Reus hi hagi aquests dos símbols de Franco", quan precisament l'Àliga pel que representa, i el Bou pel col·lectiu que els porta són el més allunyat a això.

Reportatges