Dimarts, 07 de Maig de 2024

La tecnologia, una via per generar bellesa (i nous hàbits de lectura)

11 de Desembre de 2018, per Lena Paüls

Convidades per l'artista i galerista Cori Torroja de CT Art Gallery, el dissabte dia 15, a les 7 del vespre, en el marc de la inauguració de l'exposició 'Regalart. Saló de Nadal', revelarem secrets del procés creatiu del conte 'Qui hi ha sota el barret?', publicat en suport digital, del qual soc coautora amb la il·lustradora Rosa Virgili. Dues creadores que aportem a l'edició les nostres habilitats i la passió per comunicar i aprendre contínuament. El resultat és un gra de sorra que parteix de la tradició i s'obre als primeríssims lectors aprofitant les eines i recursos tecnològics que tenim a l'abast.

Amb l'impacte de les tecnologies "les novíssimes generacions lectores ja no venen amb un pa sota el braç sinó amb un mòbil entre els dits." Abraonats al pit matern, els nadons miren dibuixos animats. Més endavant, quan algú els posi al davant un llibre de fulls durs, pitjaran les imatges perquè creuran que són interactives.

I és que ja hem arribat on el professor i historiador de la literatura Joaquim Molas predeia —fa gairebé cinquanta anys—: "o la nova cultura de masses devorarà la vella de biblioteca i museu, o aquesta, eixamplant amb urgència les pròpies bases de creació i difusió, l’orientarà críticament fins a absorbir-la. Però, aleshores, ja no serà la mateixa cultura d’Horaci ni tan sols la de Dickens sinó una de nova que, partint de la tradició i obrint-se al futur, realitzarà amb autenticitat les necessitats del món d’avui."

Els ciutadans que avui són uns nadons es trobaran que la digitalització coexistirà amb la biblioteca física i serà un desafiament pedagògic l'educació visual i plàstica. Escola, família i societat li proporcionaran formació lectora per afrontar la complexitat icònica i textual de productes que li obrin perspectives que l'ajudin a créixer i a ser lliure.

I aleshores, el suport físic o digital en literatura no comptarà. El que comptarà és que els nous lectors "se sentin identificats amb personatges literaris de fa més de vint-i-cinc, cinquanta o cent anys. Les preguntes, les inquietuds, els dubtes davant de la vida acaben sent sempre els mateixos. I per això moltes de les respostes les continuaran trobant a les biblioteques i entre el gruix de professionals que s’hi dediquin."

L'àlbum digital 'Qui hi ha sota el barret?' es va presentar, coincidint amb el Xè aniversari, a la Biblioteca Infantil i Juvenil del Centre de Lectura, de Reus. reusdigital.cat (Vegeu-ne l'article d'Isabel Martínez, del 24 d'octubre del 2018) i les xarxes socials en van fer ressò. La biblioteca va acollir la presentació d'aquest àlbum il·lustrat adreçat a infants, publicat exclusivament en suport digital. Un llibre que no es pot tocar ni olorar ni llepar i del qual no es preveu, ara per ara, la publicació en suport tradicional. “Fins ara no s’havia presentat un llibre digital aquí i fa deu anys segurament no s’hauria pogut fer”, destaca la bibliotecària Marta Vidal. Amb aquesta primícia, la biblioteca se situa a la primera línia d'innovació.

Ara, la invitació que ens fa Cori Torroja a la CT Art Gallery, en ple 'Saló de Nadal', a explicar-ne secrets creatius ho referma. No en va els àlbums il·lustrats són la porta d'entrada dels infants a l'art i a la formació del gust estètic. Sigui quin sigui el suport amb què arriben al lector potencial. I, pel que fa a la il·lustradora Rosa Virgili i a mi, autores pioneres de publicar un àlbum en suport digital, una vegada més la creativitat a la recerca de la bellesa ens ha inspirat a millorar el món. ¿Quin seria l'objectiu, si no?

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges