Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Els regants del Pantà de Riudecanyes defensen que sense la seva acció el riu Siurana estaria més sec

La comunitat considera que el debat generat al voltant de l'aigua del Siurana és 'estèril'

09 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Desembassament del pantà de Siurana

    Clàudia Bonet

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha emès un comunicat en el qual defensa la seva acció en la gestió de l'embassament del riu Siurana i aclareix que la sequera que pateix aquest riu no es deu a la seva acció. Els regants reaccionen després de la polèmica generada al voltant de la gestió de l'aigua, a través de la plataforma 'Volem lo riu Siurana viu' i els ajuntaments que conformen el TOPOGRADO, que són Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera. El darrer episodi va ser la queixa d'aquests ajuntaments per la cessió d'aigua del riu Siurana, amb el suport posterior del Consell Comarcal i la resta d'alcaldes del Priorat.

Des dels regants de Riudecanyes s'indica que, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a hores d'ara entren a l'embassament del Siurana menys de 15 litres per segon i en surten en concepte de cabal ecològic uns 20 litres per segon, "els mateixos que es deixen anar des de l'assut de derivació riu avall". "És evident que sense l'embassament, ara com ara, el riu estaria molt més sec", indiquen.

La comunitat recorda que el Siurana, com altres rius mediterranis, minva molt els cabals a l'estiu i "l'únic que fa l'embassament és garantir un cabal ecològic que en cas contrari seria pràcticament nul". Tanmateix, els regants recorden que el pantà de Siurana el va promoure i pagar la mateixa comunitat, amb aportacions dels ajuntaments que en formen part, com el de Reus, que va avançar els diners que havia de donar l'Estat i que mai van arribar.

Amb tot, el comunicat recorda que la comunitat de regants, com a mostra de "bona voluntat", va signar un conveni amb la mancomunitat TOPOGRADO, l'any 2003, per tal de garantir l'abastament i el reg dels quatre pobles, amb 234 litres per habitant i dia i 1.500 metres cúbics per hectàrea anuals. En aquest sentit, els regants es pregunten que si no s'hagués promogut l'embassament, "Quin poble no tindria problemes d'abastament d'aigua? Quant de temps faria que s'haurien de subministrar amb cisternes? Quants anys fa que això no passa?".

"Al Priorat hi ha altres embassaments que també transvasen aigua a altres comarques i que poden abastir des de més a prop les poblacions que tenen mancança d'aigua (cap d'elles de la conca directa del mateix riu Siurana)", subratlla la Comunitat de Regants, qui recorda que l'aigua del Pantà de Riudecanyes és per al reg i per a l'abastament urbà dels municipis que en són socis, "cap turístic".

Per últim, la comunitat diu estar oberta al diàleg i assegura que des de la signatura del conveni amb el TOPOGRADO, cap plataforma o poble del Priorat se'ls ha dirigit per tractar aquesta problemàtica, "llevat de Porrera i no per temes referents al riu Siurana". "Esperem que tot això serveixi per aclarir temes i no entrar en un debat estèril entre territoris i conques sense portar enlloc i en el qual les parts en poden sortir damnificades", conclou el comunicat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris