Diumenge, 19 d'Agost de 2018

La Plataforma pel Riu Siurana demana una revisió del transvasament a Riudecanyes

L'entitat assegura que s'haurien pogut implementar altres mesures per garantir el cabal ecològic i l'abastament d'aigua

05 de Setembre de 2017, per Redacció
  • Cartell de la Plataforma pel Riu Siurana

    Clàudia Bonet

Els membres de la Plataforma pel Riu Siurana consideren que aquest baixa sec molts dies de l'any a causa del transvasament de 4 metres cúbics per segon d'aigua cap a l'embassament de Riudecanyes, i per això, reclamen que hi hagi una revisió d'aquest. Segons la plataforma, la concessió d'aigua és "infinitament superior" a la que pot generar la conca del Siurana en condicions de normalitat hidrològica, i a més, assenyala que la Comunitat de Regants de Riudecanyes no respecta un cabal ecològic de 200 litres per segon pels aprofitaments aigües avall de la resclosa. No ho fa després de signat un acord amb les poblacions de Torroja, Gratallops i Poboleda per abastir-les d'aigua de boca amb una canonada.

"És una situació que obvia la responsabilitat de preservar el cabal de manteniment del riu Siurana aigües avall de l'embassament, d'acord amb el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, la llei d'aigües i la Directiva Marc d'Aigua", continua la plataforma, per després subratllar que la Comunitat de Regants de Riudecanyes abasteix, entre d'altres, Reus i Vila-seca (conques internes de Catalunya) i el regadiu del Baix Camp.

D'altra banda, l'entitat ecologista recorda que en el punt d'inici del transvasament, l'Agència Catalana de l'Aigua va recomanar un cabal ecològic pel Siurana d'1,9 hectòmetres cúbics i que fixava una sèrie de punts per garantir l'abastament i acomplir els cabals de manteniment de les conques dels rius de Tarragona. Algunes d'aquestes eren la posada en marxa d'una xarxa de noves fonts a partir de l'aprofitament d'aigües depurades, la construcció de diversos pous, la connexió entre els embassaments de Riudecanyes i el Catllar o el trasllat d'aigua de la dessalinitzadora del Foix.

"Totes aquestes mesures no només garantien els objectius ambientals, sinó també l'abastament per a tots els usos. Però malauradament no s'han executat i en canvi el departament de Territori de la Generalitat continua planificant projectes de consums d'aigua grans i insostenibles com el de Barcelona World", assegura la plataforma, per acabar demanant a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i a l'ACA que planifiquin "respectant la legislació".

COMENTARIS (1)

Comentaris

Joli  06 de Setembre de 2017

Les persones que no saben....

...de que va tot això quedaríen sorpreses si veiessint el riu Siurana a partir de la presa del Molí dels Aubis. A partir d´´ allí el riu està sec. Que diguin el que diguin, això és un abus d´´ autoritat, una injusticia.

Reportatges