Dilluns, 18 de Febrer de 2019

Una delícia prioratina

La truita amb suc és un dels plats tradicionals de la comarca

02 de Febrer de 2019, per Marc Busquets
  • La truita amb suc, un plaer per als sentits

    Reusdigital.cat

Tots sabem dels encants naturals del Priorat, però a banda la comarca té molts altres atractius. A taula, posem per cas, és tradicional la truita amb suc. Tal i com recull Carrutxa, es tracta d'un plat típic de Quaresma, època de l'any en què la carn desapareixia dels àpats de la població, i tot donant de passada protagonisme a llegums i verdures per omplir el pap. Se'n menja a totes les viles, però Ulldemolins organitza la festa dedicada a aquesta menja des de 1982. Agafeu l'agenda i anoteu-vos-hi que la propera se celebrarà el segon cap de setmana de març

Breu història

La història, s'apunta des de l'entitat, es remunta temps enrere, pel fet que precisament Ulldemolins era un municipi de producció d'oli. Com que els conreus eren lluny del nucli urbà, i quan hi havia feina podien passar-se dies sencers al mas (o a 'la Garriga', segons les cròniques locals), per sopar era habitual fer truites d'espinacs, perquè la collita d'olives es feia entre els mesos de desembre i febrer, quan precisament els espinacs són a punt per collir

El problema, relata Carrutxa, venia a l'hora d'escalfar el menjar. El remei que s'hi va posar va ser dur de casa alls, oli, pebre i farina. De tot això se'n feia una salsa i algunes herbes perquè tot plegat fos més gustós. S'hi posava la truita, a posteriori, i aviat s'escalfava. En ocasions, es precisa, també s'hi podia remullar bacallà, que més endavant es fregia i se servia amb la truita. Ara, però, convertit en un plat tradicional, a cada casa es fa d'una manera particular. 

Per a l'elaboració de la truita amb suc calen espinacs, fesols i ous. Els espinacs han de morfir-se, és a dir, que han de fer suc. Per fer-lo, a banda es pot fregir el bacallà, i l'oli usat el posarem en una cassola per sofregir-hi els alls i altres ingredients, com ara les herbes. Un cop els alls hagin agafat color, cal que hi afegim un parell de cullerades de farina i una mica de pebre vermell i la sal, fins que bulli. Un cop la truita d'espinacs està llesta, i freda, es posa a la cassola, amb el bacallà, i se la deixa a foc lent una estoneta. 

A Reus, el restaurant La Rosa dels Vents la fa boníssima, la truita amb suc, tot aconseguint que el paladar ens traslladi al Priorat. Si trobeu que exagerem, us convidem a deixar-vos seduir per la cuina d'aquest local de les Peixateries Velles. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Reusdigital.cat  04 de Febrer de 2019

Comentari

S'ha tret un comentari per no adapatar-se a les normes de participació

Reportatges