Divendres, 26 d'Abril de 2024

L'Ajuntament de Reus anul·la la Tronada petita per l'oposició de la comissió de protocol de la festa

La comissió considera que aquest acte desvirtua la tradicional tronada

  • El govern de Reus ha anul·lat la tronada petita, prevista pel Seguici Festiu Petit

    Cristina Antillés

La principal novetat presentada pel govern de Reus de cara a la Festa Major de Sant Pere 2017 no es farà. L'alcalde, Carles Pellicer, i la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, han decidit anul·lar la Tronada que hi havia prevista per al dia del Seguici Petit, el 27 de juny, "per tal de preservar les característiques tècnicques de la tradicional Tronada de Sant Pere". És a dir, per no desvirtuar la tradició. En una nota, el govern municipal assegura que aquesta postura s'ha acordat amb la Comissió de Protocol de la Festa Major, en la qual s'han escoltat els raonaments exposats pels seus membres contra la celebració d'una nova tronada per als més petits.

L'esmentada comissió està formada per un grup de persones vinculades a l'àmbit festiu i la cultura tradicional de la ciutat i en la reunió amb Pellicer i Caelles han mostrat la seva oposició aquest acte. Un dels seus membres, Toni Veciana, considera la decisió presa com "molt positiva" i ha indicat que la proposta "no tenia un format molt clar". "Les tronades són com són, però no més grans o petites", ha indicat Veciana. La comissió està formada per onze persones i tots els que han anat a la reunió d'aquest dimecres han considerat que una Tronada només s'ha de fer en moments excepcionals.

"Una altra cosa és el debat al voltant de sí hi poden haver més de quatre tronades per la festa, jo en sóc favorable i aquí sí que hi ha més diversitat d'opinions", ha assegurat Veciana. Per la seva banda, l'historiador Ezequiel Gort opina que "de tronades petites, no n'hi ha" i remarca que el fet d'encendre els trenta-tres mascles és sinònim d'un moment especial per a la ciutat. Ara mateix, aquests moments són el Pregó, les Completes i el dia de Sant Pere. La proposta inicial del consistori era fer petar menys mascles i reduir la durada.

Gort afirma que el protocol permet variar el nombre de tronades de la festa si es justifica per la seva excepcionalitat, però "no així com així". Aquest mateix parer és el que defensa l'entitat Carrutxa: "Els nens ja poden participar en la Tronada, en poden gaudir, i després també hi ha un tema de seguretat", ha indicat una de les seves membres, Monsant Fonts. Des de Carrutxa reiteren l'associació d'aquest acte tradicional amb un moment significatiu, i evidentment, el Seguici Festiu Petit no ho és.

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

RTV  08 de Juny de 2017

Mes festa

el, protocol, està per a seguir-lo, però també es pot reescriure, no li veig res de dolent, en incorporar i afegir actes (que no estan al protocol) si tot queda documentat no hi ha cap problema. els protocols tenen que ser una cosa VIVA. con la gent i com una FESTA MAJOR.
segurament aquest protocol es va escruire en un moment i any concret, per que cal seguir-lo al peu de la lletra? per que no es pot reescriure i que el protocol evolucioni? no cal ser tant... en fi. el mon segueix girant i no s'atura

J.A.C.O.  07 de Juny de 2017

Tot canvia i canviarà!

Si fem un seguiment ferm i exhaustiu de les activitats al voltant de la Festa Major de Sant Pere i de la Misericòrdia ens podem adonar de diversos canvis en tots els aspectes amb inclusions, exclusions, variacions i noves formes i fórmules. Com es diu en altres situacions: les normes i les lleis es poden canviar sense que l'anterior sigui millor o pitjor. Potser es poden discutir aspectes i fórmules però, a ben segur, hi haurà petits ganxets que podrien viure més les festes. L'ideal és integrar i afegir.