Dimarts, 30 d'Abril de 2024

Una exposició sobre la llengua pròpia de l'Aran fa parada a Reus

Es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós del 16 al 27 de febrer

16 de Febrer de 2021, per Redacció
  • Una imatge de l'exposició

    Cedida

El CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus porten a la ciutat l'exposició "Aranès, l'occità de Catalunya", sobre la llengua pròpia de l'Aran. La mostra es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus del 16 al 27 de febrer, coincidint amb el fet que el 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna.

A més, per conèixer les singularitats de l'aranès, el CNL de l'Àrea de Reus plantejarà, durant aquest període, diverses preguntes sobre aquesta variant de l'occità a través de les seves xarxes: Facebook, Instagram i Twitter.

L'exposició, produïda per la Direcció General de Política Lingüística, té com a objectiu "donar a conèixer la realitat de l'aranès". D'una forma didàctica, es presenten les característiques principals d'aquesta llengua, a més d'informar sobre les polítiques que s'han dut a terme per incrementar-ne el coneixement i l'ús.

De l'any 2010 ençà, quan és va aprovar la Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran, Catalunya i concretament la Vall d'Aran és el lloc on l'occità rep més protecció, tot i que el seu territori abasta el terç sud de França, algunes valls del nord d'Itàlia i el principat de Mònaco.

L'exposició "Aranès, l'occità de Catalunya" s'ha pogut veure a Falset aquest febrer i després de passar per Reus continuarà la itinerància per altres localitats del Baix Camp, l'àmbit del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics