Dissabte, 24 d'Agost de 2024

Actes a Reus per commemorar els 90 anys de la Segona República

14 d'Abril de 2021, per Redacció
  • Al CIMIR s'hi mostren imatges dels primers dies de la Segona República

    Reus.cat

El 14 d’abril de 1931, fa justament 90 anys, es va proclamar la Segona República. D'aquesta manera, un nou règim polític democràtic va substituir la monarquia d’Alfons XIII i el vell sistema de la Restauració. En tractar-se d'un període històric conformat per un període de pau (de 1931 a 1936) i l’altre de guerra (de 1936 a 1939), que va donar pas a la dictadura colpista del general Franco, el Museu de Reus ha previst diverses iniciatives per commemorar l'efemèride.

Exposicions al raval de Santa Anna i al CIMIR

Fins al 30 d’abril, al museu del raval de Santa Anna s'hi pot veure l'exposició 'Ciutadanes de la República, imatges i condició femenina 1931-1939'. En aquesta, el cartell, "per la seva producció fàcil i econòmica, i per la combinació de paraula i imatge", n'és la protagonista. La mostra subratlla que ha estat un mitjà de comunicació "cabdal" durant el segle XX, amb una significació especial durant la dècada dels 30.

Ha representat un instrument "idoni" per a la comunicació política i la mobilització social i, a la vegada, "ha contribuït a difondre i a conformar actituds i valors tot consolidant arquetips humans". Es pot visitar de dimarts a dissabte (de 10 al matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre). A banda, hi ha visites guiades. 

A banda, precisament aquest dimecres s'ha previst l'obertura de l’exposició 'Els primers dies de la II República en imatges' al Centre de la Imatge del Mas Iglésias de Reus (CIMIR). Segons s'ha apuntat, "en destaquen diverses fotografies del que succeí a Reus durant els primers dies d’aquell projecte polític que acabava de néixer", realitzades per diversos fotògrafs locals, com Estanislau Pedrola Rovira 'Sandalio, Josep Ferré Andreu o Josep Busquets Fabregat 'Niepce'. L’exposició també mostra imatges d’una filmació "excepcional", una pel·lícula de 17 minuts de durada que forma part de la col·lecció Saludes Rams i que fou recuperada per Jordi Valls Ciré.

El CIMIR és obert els dijous i divendres (de 5 de la tarda a 8 del vespre) i els dissabtes (de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre), fins al 26 de juny. L'entrada és lliure.

Conferències

El dimecres 14 d’abril a les 7 de la tarda s'ha previst la conferència '90 anys de la proclamació de la República' a càrrec de l'historiador Joan Navais, organitzada per la plataforma Construïm República. La cita, gratuïta amb reserva d’invitacions, es farà al CIMIR.

Finalment, el divendres 16 d’abril a les 7 de la tarda, conferència 'Dones en guerra. Del front a la rereguarda', a càrrec de Salvador Palomar, al Museu Salvador Vilaseca. L'activitat serà gratuïta, amb reserva d’invitacions. Més endavant, el 28 d’abril, a les 6 de la tarda, serà el torn de la conferència 'El temps d'unes dones', a càrrec de Dolors Joanpere, al Museu Salvador Vilaseca. Com en l'anterior, l'activitat és gratuïta amb reserva d’invitacions. 

Més informació, aquí.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics