Dissabte, 02 de Desembre de 2023

La Marató de TV3 finança tres projectes de recerca científica al Camp

Els equips d'investigació de l'IISPV desenvoluparan estudis centrats en la prevenció de les malalties metabòliques

07 de Novembre de 2016, per Redacció
  • La Marató destinarà part dels seus beneficis de 2015 a projectes de recerca d'equips del Camp

    Cedida

Tres projectes de recerca científica amb participació de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) seran finançats pels fons recaptats per La Marató de TV3 de l'any passat. L'esdeveniment, que va recaptar 9,4 milions en l’última edició, donarà suport a un total de 57 equips de recerca dels principals centres del país, en agluns casos coordinats amb equips de la resta de l'Estat i internacionals, per desenvolupar 34 projectes (18 d'unitaris i 16 de coordinats) i trobar noves vies de prevenció, diagnòstic i tractament de la diabetis i obesitat, que són les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya, durant els propers tres anys. Els projectes han estat distingits als Premis de l'Acadèmia de ciències mèdiques i de la salut de Catalunya i les Balears.

Una de cada quatre persones pateix una malaltia metabòlica

Aquestes malalties metabòliques tenen una gran incidència entre la població catalana, ja que les pateixen una de cada quatre persones. Els factors que han determinat la distribució dels fons aconseguits en la passada edició de La Marató de TV3 són la viabilitat de cada projecte, la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social i el valor innovador, segons s'ha apuntat des de l'organització de l'esdeveniment.

El cap de Secció d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i professor de la URV, el doctor Joan Vendrell-Ortega, serà l'encarregat de coordinar el projecte 'Anàlisi global de l'activitat kinasa en teixit adipós per trobar diferències moleculars entre subjectes obesos metabòlicament sans i obesos diabètics. Descobriment de noves dianes terapèutiques'. El seu col·laborador serà el doctor Luís Fajas, de la Université de Lausanne de la Faculté de Biologie et de médecine. El projecte està dotat amb un pressupost de 30.000 euros.

Prop de 500.000 euros de finançament, en total

Per la seva part, la co-investigadora Responsable del Grup d'Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’IISPV i professora de la URV, la doctora Sonia Fernández coordinarà un projecte concedit amb un finançament de 300.000 Euros sobre els mecanismes responsables de la deficient capacitat de diferenciació de les cèl·lules mare derivades del teixit adipós en l’obesitat. Ho farà amb la col·laboració del Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona, el doctor Antonio Zorzano.

El projecte unitari 'L’impacte del metabolisme energètic en les modificacions epigenètiques derivades de la combinació de diabetis i obesitat', serà liderat pel responsable de BIOMEDIC (la unitat de recerca biomèdica de l’IISPV–Hospital Universitari Sant Joan de Reus) i professor de la URV, el doctor Jorge Joven. A aquest projecte se li ha concedit un finançament de 199.420 Euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges