Dimarts, 07 de Gener de 2025

Només tres de cada deu caps de llista a les eleccions municipals són dones

Les desigualtats de gènere en les primeres posicions de les llistes electorals s'incrementen en els pobles més petits, on els homes arriben a encapçalar tres quartes parts de les llistes

09 de Maig de 2019, per Victòria Oliveres / Catalunya Plural
  • Imatge de la distribució per partits

    Cedida

Aquesta mitjanit és el tret de sortida de les eleccions municipals que se celebraran el 26 de maig a tots els municipis de l’Estat. Aquests comicis, però, estaran lluny encara d’assolir una igualtat de gènere real. Les dones només encapçalaran un 30% de les candidatures que lluitaran per l’alcaldia als municipis catalans. A Catalunya s’han presentat fins a 3.658 candidatures entre les 992 circumscripcions electorals (nombre superior als 947 municipis que hi ha, ja que també se celebren eleccions municipals en algunes Entitats Municipals Descentralitzades, EMD). En 1.072 casos les caps de llista seran dones mentre que els homes ho seran en els 2.587 restants.

Tant en l’àmbit legal com en l’àmbit de partits, la normativa existent promou la igualtat de gènere en la representació política. La Llei Orgànica de Règim Electoral General estableix que – sempre que les llistes superin els cinc membres – cap dels gèneres pot representar menys del 40%. Molts partits, a més, promouen les anomenades ‘llistes cremallera’ dins les seves candidatures, obligant a encadenar homes i dones a cada lloc, però això no sempre queda reflectit pel que fa als caps de llista.

Tot i això, també hi ha diferències entre els partits. Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) – amb les seves variants arreu del territori – són la formació política amb més dones caps de llista a Catalunya. En concret, un 47% de les seves 144 candidatures les encapçalen dones. Les segueixen els moviments de les Primàries i d’En Comú/Podem i les seves confluències, que tenen caps de llista dones en el 41% i 40% respectivament, tot i que els primers presenten 41 candidatures i els segons 206.

A l’altra banda trobem el Partit Popular (PP), que té només un 22% de les seves 233 candidatures encapçalades per dones, i VOX, un 24% de les 46 candidatures que presenten, sempre segons l’anàlisi elaborada per aquest mitjà a partir de les dades extretes de les diverses juntes electorals de zona.

Menys dones als llocs de sortida en els pobles més petits

Una altra diferència la trobem observant la mida dels municipis on es presenta cada candidatura. Mentre a les grans ciutats – municipis més grans de 30.000 habitants – les dones ocupen gairebé un terç dels llocs de sortida, als pobles més petits – aquells municipis de menys de 500 habitants – elles ocupen poc més d’un quart de les primeres posicions de les candidatures.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics