Diumenge, 16 de Juny de 2024

Programa pilot per prevenir el consum de risc d'alcohol en farmàcies del Camp i l'Ebre

La prova s'allargarà durant aquest mes de març i permetrà valorar si l'estratègia es fa extensiva a tot Catalunya

01 de Març de 2021, per ACN
  • Imatge d'arxiu de l'exterior d'una farmàcia, al Mercadal de Reus

    Reusdigital.cat

Un total de 27 farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre participen en una prova pilot per prevenir el consum de risc d'alcohol. El projecte pretén avaluar la utilitat i l'acceptació d'una estratègia d'identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten aquest consum de risc. S'adreça, particularment, a persones que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l'alcohol, estan embarassades o planifiquen un embaràs. Impulsada per la subdirecció general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública, juntament amb els col·legis de farmacèutics, la prova pilot arrenca aquest dilluns, 1 de març, i s'allargarà un mes, fins l'1 d'abril.

L'experiència permetrà valorar si fa extensiva a tot Catalunya. Els farmacèutics i farmacèutiques faran un cribratge del consum d'alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l'alcohol o una prova d'embaràs i, en cas necessari, procediran a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d'alcohol i riscos derivats. El programa, de fet, prioritza les persones que prenen medicaments que poden interaccionar amb l'alcohol –com benzodiazepines, acenocumarol, fàrmacs per tractar l'hipotiroïdisme o l'hipertiroïdisme- així com les embarassades, com a grups d'alt risc i fàcils d'identificar en l'àmbit de la farmàcia comunitària. La intervenció farmacèutica s'efectuarà sempre amb previs consentiment dels usuaris i a la zona d'atenció personalitzada de la pròpia farmàcia, per preservar-ne la privacitat.

Si no s'accepta, els professionals oferiran un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d'aquestes substàncies amb medicaments i riscos derivats del consum d'alcohol durant l'embaràs. També se'ls donarà l'oportunitat de parlar-ne en una altra ocasió més propícia. La prova es posa en marxa després d'una enquesta prèvia a 639 professionals de farmàcia de Catalunya, que van manifestar interès i sentir-se preparats per participar-hi. També han estat formats per identificar correctament el consum de risc d'alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas.

El programa pilot s'avaluarà mitjançant grups focals amb els propis professionals i enquestes de satisfacció dels usuaris. Unes valoracions que permetran determinar si la iniciativa s'estén a tot el territori català. L'acció s'emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dóna continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la subdirecció general de Drogodependències amb el programa Beveu Menys. "Com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per realitzar tasques de prevenció i promoció de la salut", ha apuntat el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Toni Veciana.

"Des del col·lectiu farmacèutic hi ha interès en invertir esforços per ajudar a reduir els problemes de salut relacionats d’un consum de risc d’alcohol", ha afegit. Segons ha recordat el Departament de Salut, que a banda del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona compta amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, el consum d'alcohol és una de les substàncies que, juntament amb el tabac, causa major morbimortalitat. El seu consum s'associa a problemes de salut diversos com el càncer, trastorns mentals o gastrointestinals, malalties cardiovasculars així com accidents de trànsit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges