Dissabte, 21 de Desembre de 2024

De clàusules d'«estil», lloguers i usos d'espai: el futur del Centre Catòlic

01 de Febrer de 2023, per Marc Busquets Obré
  • Cartellera del Centre Catòlic, on Bravium Teatre informa del seu trasllat a l'Orfeó Reusenc

    MBO

Ha de ser aquest proper dijous, en principi, quan l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, pugui reunir-se amb l'Arquebisbat de Tarragona per tractar les condicions "inassumibles" que s'han afegit a la "contraproposta" per al conveni que contempla els futurs usos del Centre Catòlic de la capital del Baix Camp. Al novembre, es va presentar un primer esborrany de pacte en què l'Església cedia a l'equipament a l'ajuntament per un segle, per integrar-lo a la xarxa de teatres municipals, a canvi de costejar les obres de reforma d'un espai "en mal estat", segons es va assenyalar el 2021 per justificar-ne el tancament i fer fora Bravium Teatre de la seva seu. 

El vistiplau del Vaticà, una "sorpresa"



El cas, però, sempre segons va exposar Pellicer el passat dilluns, minuts abans de l'anunci fet al novembre hi va haver un canvi de guió inesperat. El Prior, Mossèn Joan Anton Cedó, va explicar als presents que el conveni hauria de ser validat pel Vaticà. En aquell moment es va considerar això com un detall menor, si bé fos com fos la signatura de l'acord no es va produir quan estava prevista (justament una setmana després de la roda de premsa per escenificar el pacte a tres bandes entre el consistori, l'Arxiprestat de Reus i la Diputació de Tarragona). De fet, les dues administracions tenien ja preparades les partides pressupostàries per engegar les obres enguany: 750.000 euros, per part de la local, i 375.000, en el cas de la supracomarcal. 

Per Nadal, Pellicer ja va admetre en un acte per als mitjans fer balanç de l'acció de govern durant el 2022, que les negociacions vinculades al futur del Centre Catòlic eren "complexes", tot i que es va mostrar confiat en poder arribar a bon port. També el passat dilluns, l'alcalde va revelar que el 12 de gener va rebre per escrit la "contraproposta" de l'Arquebisbat de Tarragona, aquesta amb una clàusula d'"estil" que prohibia qualsevol manifestació cultural "contrària" a la moral catòlica. Resulta curiosa una exigència com aquesta, especialment si es té en compte que en els 72 anys de trajectòria de Bravium Teatre a l'espai del carrer de la Presó mai es va sotmetre a tal control la programació artística prevista. 

La "contraproposta" en qüestió apuntava també a dues altres demandes més. La primera, limitar la cessió de l'espai a l'ajuntament per 50 anys i no pas 99, com s'havia negociat fins al novembre. La segona, que a partir dels 25 anys s'establís una relació contractual entre les parts a través del pagament d'un lloguer o similar. En aquesta línia, Pellicer va argumentar que d'acceptar la petició de la propietat del Centre Catòlic "jo, com a alcalde, estaria hipotecant els govern que vagin arribant". I encara es va fer una última reclamació, des de l'Arquebisbat de Tarragona: disposar de tota la segona planta de l'edifici (en té dues) i que del manteniment d'aquesta se n'ocupés el consistori reusenc. 

[blockquote]Resulta curiosa l'exigència de la clàusula d'"estil", especialment si es té en compte que en els 72 anys de trajectòria de Bravium Teatre a l'espai del carrer de la Presó mai es va sotmetre a tal control la programació artística prevista[/blockquote]

Per tot plegat, va reblar el batlle, les condicions que ara vol imposar l'Església són "inassumibles" per a les dues administracions públiques. La postura de l'Arquebisbat és "ferma", tal com la va descriure Pellicer, si bé va demanar per escrit la reunió que s'hauria de produir aquest dijous. "Però o tornem al conveni anterior, el de novembre, o no podrem tirar endavant", va resumir. Com a part afectada, el president de Bravium Teatre, Ferran Figuerola, ha fet arribar als mitjans un comunicat en què fa constar que se sent "decebut, sorprès, perplex, indignat, molest i enfadat" pels requeriments de la propietat. 

"Què volen, aquesta gent?"



Al text, Figuerola hi recorda també quelcom que des de l'entitat que presideix ja es va apuntar quan va fer un any del seu obligat exili a l'Orfeó Reusenc: que l'Església s'hauria fet amb el Centre Catòlic d'una manera "irregular". Segons es va assenyalar en aquell moment, va ser durant el trasllat del carrer de la Presó al de Sant Llorenç que van aparèixer tot de papers i documents relatius a la història de l'entitat i a la titularitat de l'immoble. "Què pretenen amb tot plegat? Que desistim com a entitat? Què volen aquesta gent? Crec que les noves condicions que volen establir des de l’Arquebisbat de Tarragona no tenen en compte molts aspectes relacionats amb la història del Centre Catòlic", raona Figuerola al seu escrit. 

En aquesta línia, hi recorda que mentre Bravium Teatre va ser al Centre Catòlic va haver de fer no poques inversions per mantenir l'edifici. Per tot plegat, el president de l'entitat cultural tanca el seu text tot manifestant, sobre l'actitud de l'Arquebisbat, que "a mi em resulta complicat poder entendre aquesta manera de fer", en al·lusió al canvi de criteri i de postura entre els mesos de novembre i de gener. Des de l'anunci de tancament de l'equipament, el 2021, el cas és que la relació entre l'Església i l'associació que lidera Figuerola no ha estat precisament la millor. 

Bravium Teatre tenia un acord amb l'Església per poder usar de franc les dependències del Centre Catòlic, però aquest va vèncer el 2020. Des de llavors, segons Figuerola, es va intentar posar en contacte sense èxit amb l'Arquebisbat, fins i tot per negociar un possible contracte de lloguer. No va ser fins un any més tard, de fet, quan el Prior va comparèixer en roda de premsa per alertar del "perill" que suposava el "mal estat" de les instal·lacions, raó per tancar-les. Temps després, el Prior va arribar a comprometre's, en un document signat, a deixar tornar Bravium Teatre al Centre Catòlic. Sembla, però, que tot plegat podria no ser d'aquesta manera. 

Són determinats indicis per fer una lectura (potser errada) sobre les intencions de la propietat. No hi ha millor manera de fer descarrilar una negociació que imposar condicions que l'altra part no pot acceptar; no hi ha res més llaminer, per a alguns, que un gran immoble en ple nucli antic de Reus; i no hi ha expressió més encertada, aquests dies, que con la Iglesia hemos topado

[despiece][h4]Cronologia dels fets

2020: venç l'acord de 30 anys que Bravium Teatre tenia amb l'Església per ser al Centre Catòlic

2021: l'Església anuncia el tancament del Centre Catòlic

Novembre de 2022: s'anuncia un conveni pel qual el Centre Catòlic passarà a ser un teatre municipal; l'Ajuntament de Reus i la Diputació es comprometen a pagar les obres

Gener de 2023: l'Ajuntament de Reus rep una "contraproposta" de conveni

Febrer de 2023: està prevista una reunió entre el consistori i l'Arquebisbat de Tarragona[/h4]
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan l'enrrotllat  01 de Febrer de 2023

Aire!!!

Doncs és molt fàcil;EXPROPIACIÓ, i com amenaça ruïna ho tirem a terra i plaça pública i tots contents!!!