Dimarts, 06 de Maig de 2025

The Delightfull Pocket Company enceta la 8a Primavera Musical a Vistabella

El tret de sortida serà un viatge al barroc, aquest dissabte a dos quarts de 9 del vespre

06 de Maig de 2025, per Reusdigital.cat
  • The Delightfull Pocket Company

     

La vuitena edició de la Primavera Musical a Vistabella es posa en marxa aquest dissabte 10 de maig amb la formació de cambra The Deligthfull Pocket Company. Una proposta instrumental que permetrà descobrir alguns dels referents del barroc a través del so d’instruments com la trompeta natural, la tiorba, l’orgue positiu, i l’oboè i el violí barrocs. El concert serà a dos quarts de 9 del vespre a l’Església el Sagrat Cor. 

El conjunt està format per Sergi Marquilles, a la trompeta natural, l’oboista Ivan Alcazo, l’organista Marc Diaz, la violinista Anna Urpina i Jeremy Nastasi, a la tiorba. Presentaran ‘A la recerca de la Cambra d’Ambre’. Una combinació instrumental a través de la qual mostraran la seva particular reconstrucció d’una Sala d’Ambre musical amb una selecció d’obres de cambra del barroc mitjà centreeuropeu. S’hi podran trobar compositors com H. Biber, G. P. Telemann, G. Finger, C. Bond, W. Romanus i J. H. Schmelzer. 

La Cambra d’Ambre era la joia de la corona del Palau de Caterina I de Rússia. Una luxosa habitació decorada amb tones d’ambre i d’or, confiscada i traslladada pels nazis a Königsberg durant la campanya russa i, finalment, desapareguda– i molt probablement, destruïda – enmig de les innombrables catàstrofes que anunciaven la fi imminent de la Segona Guerra Mundial. 

 

La veu agafa el protagonisme

 

El gruix de la programació d’aquest 2025 posarà el focus en la veu. El 17 de maig el quintet Sferi Vocali portarà ‘Dowland 400’. Una proposta que ret homenatge al compositor i llaütista anglès John Dowland. El 2026 se celebraran els 400 anys de la seva mort i, enguany, ja s’inicien els actes de commemoració. 

Amb una gran varietat de solos de veu i llaüt, duets, trios, quartets i quintets vocals interpretats pels membres de Sfere Vocali i Jon Wasserman, al llaüt, aquest concert s'inspira en la pràctica històrica de la interpretació de la música anglesa a cavall del Renaixement i el Barroc. 

John Dowland va ser famós pels seus dots tocant el llaüt i per les seves qualitats com a tenor i compositor. Avui en dia, també se’l reconeix com un gran compositor de música melòdica i harmònica. 

El concert servirà per fer un recorregut per la varietat de la seva música combinant-la amb alguns dels seus contemporanis, com T. Greaves, J. Danyel, T. Morley o J. Willbye, en un cant a l’amor, la vida, la soledat o la joia.

El 31 de maig arribarà l’equador del festival amb una proposta que farà participar el públic. Hugo Bolívar & Ensemble Leipzig 1723 faran viatjar als oients en un moment en què calia escollir el nou director musical de l’església de Sant Tomàs de Leipzig, una figura molt rellevant. La recerca va ser llarga, ja que la primera opció va ser Georg Philipp Telemann, qui va rebutjar l’oferta a últim moment. La segona opció va ser Christoph Graupner, que va denegar l’oferta davant la incompatibilitat amb la plaça que ocupava en aquell moment. I, finalment, aconsellat per Graupner, va arribar Johann Sebastian Bach, qui es va quedar la feina. 

El contratenor Hugo Bolívar i l’Ensemble Leipzig 1723 proposen un concert dividit en tres blocs, un per a cada autor, format per diverses cantates i obres de cambra que el públic escoltarà sense saber qui n’és l’autor. D’aquesta manera, en acanar el concert, el públic es convertirà en el jurat per escollir el millor candidat “a cegues”. 

El 7 de juny es podrà gaudir d’un homenatge a l’obra de Frederic Mompou. L’Ailouros Lied Duo portaran ‘El combat del somni’, una selecció de cinc poemes de Josep Janés, que l’autor les dedicà a la seva primera estimada –morta en edat encara molt jove durant el son– i musicats pel compositor barceloní. La idea de tractar cada cançó d’‘El combat del somni’ de forma separada té l’objectiu de crear petits cicles narratius, per tal de jugar amb assonàncies i contrastos amb la literatura vocal prèvia a Mompou. Un muntatge que es converteix en una “lluita” en la profunditat de l’ànima, on el record, el desig i l’inesperat gairebé no es distingeixen.

Aquest serà el punt de partida de la soprano Maria Pujades i el pianista Edoardo Milanello per oferir un recital de veu i piano que també donarà pas a obres de F. Schubert, F. Poulenc i J. Haydn.   

I el punt final de la vuitena Primavera Musical a Vistabella es viurà a ritme de barbershop, és a dir, amb un estil de cant a cappella que es va fer molt popular als Estats Units la segona meitat del segle XIX. El 13 de juny, en un concert a l’exterior de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella, arribarà ‘Bachbershop’. 

El quartet vocal Metropolitan Union presentaran estàndards moderns i demostraran que el barroc no està tan lluny de la música moderna, ni a la inversa. Trencaran amb el mite que l’estil homofònic del barbershop i la polifonia fugada del Barroc semblen una distopia. D’aquesta manera, sortiran a escena un ventall d’estils ben diferents, com ara pop, rock, soul, blues, jazz, gòspel i folk. Un quartet format pel tenor Daniel Morales, el lead Martí Doñate, German de la Riva al baix i el baríton Joan Mas. Un conjunt que l’any 2023 van aconseguir la medalla d’or al festival ‘En Harmonía’, de manera que es van convertir en campions d’Espanya en la seva modalitat. Un cicle musical que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat. 

El director musical del cicle, Marc Guerris, ha subratllat “la voluntat d’apostar en un programa intimista, pensat per apropar-nos al públic”. Per la seva banda, l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha destacat que “mantenim la Primavera Musical, després de l’èxit de l’any passat en què va coincidir amb la celebració del centenari del temple”.

 

Venda d’entrades

 

Les entrades es poden adquirir a través del web www.primaveramusicalvistabella.com . L’entrada de cada concert té un cost de 15 euros. També es pot adquirir un abonament dels cinc concerts al preu de 60 euros. 

Tots els concerts al temple seran a dos quarts de 9 del vespre, a excepció del darrer concert que es durà a terme a l’exterior de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella a les 10 de la nit. 

 

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar 

 

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor al món artístic, aquest cicle també busca convertir-se en un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista que el 2023 va viure el centenari de la seva construcció. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 2011. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics