Divendres, 09 d'Agost de 2024

El Serrallo i el Moll de Costa acullen el Festival TAU de música antiga de Tarragona

El cicle de concerts se celebrarà del 14 al 22 de juny

13 de Juny de 2024, per Reusdigital.cat
  • Hirundo Maris partiparà al Festival TAU de Tarragona

     

La tercera edició del Festival de música antiga de Tarragona TAU es durà a terme els dies 14, 15, 21 i 22 de juny amb quatre concerts de música antiga. El primer i el darrer concert tindran lloc a espais de la façana marítima de la ciutat. Concretament el primer, 14 juny a la Pèrgola del Serrallo, i el darrer el 22 de juny al Tinglado 1 del Port de Tarragona. El primer concert serà de caràcter gratuït, i per a la resta de concerts ja es poden comprar les entrades.

L'encarregat d'iniciar el cicle serà Hirundo Maris amb 'La Rosa dels Vents', el divendres 14 de juny a dos quarts de 10 del vespre. Aquest concert gratuït a la Pèrgola del Serrallo gira entorn de cançons de mars i oceans, de gent de mar i viatgers, a través de països i segles. Arianna Savall i Petter Udland Johansen van fundar Hirundo Maris el 2009, conjunt especialitzat en música antiga des de l'edat mitjana fins al barroc, creació pròpia i mestissatge. 'La Rosa dels Vents' és un viatge musical per costes i oceans, una oda a la gent de mar i viatgers de l'antiguitat i dels temps moderns, un viatge d'esperances i somnis. La Rosa dels Vents apunta a tots els punts cardinals, que abasten les diverses cultures i llocs de la terra en el seu moviment. Al mateix temps, pot ser un símbol dels viatges interiors de l'ànima humana que pot apuntar a totes les direccions i llocs de la vida.

El segon concert, el 15 de juny a dos quarts de 10 del vespre, al Claustre de la Catedral de Tarragona, Marta Mathéu interpretarà 'InCanto'. Aquest serà un viatge musical que comença a la Catedral de Tarragona al segle XVIII, amb un himne a Santa Tecla recuperat expressament per aquesta proposta. A partir d'aquesta obra la veu de Marta Mathéu i el grup instrumental que l'acompanya, seguirà el rastre de la històrica polèmica que es va viure en aquell segle sobre si la música italiana havia d'influir en l'estètica musical de la Península. En el mateix programa s'inclouen altres obres del barroc català i també les magnífiques i poc conegudes Lamentacions de Francesco Durante.

El 21 juny, a dos quarts de 10 del vespre, a la Catedral de Tarragona, la Camerata Patrimonio Sonoro, amb 'Evocacions instrumentals' serà el tercer recital. El Festival TAU va fer una convocatòria oberta a joves intèrprets de música antiga. D'entre totes les propostes rebudes, la de Camerata Patrimonio Sonoro ha estat, per primera vegada, l'escollida per participar. El talent dels tres músics que componen l'agrupació guiaran al públic per la música instrumental de mitjan segle XVI fins a les sonates de marcada influència operística del primer terç del segle XVIII, passant per les canzoni experimentals del primer Barroc, i la profusa elaboració de les disminucions durant el Renaixement.

Finalment, el 22 el cicle clourà al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, amb un concert d'Ensemble O Vos Omnes. Aquest grup de música antiga qui des del Camp de Tarragona ha aconseguit destacar entre les millors programacions del país, proposa l'audició de dues importants obres: la Cantata Christ lag in Todesbanden, BWV 4 de J. S. Bach i la cèlebre Membra Jesu Nostri de D. Buxtehude. L'any 1705, un jove Johann Sebastian Bach va fer caminada de més de 400 quilòmetres per poder escoltar el gran organista de Lübeck, Dieterich Buxtehude. Aquest programa rememora aquest viatge, que potser va suposar l'inici del final del període barroc.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges