Sol, bona temperatura, llibres, roses i 132 parades protagonitzen el Sant Jordi d'aquest 2025 a la Rambla Nova, l'epicentre de la diada a Tarragona. Des de primera hora del matí milers de tarragonins han sortit al carrer per gaudir d'una jornada assenyalada. Llibreters i floristes esperen millors vendes que l'any passat gràcies al bon temps. Autors locals, com la vallenca Margarida Aritzeta, viuen la festivitat amb una intensitat especial: "Quan tens llibre nou vas una mica més de bòlit, però em considero estimada. La il·lusió que posen per una dedicatòria s'ha de tornar", comenta mentre signa exemplars de la seva darrera novel·la, 'L'hort de les ànimes'. A la tarda, la diada castellera de les quatre colles de la ciutat culminarà el dia.
Després d'uns últims anys sense un temps esplèndid, llibreters i floristes esperaven un Sant Jordi com el d'enguany. Des de primera hora del matí les parades s'han omplert de gent passejant, triant, remenant i comprant. "Estem tots eufòrics!", exclama Gertri Adserà, copropietària de la llibreria Adserà. Han dut a la parada de la Rambla Nova fins a 3.700 llibres, a més d'uns altres 1.500 en una altra parada més petita que tenen. "És el dia més fort de tot l'any i venen com uns vint dies normals", remarca.
Una mica més amunt, Oriol Picas, director de la llibreria La Capona, incrementa les xifres: "Avui pot arribar a ser com dos mesos", assegura. Confien en vendre més de 2.000 llibres durant la jornada, un volum superior al d'anys enrere. Picas indica que els dies previs "potser han estat una mica difuminats per la Setmana Santa" que han fet que "la gent s'hagi despertat més tard", però que el Sant Jordi serà "com els previs a la pandèmia".
Pel que fa als gèneres que més èxit estan tenint, tots dos coincideixen en assenyalar la novel·la negra, la històrica i la de fantasia. Amb tot, Adserà reivindica el paper dels llibreters: "Recomanem que la gent vingui i miri. Cada cop més la gent demana més el nostre parer, i això és important". Amb tot, celebra que "al final del dia totes les piles hauran baixat", sigui el gènere que sigui.
Per qui també és un dia especial és per als escriptors. És l'ocasió on es troben amb els seus lectors i reben de primera mà la valoració de les seves obres. "No sóc mediàtica però sí que els anys de presència et donen un cert coneixement per part de la gent", afirma Margarida Aritzeta. En el seu cas, al matí és a Tarragona i a la tarda signa llibres a Barcelona. "Allà hi ha tanta diversitat, oferta i gent signant que a vegades el dia et passa i no has tingut temps d'acostar-te a llocs on hauries volgut anar", reflexiona l'autora, que defineix l'estada a la capital catalana com "un dia de festa major". Amb tot, defensa estar a prop de casa: "això és més familiar i la gent propera no la podem abandonar; i sobretot les llibreries, amb qui hi tenim un deure i una obligació".
Roses més elaborades
Pel que fa a les floristeries, enguany les roses i els preus han seguit la tònica dels darrers anys. La vermella clàssica continua triomfant, si bé "la gent cada vegada vol una cosa una mica més elaborada", explica Dolors Mohedano, venedora de la floristeria Romeu. Aquesta preparació pot ser "amb una fulla especial, flor seca, espigues de colors o un embolcall més sofisticat". El preu es mou "en una forquilla d'entre cinc i vint euros", concreta.
Amb tot, Mohedano reivindica les floristeries de tota la vida i lamenta que en una jornada tan especial tinguin "competència deslleial" d'entitats i col·lectius de la ciutat que també instal·len parada a la Rambla Nova i en altres punts de la ciutat. Això fa que, malgrat puguin vendre unes 1.000 roses a cadascun dels dos punts de venda que tenen, l'impacte final no sigui especialment significatiu en el còmput total anual.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics