Dimarts, 03 de Desembre de 2024

Els Museus de Reus presenten noves eines digitals per arribar al públic

12 de Novembre de 2020, per Redacció
  • Imatge del retaule digitalitzat

    Reus.cat

Els Museus de Reus han presentat aquest dijous diferents eines digitals per tal d’arribar a la ciutadania, especialment en aquest moment en què l’activitat cultural està restringida arran de la pandèmia. Per una banda han presentat 'Els secrets del retaule de la Prioral', una la digitalització que ha permès la reconstrucció de l’antic retaule major de Sant Pere, una obra a cavall dels segles XVI i XVII, que va ser desmuntat durant l'inici de la Guerra Civil i parcialment destruït pels bombardejos feixistes. Les seves restes es conserven, una part al Museu i una altra a la Prioral de sant Pere.

Ara, la tecnologia ha permès reconstruir-lo digitalment per fer-lo més comprensible al visitant. La fotografia RV (realitat virtual) permet el visionament interactiu de fotografies panoràmiques de gran angle. En el cas del Retaule de la Prioral es tracta d'un semicercle de 180º horitzontals i 180º verticals, proporcionant una vista semiesfèrica. El resultat és el treball de tres mesos de duració des de la captura i creació de l'escena completa com a imatge única.

El posterior assemblatge i unió de la sèrie de les fotografies preses en diverses rotacions de 180º. La creació de la cronologia i també dels diferents punts interactius que serveixen perquè el visitant pugui entendre el procés constructiu que fou llarg i accidentat entre 1576 i 1634. Aquesta eina interactiva quedarà integrada a la nova web del Museu de Reus i en un futur també s'instal·larà a la sala del retaule del Museu de Reus de la plaça de la Llibertat, per tal que els visitants puguin també interactuar i ampliar informació i coneixements sobre aquest impressionant retaule.

Una nova web

A banda, el museu ha presentat també una nova web per adaptar-se als nous temps i per oferir a la ciutadania una informació més detallada i actualitzada. Amb noves seccions i més continguts la nova web dóna importància a les col·leccions del Museu i ofereix als usuaris (tant professionals de l’àmbit, com ciutadans) la possibilitat de descobrir a través de les fotografies moltes peces que fins ara s’havien de venir a veure al Museu. De fet, seguint aquesta línia d’actuació, en uns mesos es podrà consultar el catàleg de les fotografies del CIMIR des de casa. També hi ha informació dels equipaments que es gestionen des del museu o els serveis educatius, visites i tallers que s'ofereixen.

També hi ha un apartat dedicat a exposicions, que és el que més s'ha modernitzat, i notícies o el blog del Museu que anirà publicant novetats per a la ciutadania.

El Reus d'abans, al mòbil

Des del CIMIR i el Museu de Reus s'ha preparat una nova ruta sobre la memòria fotogràfica de la ciutat de Reus perquè la ciutadania conegui el seu patrimoni i se sensibilitzi sobre la importància d’aquest llegat i de la seva conservació. En aquestes imatges apareix una ciutat desconeguda per a molts, amb edificis desapareguts o encara per construir, i places i carrers amb grans canvis a la seva fesonomia.

A través de les imatges es poden veure els canvis que ha experimentat la ciutat al llarg dels anys i, en definitiva, es mostren un conjunt de fotografies que permeten aprofundir en el coneixement de la ciutat en l'època en la que van ser preses les imatges. Aquest itinerari està inclòs a l'aplicació gratuïta d'autoguies Izi.Travel, una plataforma de referència en el mercat turístic, disponible tant per dispositius Android com per dispositius iOS.

Un cop descarregada l'audioguia, cal escriure 'El reus d’abans al mòbil' al cercador. Reus, territori fotogràfic Finalment, el Centre de la Imatge del Mas Iglésias treu al carrer una selecció de les fotografies dels autors més destacats, per mostrar-les a la ciutadania i per donar a conèixer la importància que tenen per a Reus. Aquesta és una iniciativa que neix amb la voluntat d'apropar la cultura a tothom, en un moment en el que la societat viu de ple els efectes de la pandèmia.

Repartides per la ciutat, a través del mobiliari urbà, es pot gaudir d'una selecció de 42 imatges d'autors del segle XX i també contemporanis, des de les més conegudes a d’altres d’artístiques o documentals. De fet, és impossible de sintetitzar l’obra d’un fotògraf amb una sola imatge i, per això, s'han seleccionat de cada autor la més emblemàtica, la més coneguda, la que ha guanyat algun premi o la que ell més s’estima.

Totes, però, serveixen per a mostrar-ne algun tret característic. En definitiva, la seva essència. Fins al 22 de novembre, aquest recorregut permet veure les fotografies de manera natural i espontània, i respon a la voluntat del Museu de Reus de donar a conèixer les seves col·leccions a tots els ciutadans. A partir d'aquest divendres, a les xarxes socials de ReusCultura s'obrirà un concurs per tal que els ciutadans comparteixin imatges i interactuïn amb la mostra per guanyar diversos premis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics