'Castelló: mirador del Camp de Tarragona des de les muntanyes de Vandellòs' és el títol del darrer llibre que ha publicat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions dins de la col·lecció 'Les nostres arrels'. Aquest llibre, de la filòloga Meritxell Blay i Boquera, és el resultat de l’anàlisi de la història d’aquest poble situat al terme municipal, a través de les fonts documentals i arqueològiques.
Cal tenir en compte que a la tardor de 2014, l’Associació Masia de Castelló va encarregar la redacció d’un projecte d’estudi sobre els orígens del poble, basat en dues actuacions principals: la recerca documental i l’anàlisi arqueològica. D’aquesta manera, al maig de 2015, amb el vistiplau i finançament de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, es van realitzar unes excavacions arqueològiques dirigides per l’arqueòloga medievalista Carme Subirana. Aquest estudi va constatar el passat medieval del poble i la seva torre.
El gruix del treball se centra en datar l’origen de la masia, i totes les proves permeten situar el seu poblament en el segon terç del segle XIII. L’autora completa l’estudi amb l’evolució del poble en diferents períodes, fins arribar al segle XIX, preludi d’un moment de creixement que es veurà definitivament interromput a mitjan del segle passat, quan cap als anys cinquanta l’última família va marxar del poble.
Durant la presentació d’aquest llibre, que va tenir lloc divendres passat, 28 de setembre, en el marc de la Festa Major de Vandellòs i de la celebració del 20è aniversari de l’Associació Masia de Castelló, l’alcalde va felicitar Meritxell Blay “per la cura metodològica en la recerca i el tractament de les fonts documentals”. “La importància de l’obra rau no només en l’estudi de les fonts documentals i en les evidències que conclou l’excavació arqueològica, sinó que aquesta informació fa possible a tots els descendents, a l’Associació i a tothom, disposar d’un coneixement molt exhaustiu que s’ha de convertir en la base de la preservació patrimonial de Castelló”, va afegir.
L’alcalde va felicitar també a l’Associació Masia de Castelló pel treball de recuperació del poble que ha dut a terme durant aquests 20 anys. Tal com explica un dels membres de l’entitat, Xavi Espelta, al pròleg, ara per ara s’hi han recuperat dinou cases, quatre corrals i tres patis. Cada any, a més, s’organitzen al poble diferents festes i activitats que donen vida al poble: a l’estiu, la Rústic Festa i la Nit Lírica; a l’hivern, la festa major de Santa Llúcia i el Pessebre dels estels, i també camps de treball, excursions, etc.
Per tot plegat, Espelta ha agraït la implicació i col·laboració de molts voluntaris que han passat per l’associació durant aquest temps;i dels propietaris que han donat les cases o han deixat utilitzar les construccions i els terrenys durant les activitats; així com el suport del consistori.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics