Dilluns, 30 de Desembre de 2024

Mil grues per la pau a Reus

L’associació Santsuru organitza a Reus una jornada basada en la pau i la cooperació que simbolitzen aquestes figures d’origami

02 d'Octubre de 2018, per Isabel Martínez
  • Les grues de paper són un símbol vinculat al Japó i a la defensa de la no- violència

    Jose Pleguezuelos

Com la pau, les grues de paper són fràgils i requereixen una atenció minuciosa i pacient per crear-se. Amb aquest símbol vinculat al Japó i a la defensa de la no- violència, l’Associació cultural Santsuru (tres grues) organitza amb l’Ajuntament de Reus, una jornada de cultura japonesa i cooperació el proper 6 d’octubre a l’antic Hospital de Sant Joan de Reus. Els actes de la jornada, que s’emmarquen en el 150è aniversari de les relacions diplomàtiques entre l'Estat  i el Japó, porten com a titol ‘Reus i les 1000 grues’ i tindrà la presència de diversos col·laboradors locals que es dediquen a la difusió de la cultura i l’art nipó com són l’ikebana, l’origami, el sushi o el furoshiki.

D’acord amb els impulsors de la iniciativa, Kevin Cruces, Annabel López i Rebeca Pujals, ‘Reus i les 1000 grues’ sorgeix “d’un triple interès per investigar la grua de paper com a símbol de pau i els seus efectes en la educació”, un motiu pel qual les 1000 grues del projecte s’han realitzat en el transcurs de tallers en diferents entitats a Catalunya durant el curs 2017-2018 i el 6 d’octubre formaran part d’una instal·lació artística que es podrà veure entre les 10 del matí i les 8 del vespre.

L’activitat està basada en la presència tradicional de grues als santuaris o temples al Japó com una oració per a la bona salut, la bona sort i com una expressió de simpatia i pau entre els japonesos i, des de la II Segona Guerra Mundial, s’identifica amb la pau. Concretament, la instal·lació reusenca mostrarà les 1000 grues de paper en un format vertical i la confecció al centre de la Rosa de Reus també amb grues. L’obra ha estat realitzada pels tres membres de Santsuru amb la col·laboració de les 11 entitats que han cedit les grues de paper elaborades.

Més enllà d’aquesta presentació artística, l’acte comptarà amb la participació de la Colla Gegantera de Reus que realitzarà, al voltant de les 10 del matí, un ball amb els dos gegants japonesos de la ciutat. Posteriorment, Kevin Cruces realitzarà la conferència inaugural ‘Reus i les 1000 grues: Un viatge des d'Hiroshima’ a la sala d’actes de l’antic hospital Sant Joan, una xerrada que anirà seguida d’un taller de furoshiki entre les 12 i dos quarts d’1; una demostració de gastronomia japonesa entre dos quarts d’1 i dos quarts de 2 i, després, una degustació sushi amb maridatge de vins locals.

A la tarda es farà una classe introductòria a la llengua japonesa de 4 a 5; un taller de cosplay, de 5 a 6; una demostració d’Ikebana, de 6 a 7; i un taller d’origami, de 7 a 8.

Vinculació de les grues de paper i la pau

Després de la II Guerra Mundial, la consigna de crear grues de paper està vinculada a la bomba d'Hiroshima. Amb diagnòstic de leucèmia, Sadako Sasaki (1943-1955), va prendre la determinació de fer 1000 grues, utilitzant diversos papers que estaven al seu abast, amb l'esperança de recuperar-se. Finalment, només va aconseguir-ne realitzar 644 figures abans de morir però, Sadako es va convertir en un símbol d'esperança mundial.

Actualment, al Parc de la Pau d'Hiroshima, s’erigeix un monument dedicat a la seva figura que rep cada any milers de grues de paper elaborades tant per nens japonesos com d'altres països com a símbol d'homenatge i de respecte cap als drets humans.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics