L'Arquebisbat de Tarragona ha dissenyat un nou itinerari turístic i cultural per connectar els espais al voltant de la catedral de la ciutat i l'antiga acròpolis per fer un recorregut al llarg de 2.000 anys d'història. El projecte proposa convertir el pàrquing Jaume I en un centre de recepció de visitants per després recórrer diversos monuments situats al voltant del temple medieval com ara el Museu Diocesà, la capella de Santa Tecla la Vella, el Seminari, la mateixa Catedral i un temple romà d'època flavià que ha estat intervingut arqueològicament per incorporar-lo al relat museogràfic. El delegat de cultura de l'Arquebisbat, Andreu Muñóz, demana "lideratge polític" i suport econòmic per tirar-ho endavant.
L'Església tarragonina aposta perquè l'acròpolis romana, al voltant de la Catedral, sigui la porta d'entrada del turisme a la ciutat amb l'aparcament del carrer Torroja com a lloc on deixar els vehicles i, posteriorment, entrar a la plaça de l'Antic Escorxador on proposen convertir el pàrquing de Jaume I en un centre de recepció de visitants. A partir d'aquí, els turistes accedirien al recinte de la Catedral a través de la capella de Santa Tecla la Vella amb una projecció immersiva.
El visitant després passaria a la Sala Axial, un antic temple romà d'època flavi que es troba en procés d'excavació per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). A continuació, la visita seguiria pel Museu Diocesà on es podran veure les sales de reserva, el sobreclaustre i una nova galeria amb la col·lecció de tapissos del museu. Finalment, es descobriria el claustre, el temple catedralici i el Seminari.
Temple flavi
Actualment, l'ICAC està fent treballs arqueològics al temple del darrer terç del s. I dC, just darrere l'absis de la Catedral. Es conserva un mur romà i alguns fragments del terra original que van ser descoberts el 1933. El professor de recerca de l'ICAC, Josep Maria Macias, ha explicat que es vol fer un "reestudi" de l'espai arquitectònic i "crear les bases museogràfiques per la futura actualització del Museu Diocesà".
Es tracta d'un espai que s'ha anat transformant. Després de ser un temple romà, en època visigoda es va convertir en un complex episcopal, amb una basílica, el palau del bisbe i el baptisteri. Es preveu que aquestes restes a l'aire lliure quedin cobertes amb una estructura de sostre translúcid, i es podria obrir a visites guiades a finals d'any. En un futur, també s'incorporaria al nou itinerari turístic que ha presentat l'Arquebisbat aquest divendres al matí.
Relat ordenat
Muñoz ha insistit en la necessitat de generar un "relat ordenat" a l'hora de visitar la ciutat, que vagi des de la Catedral i vagi baixant fins al port de Tarragona, repassant així 2.000 anys d'història. "És un projecte de l'Església de Tarragona per a la ciutat i el territori", ha dit el delegat de cultura.
Des de l'administració eclesiàstica no tenen clar quant podria costar aquest projecte, però el situen en una forquilla d'entre 10 i 11 milions d'euros. Ara tenen previst iniciar la redacció del projecte executiu per calcular el pressupost. Muñoz ha reclamat "lideratge polític" apuntat directament a l'alcalde de Tarragona, i amb el suport de la Generalitat, l'Estat i la Unió Europea. La setmana passada l'arquebisbe es va reunir amb el president del Govern, Salvador Illa, i li va presentar la idea. Planellas ha afirmat que van notar una "gran receptivitat" per part del cap de l'executiu català.
Reparació de la teulada de la Catedral
L'arquebisbe també ha explicat que la teulada de la Catedral pateix problemes d'esllavissades a la part sud, la banda que dona al mar. Les lloses que conformen la coberta es desprenen i fa un any es va haver d'actuar d'urgència. "És un problema molt greu", ha advertit Planellas. Ara han pogut contenir-ho a l'espera de poder fer una reforma de manera definitiva que valoren en 1,5 milions d'euros.
Estaven a l'espera de poder rebre una subvenció del 2% cultural, però el ministeri l'ha denegat. Muñoz ha indicat que estan buscant altres vies de finançament i ha demanat suport a les administracions.
L'arquebisbe de Tarragona ha posat sobre la taula que l'Església és propietària de més del 70% del patrimoni protegit de Catalunya, però, en canvi, només rep un 8% de les subvencions públiques. Planellas ha demanat que es "reconsideri" aquesta xifra. S'ha mostrat "preocupat" per la conservació del patrimoni i el delegat de cultura ha insistit en el fet que l'Arquebisbat formi part del futur consorci entre administracions que el gestioni. "La propietat de l'Església és propietat de l'Arquebisbat, però és d'interès públic. Tenim necessitat de conservar aquest patrimoni que és el llegat cultural d'occident, és un tema de país", ha asseverat el màxim responsable de l'Església tarragonina.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics