La mostra 'Ara toca festa' es trasllada al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR), ja que a hores d'ara, el Museu d'Art i Història, on ha romàs fixa des de l'any 2009, està tancat per obres. L'exposició vinculada a la Festa Major de la ciutat i els elements del Seguici Festiu té l'objectiu d'apropar a la ciutadania la història, els components i els costums que formen part de la celebració i tradició popular.
Mentre durin les obres de remodelació de l'equipament ubicat a la plaça de la Llibertat, la documentació i els elements d'un dels espais "més estimats", en paraules del regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, es podran visitar al CIMIR, dedicat a la preservació, estudi i difusió del patrimoni documental i artístic, i ubicat a la zona sud de la ciutat.
La mostra, segons explica Recasens, es conservarà, però es milloraran o canviaran alguns aspectes. "Farem un replantejament de l''Ara toca festa' i obrirem al públic l'exposició dins el marc de la Festa Major de Sant Pere", apunta el regidor.
'Ara toca festa'
Es tracta d'una exposició que compta amb unes 200 fotografies, documentals i una recreació digital de la plaça del Mercadal, i juga amb els sons característics de les dues festes de la ciutat, Sant Pere i Misericòrdia, ja sigui amb les tonades tradicionals o els esclats de pirotècnia.
Al llarg de la mostra, s'aprofundeix en diversos actes al voltant de les celebracions, com ara l'anada i tornada a Completes o el Correfoc, i es poden veure diverses peces o elements, com ara recreacions dels Gegants de Reus, mascles o vestits antics del ball de diables.
Una de les activitats que ha impulsat en els darrers anys Còdol Educació és la visita guiada al Museu, a l'espai destinat a la Festa Major, per tal que els més petits experimentin i descobreixin de primera mà la història i tradicions de la ciutat.
El Museu, en obres fins al 2026
A finals del mes de maig, el Museu d'Art i Història de Reus ha tancat les portes per arrencar les obres de l'equipament, uns treballs que haurien d'estar enllestits l'any 2026 i que suposaran una repensada de l'espai.
Reus Cultura, i en concret Museus de Reus, que compta amb un pla museogràfic i museològic, ha participat en el mètode RE-ORG, que permet la planificació i futura implementació de la reorganització d'espais museístis. Així, s'ha plantejat en quin punt estava, què mancava i de quina manera podia evolucionar tot plegat. "Estem en un moment en què fa molt de temps que el Museu no es tocava -des de la dècada dels 90- i que per tant, val la pena una posada al dia", explica Daniel Recasens.
Una de les actuacions principals és la reforma del vestíbul
El regidor de l'àrea detalla: "El museu queda molt endins, molt tancat, malgrat estar ubicat a la plaça de la Llibertat, i cal que es projecti més cap enfora". Per tant, la reforma del vestíbul, de l'entrada, ha de ser clau.
Es treballa per oferir una experiència idònia al visitant, amb millores en el continent, amb qüestions com l'accessibilitat o el recorregut, i també en el contingut. "Evidentment, el museu té un relat molt clar del que s'espera d'ell en termes de país, però encara el volem millorar molt més", conclou Recasens.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics