Dimarts, 18 de Juny de 2024

L'obra del fotògraf Frank Horvat, al Castell de Vila-seca

La mostra es pot visitar fins al 19 de maig de 2024

09 de Novembre de 2023, per Reusdigital.cat
  • L'obra 'Jardin des Modes, Givenchy hat', de Frank Horvat (París,1958)

    Cedida

El Castell de Vila-seca ha acollit aquest dimecres la inauguració de l’exposició 'Please don’t smile', del fotògraf italofrancès Frank Horvat. Es tracta de la sisena mostra en el marc del conveni de col·laboració signat entre l'Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Antoni Vila Casas, que està composta per una setantena de fotografies captades entre el 1946 i el 1989 per un dels fotògrafs més icònics de la segona meitat del segle XX. L'exposició es podrà visitar fins el 19 de maig de 2024.

El director de la Fundació Antoni Vila Casas, Joan Torras, ha destacat en la roda de premsa de presentació la figura d'aquest fotògraf molt valorat per la fundació, ja que "aquesta exposició, que va ser ideada i dirigida pels difunts Antoni Vila Casas i el mateix Frank Horvat l'any 2018, presenta una acurada selecció de fotografies".

El fotògraf que pensava abans de prèmer el botó

La producció de Frank Horvat és heterodoxa i inclassificable, on la dona i la moda hi juguen un paper cabdal. L'assessora d'art de Presidència de la Fundació, Natàlia Chocarro, ha explicat que "gran part de la vida artística i professional de Horvat va transcórrer entre models, a la recerca del gest perfecte, de l’instant que va captivar les portades de les revistes de moda més prestigioses". De fet, va ser dels primers fotògrafs que va canviar el plató pel carrer, amb la qual cosa va dotar les seves fotografies d’una aura de modernitat.

"La fotografia és l'art de no prémer el botó". Aquesta és una de les famoses cites de Frank Horvat que acompanyen les obres exposades al Castell de Vila-seca. Tota una declaració de principis que serveix per entendre el talent i la valentia d'un fotògraf "que pensava abans de prèmer el botó", ha indicat Chocarro. Horvat va revolucionar els mètodes de fotografia del món de la moda i va aplicar "naturalitat" entre les seves models, que sovint apareixen enmig d'escenes de la vida quotidiana. El mateix títol de l'exposició, "Please don't smile" (si us plau, no somriguis), posa en evidència que el fotògraf fugia del postureig i buscava una imatge més natural de les models.

Chocarro també ha recordat que “aquest és un dia especial per a tot l’equip de la fundació ja que és la primera exposició que realitzem sense la presència del Sr. Antoni Vila Casas, que ens va deixar fa poques setmanes”. La mateixa assessora, que ha coordinat tots els espais i detalls de l’exposició, ha volgut recordar l’amistat entre ambdós col·leccionistes, Antoni Vila Casas i Frank Horvat, que es van conèixer a París l’any 1999 i on va iniciar una estreta col·laboració.

Més de 31.000 visitants al Castell de Vila-seca

Durant la presentació, la regidora de Cultura, Manuela Moya, ha posat en valor la col·laboració amb la Fundació Antoni Vila Casas, ja que permet continuar en el camí de convertir el Castell de Vila-seca en un centre cultural de referència per les nostres contrades. De fet, ha recordat sobretot el valor de les més de 31.000 persones que han visitat el Castell de Vila-seca aprofitant les sis exposicions que s’han realitzat en aquest espai durant els darrers 4 anys.

Pel que fa a l'origen dels visitants, Moya ha dit que el 32% són de Vila-seca, el 51,8% de la resta de Catalunya, l'11,8% d'altres punts de l'Estat i el 3,8% d'altres països d'Europa o del món. El perfil majoritari de visitants, un 64,6%, gira al voltant dels 40 anys. 

Finalment, la regidora ha anunciat que per aquesta exposició es compaginaran les visites lliures, les visites educatives -d'escoles i instituts- i les visites guiades, que es recuperen aquesta temporada.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges