Una setantena de fotografies capturades per Frank Horvat entre els anys 50 i 80 s’exposen al Castell de Vila-seca. La mostra fa un repàs per algunes de les instantànies més destacades d’un dels fotògrafs més rellevants de la segona meitat del segle XX. “Va revolucionar la fotografia de moda”, ha subratllat la regidora de Cultura, Manuela Moya, qui ha destacat que Horvat no volia que les models posessin davant de la càmera, sinó que buscava una mirada més natural i real. De fet, el títol de la mostra és ‘Please don’t smile’, una de les frases més utilitzades per l’artista. L’exposició, que serà visitable fins al 19 de maig, esdevé la sisena en col·laboració amb la Fundació Antoni Vila Casas que acull l’equipament des del 2020.
L’exposició ‘Please don’t smile’ va començar a gestar-se l’any 2018, quan l’impulsor de la Fundació Antoni Vila Casas va voler retre un homenatge a l’artista coincidint amb el seu 90è aniversari. Un treball conjunt que després d’estrenar-se al Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), la mostra s’ha desplaçat fins al Castell de Vila-seca (Tarragonès).
Des de la seva inauguració, el passat 8 de novembre, prop de 700 persones han visitat l’exposició, on queda palesa “la vessant transformadora que Horvat li va donar a la fotografia de moda”. Tot i que la gran majoria de les imatges van ser portada en algunes de les revistes més prestigioses del món, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya, ha subratllat que “també n’hi ha d’altres amb un caràcter molt més íntim”.
De fet, una de les sales de l’equipament se centra en algunes de les instantànies que l’autor va fer durant els anys 80 i que “res tenen a veure” amb les fotografies que acostumava a fer l’artista. “Són imatges molt pictòriques i, en aquest cas, les models sí que estan posant amb una clara intencionalitat”, ha explicat Moya, qui ha defensat que Horvat “va fer fotografies molt diverses al llarg de la seva trajectòria”. “Ell necessitava explorar i experimentar constantment i així ho va fer fins al final”, ha afegit.
Més de 30.000 visitants en tres anys
Moya també ha afirmat que des que el Castell de Vila-seca va reobrir les seves portes l’any 2020, més de 30.000 persones han visitat l’equipament. La regidora de Cultura ha celebrat les dades registrades i ha reivindicat la col·laboració amb la Fundació Antoni Vila Casas, que ha permès mostrar sis de les set exposicions que ha acollit el castell durant els últims tres anys. De fet, ambdues entitats van revalidar el conveni a principis del 2023 per als pròxims quatre anys.
“Vila-seca sempre estarà molt agraïda a Antoni Vila Casas”, ha subratllat Moya, referint-se a qui fou un dels grans promotors de l’art contemporani català i que va morir el passat mes de setembre als 92 anys. “Va confiar en el projecte abans que comencés a caminar i això té una vàlua molt important”, ha sentenciat Moya.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics