'Con A de Amor. Con A de Alzheimer', que ha estat presentat aquest dijous a Barcelona, és un llibre solidari i un commovedor relat que rendeix homenatge a totes aquelles mares que van fer de la cuina una forma de demostrar la seva estimació per la família i que, afectades per l’Alzheimer, es van veure impossibilitades per fer-ho.
Des d’una espera autobiogràfica, aborda unes vivències malauradament molt freqüents ja que a Catalunya hi ha més de 100.000 famílies afectades i explica com l’Alzheimer impedeix a una dona continuar cuinant perquè ja no recorda ni els ingredients ni les receptes. Escrit per Margarita Oliva, filla de Rosa Maria Vivar i presidenta de la fundació que porta el nom de la seva mare, el llibre aborda el paper de la cuina en varies generacions i com la malaltia afecta no només a la memòria, sinó també a la capacitat de pensar i de comunicar-se.
"La meva mare va fer de la tasca de guisar el seu propòsit de vida i va gaudir molt amb això, fins que les limitacions provocades per l'Alzheimer van posar la seva vida en perill entre focs, ganivets i tisores que havia oblidat utilitzar. Vaig intentar allargar el seu temps proporcionant instruments infantils (ganivets que no tallen), perquè quan ja no parlava, jo notava que a la cuina hi trobava pau. Potser els sons, les aromes... la traslladaven a temps feliços", explica Margarita Oliva.
El llibre (l'import de la seva venda es destinarà íntegrament a la Fundació) ha estat prologat per la prestigiosa xef Carme Ruscalleda que en l'acte de presentació també ens va parlar de la seva mare, una altra dona bolcada en la família que va patir la malaltia.
"És importantíssim el llegat culinari i familiar que Margarita Oliva ha recopilat en aquest llibre. Quantes famílies empatitzem amb la tristesa d'acompanyar el patiment i el deteriorament que comporta la malaltia de l'Alzheimer. Aquest llibre és un cant a l'amor familiar i al generós acte d'amor que és precisament cuinar per a la família”. afirma Ruscalleda. 'Con A de Amor. Con A de Alzheimer' inclou, a més del relat, algunes receptes tradicionals (com la sèpia amb patates i all i oli o el llom de porc trufat) que són exemple d´una cuina que s’ha transmès de generació en generació.
En el llibre també trobem un capítol escrit per la doctora en psicologia, Gentzane Carbajo, que reflexiona sobre la relació entre la malaltia i la cuina. La doctora Carbajo va tractar personalment a Rosa Maria Vivar a l’inici de l'aparició dels símptomes.
El llibre es pot adquirir a la botiga solidaria on-line de la fundació i a les llibreries Galatea i Roslena de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics