Ara fa aproximadament quatre mesos es va formalitzar la cessió del dret de superfície del Centre Catòlic per part de l'Arquebisbat de Tarragona en favor de l'Ajuntament de Reus amb una durada de 50 anys. En breu, sortirà a licitació el contracte per adjudicar la redacció del projecte bàsic i executiu de l'obra de rehabilització de l'equipament municipal. A hores d'ara, es planteja un import orientatiu de l'execució de les obres de 2,7 MEUR.
Amb què haurà de comptar el nou equipament cultural?
Gràcies a les obres de remodelació i adequació de l'edifici del Centre Catòlic, ubicat al carrer de la Presó, Reus tindrà un espai de coordinació i impuls de les arts escèniques. Actualment, tant el Teatre Bartrina com el Fortuny són dos equipaments principalment dedicats a l'exhibició. Per tant, amb aquesta aposta es pretén oferir uns espais que vagin més enllà, uns espais d'acompanyament, creació i exportació -també d'exhibició- del talent de casa nostra, i d'acollida per a altres. Així, en paraules de l'alcaldessa Sandra Guaita, "es conjuren dues accions de ciutat", la recuperació d'un edifici i el seu simbolisme i la visió del municipi com a epicentre de l'àmbit cultural.
L'edifici compta amb tres plantes -més una subterrània- i la primera i la segona són a les quals s'intervindrà principalment per aprofitar els actuals espais diafans. Tot plegat, tenint en compte que hi ha una part reservada per a l'Arquebisbat.
Es preveu que les obres arrenquin l'any 2025 i en uns dos o tres anys es pugui inaugurar
Des del consistori, es vol que s'habiliti un espai identificat com la seu estable de la coordinació i acompanyament de les accions, programes i festivals de l’àmbit escènic, un altre, de trobada i acompanyament dels diferents agents escènics de la ciutat (companyies, artistes, tècnics...), un de treball preparatori i de desenvolupament per a les produccions pròpies, coproduccions o col·laboracions i un d’acollida per necessitats diverses de produccions externes programades en els equipaments locals. També es volen potenciar espais d’assaig i de formació, de lectures i esdeveniments de petit format, d'estada i residència per a companyies escènciques i de treball i pràctiques per a la formació professional.
"Pensem en un equipament que ens permeti tot allò que ara la ciutat no ens permet malgrat tenir la capitalitat escènica", apunta el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens. La regidoria que lidera Recasens treballa juntament amb Serveis Territorials per coordinar el projecte.
Una vegada es publiqui la licitació al perfil del contractant, s'obre un termini de quatre mesos per presentar les propostes
El concurs estarà restringut a dues voltes. A la primera, es poden presentar tots i totes les arquitectes que estiguin interessats i en base als currículums i les experiències de cadascun, només cinc passaran a la segona volta. Serà en aquesta darrera quan es coneixerà el projecte guanyador. Aquest ha d'incloure la redacció, l'estudi de seguretat i salut i la direcció de les obres i parteix d'un pressupost de sortida de poc més de 200.000 euros.
El jurat valorarà, entre altres criteris, la simplicitat, la coherència, la sostenibilitat; l'adequació formal, compositiva i estètica, l'adequació al programa funcional, l'aprofitament de la superfície, la viabilitat tècnica i econòmica i la relació amb l’entorn.
El jurat estarà presidit per la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, i en formaran part 2 arquitectes de l’Ajuntament de Reus, 2 arquitectes designats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el Director Gerent Institut Municipal Reus Cultura, i un tècnic/a de l’àmbit de Cultura de l'Ajuntament.
Els arquitectes seleccionats a la primera volta que no resultin guanyadors a la segona però que hagin elaborat i presentat les seves propostes i la documentació requerida, tindran dret a percebre, en compensació pel treball elaborat 2.000 euros cadascun.
Malgrat que encara no se sap amb detall quina serà la despesa econòmica total de l'execució de les obres, fonts municipals detallen que l'import orientatiu amb què es treballa és de 2,7 MEUR i confirmen que la Diputació de Tarragona ha refermat el seu compromís de contribuir-hi. "Hi ha una aportació inicial compromesa per la Diputació", expressa Daniel Recasens, malgrat que el plantejament inicial és que l'Ajuntament assumeixi les obres.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics