Dijous, 23 de Gener de 2025

Reus acollirà la primera Unitat d'Investigació Clínica amb caràcter col·laboratiu i de territori

El projecte ha guanyat un finançament de 4,3 MEUR i es preveu que sigui una realitat a finals de 2026

22 de Gener de 2025, per Raúl Rodríguez
  • La UIC s'ubicarà a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus

    Raúl Rodríguez

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus serà la seu de la primera Unitat d'Investigació Clínica (UIC) a Catalunya amb una vocació de treball conjunt amb diversos centres assistencials de la demarcació de Tarragona, on s'impulsaran assajos clínics i estudis, a disposició de la comunitat investigadora, com a molt tard, a partir del desembre de 2026. El projecte, liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) conjuntament amb l'hospital de Reus, compta amb la col·laboració de les institucions sanitàries del territori, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d'administracions públiques, com l'Ajuntament de Reus; i és possible gràcies al finançament de 4,3 MEUR, atorgats per l'Institut de Salut Carlos III, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

L'objectiu de la UIC és apropar solucions terapèutiques avançades i innovadores a pacients del territori, i així, disminuir la bretxa que hi ha actualment per viure en un lloc o un altre. És a dir, fer que tothom tingui accés als mateixos recursos. Actualment, hi ha altres Unitats d'Investigació Clínica a l'àrea metropolitana de Barcelona, però tal com apunta el director de l'IISPV, Joan Vendrell, aquestes estan centrades en la pròpia activitat dels centres hospitalaris on s'ubiquen. En canvi, la de Reus oferirà un abast més ampli, de multinivell assistencial, una xarxa interconnectada. S'hi permetrà dur a terme visites presencials, i també telemàtiques.

Un assaig clínic passa per quatre fases, la primera és la més experimental, és quan un pacient participa per primera vegada en la presa d'un medicament o fàrmac que, al final del procés, serà -o hauria de ser- comercialitzat. Fins ara, al territori ja s'ha anat fent estudis en les fases 2, 3 i 4 -etapes més avançades dels assajos clínics-, i la UIC dotarà d'una infraestructura i recursos per impulsar-ne des de la fase 1. Vendrell apunta que la UIC "afavorirà" que la població del Baix Penedès, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre tingui accés a teràpies que només es duen a terme en el marc d’un estudi controlat, i posa en valor, en especial, la "rellevància" que els assajos comportaran a pacients oncològics.

Cal destacar que el sistema permetrà un interconnexió en temps reals entre les consultes a l'atenció primària (CAPs) i la UIC, a traves d'un desplegament informàtic que vincularà l'activitat assistencial rutinària amb els assajos que hi hagi actius.

La UIC també neix amb el compromís docent, de recerca i innovació. Tot plegat, per garantir que es pugui "retenir", segons el gerent de Salut Sant Joan de Reus - Baix Camp, Anton Benet, el talent del territori a casa. Així doncs, l'equipament permetrà solventar una necessitat actual de la URV o centres com l'IISV.

A l'hospital es destinarà per a la futura UIC un espai de 500 metres quadrats, els quals s'hauran de condicionar. Entre les inversions que s'hauran de fer, cal destacar que més d'1 MEUR permetran la posada en marxa d'un aparell de ressonància magnètica nuclear 3 Teslas,d'alta resolució i amb un software específic per fer estudis metabòlics i dinàmics i poder veure com es comporta, per exemple, el cervell o el cor davant de diverses situacions, o mirar la quantitat de greix que hi ha en determinats òrgans. Aproximadament, 300 mil euros es destinaran a recursos humans i uns 100 mil a software i gestió informàtica.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics