Dijous, 23 de Gener de 2025

De Baiges a Baiges

Josep Baiges recorda les diferents facetes del seu pare en una conferència al Centre de Lectura

21 de Gener de 2025, per Jordi Garcia Arnau
  • Josep Baiges durant la conferència

    Tània Sala

  • Tània Sala

  • Tània Sala

  • Tània Sala

  • Tània Sala

El conegut periodista Josep Baiges Gispert ha ofert una conferència sobre la trajectòria professional del seu pare, nascut ara fa cent anys a Riudoms. La xerrada ha tingut lloc a la sala Hortensi Güell del Centre de Lectura, on molta gent s'ha quedat dreta per falta de seients per encabir tothom que hi volia assistir. En aquest emotiu acte, presentat pel president del Centre de Lectura, Lluís Miquel Pérez, s'ha repassat la història de la nostra ciutat en el darrer segle.

Podríem dir que Josep Maria Baiges Jansà va ser una mena d'artista polifacètic. Ho podríem dir si no fos perquè el seu fill ens ha recordat que, segons deia el seu pare, "l'artista ha de ser polifacètic per naturalesa". Per tant, no és d'estranyar que dediqués la seva vida professional a coses tan variades com el dibuix o la música amb tota una sèrie de variants. En tot cas, el que ha quedat clar és que Baiges va ser un artista amb la clara voluntat d'arribar a la gent i crear alegria i complicitats entre els seus conciutadans.

Riudomenc de naixement i reusenc d'adopció, portava la doble "nacionalitat" amb orgull: com ell deia, era un riudomenc de Reus i un reusenc de Riudoms. I no tan sols va tenir doble "nacionalitat", sinó que també va tenir triple nom: més enllà del seu, es va fer popular amb el nom de Jocelyn i amb el de Víctor Abel, alter ego amb els quals es va dedicar al món de la música. Baiges va estudiar a Riudoms i posteriorment a Barcelona per acabar vivint a Reus, on va morir ara fa 33 anys i on té dedicat un carrer.

Baiges Gispert ha dividit la seva conferència utilitzant totes les tecles que va tocar el seu pare al llarg de la vida. Ha començat explicant la seva trajectòria com a cantant en diverses orquestrines del territori i parlant del duo que va formar amb el seu germà, que es va anomenar, com calia esperar, Hermanos Baiges. Amb aquest duo va guanyar 'En busca de estrellas', un concurs de nous cantants molt seguit a Ràdio Reus.

Tanmateix, la seva principal afició va ser la de dibuixant. Baiges Gispert ha recordat que diversos quadres i dibuixos omplen les parets de la casa familiar. D'aquí va derivar cap a la decoració d'aparadors de diferents comerços de la ciutat, algun dels quals encara perviu avui dia. Una de les peces amb què va arribar més lluny van ser les lletres de cafès Brasilia, la multinacional cafetera fundada a la nostra ciutat per Miquel Colás i Ramón Giné. Els seus dibuixos també van servir per il·lustrar diverses publicacions locals i el conegut llibre de Francesc Llevat Quo Vadis Reus? Cal tenir en compte que al llarg de la seva vida va caricaturitzar més de mil personatges.

Gran admirador de Dalí, va fer una pintura de Jesucrist a la creu vist en alçada que temps després faria el geni de Figueres. Baiges no en va voler fer polèmica i ho va deixar córrer dient que tot havia estat una "extraordinària coincidència". Dalí va dir que entre la seva pintura i la de Baiges només hi havia una gran diferència: el preu. En tot cas, això el va esperonar a iniciar una curta experiència com a pintor.

Baiges també va excel·lir en la faceta de compositor de sardanes, entre les quals destaca la del popular Peret Ganxet, que també va dibuixar amb la típica barretina amb què abillava molts dels seus personatges. Coincidint amb la inauguració del nou estadi de futbol del CF Reus Deportiu, i sota la presidència de Salvador Batlle, va fer l'himne d'aquest club.

Com a artista multidisciplinari, també es va endinsar en la decoració i el disseny. Es va fer càrrec de tota la decoració i el mobiliari d'un local tan emblemàtic dels anys setanta com la discoteca 2001, situada sota l'hotel Gaudí, i va participar en el disseny de les cafeteres de la també reusenca Valira.

Fins i tot es va atrevir amb el cinema fundant amb el seu amic Joan Pons una productora de pel·lícules còmiques amateurs amb el nom de Pons Bay, que va fer una desena de pel·lícules. En destaca 'Victòria de Cabretes', protagonitzada per Juanillo Buenafuente, pare d'Andreu Buenafuente.

Una última anècdota que Baiges Gispert ha volgut recordar del seu pare fa referència a l'època en què la colònia valenciana de Reus organitzava la celebració de les falles a la nostra ciutat. Baiges Jansà va fer una falla amb una noia en biquini que va escandalitzar l'arquebisbe de Tarragona, Benjamín Arriba y Castro, que en va exigir la retirada. Gràcies a això, no es va cremar i avui dia encara es conserva.

Finalment, Baiges ha anunciat al públic assistent que el mes que ve, junt amb la seva germana, farà una exposició de material del seu pare al castell del Cambrer de Reus.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Josep Baiges Centre de Lectura
Josep Baiges Centre de Lectura
Josep Baiges Centre de Lectura
Josep Baiges Centre de Lectura

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric   22 de Gener de 2025

Tot un crack

Si el senyor Baiges era un crack, un polifacètic, tinc un programa que es diu La Galindaina, és de la festa del foc de Sant Pere 1967, a la portada imprès i firmat pel senyor Baiges es el dibuix de una falla molt original, també recordo la creació de la discoteca del hotel Gaudí, va ser tot un esdeveniment, la decoració fantàstica i molt original, la discoteca 2001 del hotel Gaudí va ser tot un espectacle