Malauradament, no ha tingut molt de ressò el bicentenari del naixement de Josep Alberich i Cases. Un home polifacètic que va ser un referent en l'àmbit de la medicina, I que va desenvolupar també altres facetes com ara escriptor, polític i editor.
Fill del també metge Alberich i Badia, Josep Alberich i Cases va néixer a Reus el 24 de maig de 1824. De ben petit ja va demostrar excel·lents dots per a l'estudi i seguint la tradició familiar va anar a la Facultat de Medecina de la Universitat de Barcelona on es va llicenciar el 1846. Va tornar a Reus per començar a exercir de metge a la nostra ciutat, concretament al carrer de l'Hospital, on va adquirir gran prestigi i estima per part de la ciutadania, fet que li va obrir les portes de societats i acadèmies mèdiques de Mallorca, Barcelona i València, i també de Portugal i Bèlgica.
El còlera
El 1854 va arribar un brot de còlera a Reus que va provocar la mort de 357 persones. El portador d'aquest brot va ser un vaixell procedent de Marsella que va arribar al port de Barcelona i a partir d'aquí es va escampar per tot el país. A la capital catalana va provocar que prop de 100.000 persones deixessin la ciutat per anar a altres llocs com ara el Garraf o el Bergadà. El pintor reusenc Marià Fortuny va ser un dels que va deixar Barcelona per tornar a la nostra ciutat i va ser en aquest període en què va pintar un quadre titulat 'El doctor Alberich Cases visitant un malalt de còlera' per il·lustrar la seva tasca quan el greu brot de còlera va arribar a Reus. Fortuny va regalar la pintura al doctor Alberich i Cases, en la qual es veu el nostre protagonista a la dreta del quadre habilitat amb un barret de copa atenent un malalt de còlera envoltat de la seva família en un humil estable, fet que era prou habitual en el doctor Alberich, ja que prestava els seus serveis indistintament entre rics i pobres. Anys més tard, Alberich i Cases va formar part de la comissió que s’encarregà de fer realitat el monument dedicat al pintor Fortuny.
Arran d'aquesta epidèmia, Josep Alberich i Cases es va especialitzar en la prevenció i tractament de la malaltia i va publicar 'Instrucción popular acerca del cólera morbo asiático', un recull de normes d'higiene per ajudar la població a fer front a les epidèmies en general.
Escriptor i editor
El doctor Alberich i Cases també va mostrar interès per les lletres, tot sent un dels directors de la publicació La Abeja Médica Española, una revista mèdica especialitzada i publicada a Barcelona entre 1846 i 1853. El 1859 va ressuscitar, amb tres socis més, el Diari de Reus fundat per primera vegada el 1844. Aquesta segona etapa de la publicació es va estendre de manera més o menys continuada fins al 1939. És a dir, molt més enllà de la mort d'Alberich i Cases que va succeir el 1879 i de la seva participació en el diari que finalitza el 1868 arran de la revolució de la "Gloriosa" de la que en parlarem més endavant. Tot i ser d'ideologia conservadora, el Diari de Reus va ser prohibit pel règim franquista amb el pretext que tan sols les capitals de província podien publicar diaris.
Polític
Josep Alberich i Cases va formar part del consistori municipal. El 1865 va ser elegit diputat al Congrés espanyol pel districte electoral de Reus, fet que el portà a implicar-se encara més en la vida social, cultural i política de la nostra ciutat, contribuint a la creació de diferents associacions socials, culturals, benèfiques i instructives. Però la revolució del setembre de 1868, anomenada "La Gloriosa" i protagonitzada per un altre reusenc il·lustre com Joan Prim i Prats, el va portar a deixar la ciutat i tots els càrrecs que ocupava per instal·lar-se durant l'última dècada de la seva vida a Madrid. Com sabem, la Revolució de 1868 va suposar el destronament de la reina Isabel II i l'inici del qual es coneix com el Sexeni Democràtic en el qual s'inclou l'efímer regnat d'Amadeu de Saboia i la Primera República.
Alberich i Cases va morir a Madrid el 5 de gener de 1879 a causa d'una pneumònia amb tan sols 54 anys. Actualment, al carrer de Cèlia Artiga Esplugas del barri de la Immaculada de Reus hi ha una escola pública anomenada CEIP Alberich i Casas en honor seu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics