Divendres, 29 de Març de 2024

Tret de sortida als quaranta anys del Centre d'Amics de Reus

El president de l'entitat, Joan M. Mallafré, fa una xerrada per explicar els orígens de l'entitat, el seu moment actual i els plans de futur

01 de Febrer de 2019, per Jordi Garcia Arnau
  • Una imatge de la xerrada

    Jordi Garcia

L'entitat presidida per Joan M. Mallafré des de l'any 2001, el Centre d'amics de Reus (CAR), fa 40 anys. La seva fundació, tal i com ha recordat el seu president en la xerrada que ha fet aquest passat dijous al vespre a la seu de l'entitat, va ser prou accidentada per les complicacions legals dels primers anys del postfranquisme. Les autoritats espanyoles veien amb recel l'entitat i l'equiparava amb una mena d'ajuntament paral·lel i crític. Els tràmits es van iniciar al 1975 i no van acabar fins el 1979.

La sala d'actes s'ha quedat petita per escoltar la xerrada del seu president que ha comptat amb la presència de l'alcalde, Carles Pellicer, que no ha fet cap parlament pel dia de dol decretat des del consistori a conseqüència del brutal assassinat d'una noia adolescent a mans d'un jove. El CAR es pot enorgullir de tenir la publicació més antiga de la nostra ciutat a ple rendiment. Es tarcta de 'Lo Nunci', una revista trimestral que es l'òrgan informatiu de l'entitat, amb una tirada de 875 exemplars i que s'edita des del 1980.

Com no podia ser d'altra manera, Mallafré s'ha referit als Premis 'El més amic de Reus', que s'entreguen des de 1981 a personatges o entitats que es destaquen en alguna activitat en favor de la nostra ciutat. El president ha avançat que per a l'edició d'enguany dels premis ha proposat a l'escriptor Xavier Amorós. Mallafré també ha volgut anunciar la intenció de recuperar les Ganxetades, una celebració que es va deixar de fer l'any 2004 i en la que es feien venir reusencs de fora vila.

L'altre gran premi que entrega l'entitat és el 'Martí Queixalós' de poesia. El premi es va posar en marxa a partir de l'any 2002, any en què va morir el poeta, periodista i assagista que dona nom als premis i que, al mateix temps, també va ser directiu de l'entitat reusenca.

Capítol a banda mereix l'adquisició i rehabilitació de la seu de l'entitat. Mallafré ha recordat que va ser a partir de 1985 quan l'entitat es va plantejar l'adquisició de l'antic Casal de la Boella, casa on hi va néixer l’immortal pintor Marià Fortuny, tal i com recorda la placa de la façana. L'edifici, que sembla ser que estava en molt mal estat, va obligar l'entitat a fer un ingent esforç per adequar-lo. Un esforç que ha estat continuat al llarg del temps i que ha tingut com a últim exponent l'arranjament de la façana principal.

El fet de disposar d'una seu tan gran també els ha permès de créixer, tot apareixent tota una sèrie de seccions com l'Associació de Dones Ganxetes, el Cor Mestral, l'Associació Reusencs de Futbol-Botons, el Grup de Lectura i Declamació, Vehicles d'Època (GAVE) i el Grup de Teatre l'Alborada.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics