Dijous, 28 de Març de 2024

Una tronada obre les festes de Sant Magí de Tarragona més atípiques

La Baixada de l’Aigua ha estat motoritzada

17 d'Agost de 2020, per ACN
  • Un nen dalt del biscúter que enguany han fet servir els Portants de l'Aigua de Sant Magí, per representar la baixada des del santuari de la Brufaganya fins a Tarragona

    ACN

Una tronada ha obert aquest dilluns al migdia els dies oficials de les festes de Sant Magí de Tarragona. L'acció ha tingut un caràcter extraordinari i únic per la pandèmia de la covid-19, que ha obligat a fer un programa festiu reduït. La tronada s'ha disparat a tocar de l'antic escorxador, a la Part Alta, i s'ha pogut sentir en bona part de la ciutat. Tot i això, no se n'havia desvetllat la ubicació per evitar aglomeracions de persones. Abans de la tronada s'han descarregat 21 salves pirotècniques d'honor en record de les víctimes de la covid-19 i en agraïment a tots els col·lectius professionals i socials que treballen per minimitzar-ne l'impacte. L'espectacle ha anat a càrrec de l'empresa Pirotècnia Catalana, de Vimbodí.

Fonts municipals apunten que enguany l'Ajuntament de Tarragona ha volgut donar un cop de mà al sector pirotècnic, que s'està veient fortament colpejat per la cancel·lació d'actes i festes majors. Des de Pirotècnia Catalana, per exemple, expliquen que enguany estan fent molt menys de la meitat de castells de foc, i gairebé cap correfoc. "Que ajuntaments com el de Tarragona comptin amb nosaltres per fer una tronada és d'agrair perquè gràcies a coses com aquesta podem anar treballant mica en mica, encara que l'any ja no es pot salvar i el donem per perdut", ha manifestat a l'ACN David Montes, operari tècnic d'aquesta companyia de la Conca de Barberà. "Per falles no vam fer res, i tot i que Sant Joan va salvar una mica la campanya, la majoria de festes majors s'han suspès i no s'està fent res.

El sector ho està passant malament", ha afegit Montes. Aquest dilluns al migdia la pirotècnia ha disparat onze quilos de matèria reglamentada. Primer ha llançat les 21 salves i, després, la tronada, amb trons i xiulets que han anat guanyant decibels i han ressonat en bona part de la ciutat. Això sí, l'espectacle ha quedat restringit al públic per evitar aglomeracions de persones.

Dimecres al vespre una altra tronada a càrrec de Pirotècnia Estalella clourà una edició de les festes de Sant Magí que no veurà castells, processons, ni revetlles per la covid-19.

Una Baixada de l’Aigua de Sant Magí motoritzada

La 27a edició de la tradicional Baixada de l’Aigua de Sant Magí s’ha dut a terme en un camió d’època. La situació actual de la pandèmia ha obligat els portants a aparcar els carruatges i cavalls i fer ús d’un biscúter de l’any 1957, propietat d’un dels seus membres. Si la baixada es feia a 6 km/h i suposava dos dies de trajecte, enguany, a 60 km/h, només ha calgut mig dia per recórrer els 66 quilòmetres que hi ha entre el santuari de Brufaganya i Tarragona.

A primera hora d’aquest dilluns una reduïda comitiva de portants -no superaven la vintena, quan cada any en són més de 80 (ha iniciat la ruta que travessa la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès). Els 11 punts on es fa parada s’han senyalitzat amb unes escultures de ferro.

A causa de la covid-19 s’ha hagut de reduir la comitiva de portants, retirar els carruatges i escurçar els dos dies de viatge a mig dia. Els portants, però, s’han pres la jornada amb la mateixa il·lusió de cada any, a un ritme més àgil gràcies al camionet de color verd. Molts no han pogut evitar fer-se una fotografia al costat del biscúter -amb l’antiga matricula tarragonina de quatre números. Aquest singular vehicle d’època i el seu petit remolc ha substituït els vuit carros amb cavalls carregats amb 4.000 litres d’aigua. El coordinador dels portants, Carles Salvadó, diu que s’ha volgut emular les baixades dels anys 60 i 70. “Antigament molta gent ho feia així; amb aquests vehicles carregaven aigua del santuari de Sant Magí de la Brufaganya i la repartien per Tarragona”, afirma. En només mig dia, els portants han fet parada als onze punts de la ruta.

A l’albereda de Santes Creus, on cada any hi dinaven, enguany hi han esmorzat. A Bràfim, on hi feien nit, han fet una breu parada a l'ermita. A cada punt, com marca la tradició, s’han lliurat dos petits recipients amb l’aigua a les autoritats locals i, a toc de gralla, els portants han prosseguit el camí, a bon ritme. Malgrat els avisos de pluja, l’aigua ha respectat la baixada fins arribar a la ciutat de Tarragona, al Portal del Carro, punt final de la ruta, al punt de les tres del migdia. El repartiment d’aigua a Tarragona es farà entre dimarts i dimecres, dia de Sant Magí.

Una de les novetats d’enguany és que s’han posat més punts de distribució de l’aigua -set en total- i s’han descentralitzat per la ciutat. Això ha estat possible amb el suport de les colles castelleres i de l’Associació de Veïns de Bonavista, l’Associació de Veïns Verge del Pilar i Eixample, l’Associació de Veïns Progressista de Torreforta i l’Associació de Veïns Campclar-Zona Esportiva. Amb la meitat d'actes d'edicions anteriors, les festes de Sant Magí de Tarragona no disposen enguany de diada castellera, processó, ni revetlles, però s’ha pogut mantenir una de les grans tradicions populars de la festa major d’estiu de la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jerónimo  17 d'Agost de 2020

fART, MOLT FART

Que cony ens importen als reusencs les festes dels pelacanyes. Com que teniu el negoci repartit ens intoxiqueu amb el que passa a Tarragona que ens importa un rave, o dos!!!!