Dijous, 18 d'Abril de 2024

Aforament limitat, proteccions d'un sol ús i sense accés a les zones comunitàries: les visites de pisos en fase 1

A Serveis Immobiliaris Fortuny de Reus, amb dos oficines a la ciutat, han estat dos mesos 'amb una aturada total en tot el que respecta a vendes i visita d'immobles'

15 de Maig de 2020, per ACN
  • clienta de Serveis Immobiliaris Fortuny de Reus durant una visita a un pis en venda, amb un agent immobiliari, tots dos amb visera, guants i mascareta

    ACN

Aforament limitat, proteccions per als ulls o la cara i restriccions en l'accés a les zones comunitàries. El coronavirus també impacta en el sector immobiliari, que després de l'aturada pràcticament total durant el confinament més dur, comença a reactivar-se. El president de l'Associació Immobiliària de Catalunya (AIC) Gerard Duelo, estima l'obertura del 70% de les agències immobiliàries en localitats que ja estan en la primera fase de desescalada. A Tarragona, on ja han pogut obrir, el president de l'API, José Antonio Flores, recorda que "la gestió immobiliària és presencial i, un cop fet el primer contacte per web, poder veure l'immoble és una part fonamental per qualsevol operació de lloguer o compra".

L'Associació d'Agents Immobiliaris (API) ha publicat una 'Guia per restablir l'activitat de les agències immobiliàries després del confinament' per consultar en les zones com Tarragona o el Pirineu, on ja s'ha pogut reprendre l'activitat. Properament, també servirà per a les immobiliàries de Lleida, Girona, la Catalunya Central, i algunes zones de Barcelona. Tot i que no hi ha protocols concrets, els API recomanen establir un nombre màxim de persones per fer les visites als immobles, tenint en compte la superfície per garantir les distàncies de seguretat de dos metres, com a mínim. A més, proposen no realitzar visites de portes obertes dels habitatges i fer ús de peücs d'un sol ús, tant per als comercials com per als clients. L'accés a les zones comunitàries està prohibit i l'ús de mascaretes i guants és obligatori.

Davant la falta de directrius, el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, ha demanat al govern espanyol "instruccions clares". Gorgues ha assegurat que les mesures higièniques i de seguretat aplicades a les oficines són "difícilment traslladables" a les visites dels immobles. "Hi ha molts interrogants a l'hora de valorar la possibilitat de fer visites als habitatges", ha afegit. En qualsevol cas, el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana ha assegurat que, un cop es puguin fer visites presencials, es faran "de manera immediata" i adoptant les proteccions necessàries.

A Serveis Immobiliaris Fortuny de Reus, amb dues oficines a la ciutat, han estat dos mesos "amb una aturada total en tot el que respecta a vendes i visita d'immobles", segons explica el seu administrador, Juan Manuel Cuartero. "Hem atès bàsicament de forma telemàtica", afirma. L'empresa es va veure obligada a fer un ERTO als seus 18 treballadors, però des de dilluns en va aixecar un 75% i espera, a finals de mes, poder reincorporar-los a tots. Per ara, han instal·lat pantalles de metacrilat a les taules de les immobiliàries i han augmentat la neteja. Com explica el gerent d'una de les seves oficines, Rafael Gómez, han comprat mascaretes, guants, peücs i s'han fet fabricar 1.000 viseres de plàstic que lliuren als clients per a les visites. A més, sempre procuren que els clients hi vagin amb cita prèvia per evitar aglomeracions i que, en la mesura del possible, siguin una sola persona.

En el cas de les mesures de seguretat a l'oficina, obertes també en les zones en fase 0, els API recomanen ventilació diària, l'ús de pantalles protectores i gel desinfectant als taulells i establir un nombre de persones per cada zona en funció de les dimensions de l'espai. A Serveis Immobiliaris Fortuny, intenten fer visites als habitatges on no hi viu ningú, i en els casos en què són habitats, redoblen les mesures de seguretat i procuren que l'inquilí no hi sigui. "He anat rebent moltes trucades durant els dos mesos de confinament, però ara la gent ens demana coses amb terrassa, àtics i cases", explica Cuartero, en referència a les conseqüències del virus. A més, també nota un nou atractiu pels pobles. "Igual que abans tothom volia Reus, ara també volen la Selva del Camp, Riudoms, Almoster, Castellvell... es veu un canvi de cicle", admet.

Perspectives del sector

Però podrà, el sector immobiliari, recuperar els ritmes previs al coronavirus? De cara als pròxims mesos, Gerard Duelo, que també és president del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI), preveu un "fort repunt" de l'activitat, seguit d'un descens i un posterior increment. "Hi ha molt negoci contingut que ara es tancarà", afirma. De fet, assegura que no hi ha hagut un gran nombre de cancel·lacions d'operacions durant el confinament i afirma que a Barcelona "hi ha feina". Això sí, amb l'estiu, la feina tornarà a baixar i l'activitat es recuperarà "en un 80% o un 90%" pràcticament en un any.

A Tarragona, Flores és poc optimista. "No preveig una normalització de les operacions a curt termini. Aquesta fase 1 no és útil per a la represa de la normalitat i caldrà veure en els propers mesos", afirma. A més, en un territori amb un fort component turístic, Flores veu poques perspectives en el sector de les segones residències, especialment per les limitacions en la mobilitat. "La demanda ha baixat clarament. Ha baixat perquè tots encara tenim una mica de por perquè no sabem què passarà, però no es pot comparar amb la crisi del 2008, en què va haver-hi una aturada en sec", afegeix Cuartero. "Hi ha gent que ve, té ganes de sortir-se'n, de viure. Estem treballant bé per les circumstàncies que són", admet.

Segons el president dels API tarragonins, José Antonio Flores, sí que "hi ha una represa de la gestió d'oficina" però encara "persisteix la dificultat per tancar operacions per la restricció de moviments, ja que quan un lloga un immoble o vol comprar un habitatge, sovint respon a un trasllat o a un canvi de població". En referència al possible tancament de 10.000 agències immobiliàries i l'eliminació de 35.000 llocs de feina per la crisi del coronavirus que apuntava un recent informe, Gerard Duelo assegura que l'impacte no serà "tan dràstic" com anuncien.

Internet com a solució?

El president de l'IAC i el COAPI reconeix un possible creixement de l'atur en el sector i el relaciona amb el temps de confinament. "Un mes més és greu, dos més seria mortal", resumeix. Pel que fa als preus, Flores no preveu caigudes, ja que a Tarragona hi ha un dèficit d'habitatge de lloguer i, actualment, molta inflació. "Els tenidors no volen tenir els habitatges buits, així que la tendència la marcarà el fet que la gent hagi perdut capacitat adquisitiva o no", destaca. "Cada dia truquen. El lloguer segueix tenint sobretot una demanda brutal i la resta no és el volum d'abans, però tampoc està aturat", precisa Cuartero, de Serveis Immobiliaris Fortuny.

A conseqüència del coronavirus, els API preveuen que la innovació i la tecnologia esdevindran "clau" per oferir una millor relació al client. En aquest sentit, Duelo assegura que les visites virtuals reduiran el nombre de desplaçaments als immobles, però no els eliminaran. "Ningú comprarà un pis per una visita virtual, però reduirà el nombre de visites", afirma.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics