Diumenge, 21 d'Abril de 2024

Baixa un 37% la construcció d'obra nova a la demarcació entre gener i abril

En el mateix període de l'any passat es van començar 339 obres, per les 213 d'ara

01 de Juny de 2023, per Reusdigital.cat
  • Imatge d'unes grues en una obra

    Cedida

El 2023 no ha començat amb bon peu en obra nova al sector de la construcció que ha viscut una davallada de la seva activitat durant els primers quatre mesos de l’any. Així és desprèn de les dades que ha donat a conèixer el Gabinet Tècnic de Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), i que situen en el 37% la davallada en el número d’habitatges residencials nous que s’han iniciat entre gener i abril.

 

Dades a l'alça a Reus i a Cambrils

 

En aquest període, se’n van iniciar 213, xifra llunyana a les 339 també iniciades durant el primer quadrimestre, de l’any 2022, i que suposa un 37% menys. La inversió baixa també un 13% i arriba als 37 milions d’euros. La caiguda també es fa evident en la construcció en bloc que ha baixat més d’un 65%, iniciant-se tan sols 63 habitatges d’aquesta tipologia. Amb tot, l’evolució a mig termini, tant pel que fa a obres com a nombre d’habitatges, ha crescut des de l’any 2013. El mateix podem dir de la inversió econòmica, la més important des de 2010, excepte el 2022 quan va arribar gairebé als 40 milions d’euros. Per tant, fent aquesta apreciació, les dades no són tan dolentes.

Per municipis, dels 10 més representatius, Cambrils i Reus són les úniques poblacions on creix el nombre d’habitatges nous, més d’un 56% i arriba als 36 al primer quadrimestre de 2023. La resta de poblacions "queden molt per sota" de les xifres d’anys anteriors.

projecte_nou_2.jpg

En canvi, el sector de la rehabilitació, entre gener i abril de 2023, ha continuat la seva pujada al voltant d’un 9%, respecte el mateix període de l’any anterior. Al primer quadrimestre de 2023 s’han encetat 435 obres de rehabilitació. La rehabilitació continua la tendència positiva des de l’any 2008. A mig termini gairebé s’han doblat el nombre d’obres. La inversió econòmica també s’ha multiplicat, passant dels 12 milions d’euros als gairebé 30, entre gener i abril de 2023.

 

Menys rehabilitació a Reus

 

 Tot i el bon comportament, aquestes dades encara no incorporen les inversions per a la rehabilitació energètica que han de suposar els fons Next Generation EU. En tot cas els municipis on s’ha fet més rehabilitació aquest primer quadrimestre, són Cunit, Cambrils, Tarragona i Valls. Per contra, les dades han baixat a Reus, Salou, Calafell o el Vendrell.

 

projecte_nou_3.jpgGlobalment, l’activitat el primer quadrimestre d’aquest any creix al voltant d’un 14%, respecte el 2022, continuant la tendència positiva i sempre des de 2021 per sobre de les 3.000 intervencions. Un aspecte important que es desprèn de les dades del primer quadrimestre 2023, i que mostren les expectatives del sector turístic en un estiu amb aparences de recuperació, és el creixement de sol·licituds de certificats d’habitabilitat per a la petició de cèdules.

La cèdula és imprescindible per donar d’alta els serveis, llogar o vendre un habitatge, i les sol·licituds havien pujat habitualment entre març i maig, impulsades pel lloguer turístic i les segones residencies. L’increment del 15%, aquest primer quadrimestre, confirma les expectatives del sector turístic en una recuperació, si més no, del lloguer turístic de cara a l’estiu de 2023.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics