Les vendes del grup BASF de 2023 han estat de 1.358 MEUR, un 7% més que abans de la pandèmia, però un 13% menys que el 2022, quan es va assolir una xifra rècord de 1.562 MEUR. L'augment de preus i la caiguda de la demanda deixa un escenari "d'incertesa" per a la companyia i la indústria química a Europa. BASF aposta per projectes de "química sostenible" amb aliances amb la indústria tèxtil o automobilística.
La Canonja acollirà la futura planta de reciclatge de bateries. BASF té atorgats 125 MEUR en ajuts de les administracions i el consell directiu acordarà si executa el projecte "en els pròxims mesos". També està en marxa a Tarragona el hub d'enginyeria de projectes per a Europa, amb una plantilla en creixement d'uns vint treballadors.
El 2023 ha sigut "un any de normalització" després d'un any de "rècords" per a BASF. El resultat de vendes a Espanya es deu a l'augment dels costos, la davalla del 7% dels preus enguany - que havien crescut significament el 2022-, i també a una demanda "més dèbil", un 6% inferior. El grup ha tingut la mateixa dinàmica que la resta del sector a Espanya (una caiguda del 12% de mitjana) però molt per sota del global de BASF, amb una davallada de les vendes al conjunt del grup del 21%.
El director de BASF a Espanya, Carles Navarro, ha assenyalat que són "temps desafiants", però el grup és "optimista" de cara al futur perquè "hi ha grans oportunitats" per a la companyia al país, i confien "liderar el desenvolupament industrial" i la creació de "química sostenible a Espanya". Navarro ha remarcat que, tot i les males previsions, s'ha observat "una evolució positiva" durant el segon semestre de 2023 en el negoci dels productes superabsorbents, lubricants, pintures, cosmètica i neteja de la llar. Els preus han anat baixant en tots els negocis excepte el de les solucions agrícoles, que també supera la xifra de vendes.
Inversió estable
BASF va invertir 45 MEUR l'any passat a Espanya, un 2% més "del previst". 14 MEUR es van destinar a acabar i posar en marxa el Technology Center del negoci de pintures a Guadalajara, inaugurat al juny de l'any passat. La inversió total d'aquest centre ha estat de 70 milions d'euros. Enguany la inversió prevista per BASF Espanya és també d'uns 40 milions d'euros.
Desenvolupament dels hubs
Un dels projectes més importants són els hubs d'enginyeria de Tarragona i Madrid. El hub madrileny dedicat a la digitalització compta ja amb una plantilla de 600 persones i s'ha hagut de traslladar del centre al nord de la capital espanyola, a Fuente de la Mora. El hub de Tarragona també està en desenvolupament, amb una plantilla actual de vint enginyers, que ha de créixer. "Els nostres enginyers locals estan liderant ja inversions en l'àmbit europeu, una mostra més de la confiança en el talent que es pot posar a disposició del grup des de la nostra regió", ha reivindicat Carles Navarro.
La planta de bateries, prioritat de futur
Un altre gran projecte, aquest sobre la taula, per al Camp de Tarragona és la planta de reciclatge de bateries per a vehicles elèctrics al complex de la Canonja, on BASF té 22 hectàrees lliures i hi projecta aquesta fàbrica. La inversió no s'ha concretat, però generaria, d'entrada, uns 200 llocs de treball directes, a més de centenars d'indirectes. El consell directiu de BASF no ha aprovat definitivament la construcció de la planta, però compta amb ajuts públics concedits per tirar-la endavant.
BASF va acceptar al desembre 100 MEUR en fons d'inversió per al projecte de la Comissió Europa. El Ministeri d'Indústria, a través del PERTE VEC2, ha atorgat 15,75 MEUR per a la planta de bateries, i el Govern concedeix 11,25 milions d'euros a través dels programes d'alt impacte de la Generalitat.
El projecte proposa aprofitar les bateries velles usades i convertir-les en matèria activa de càtode amb la qual fabricar noves bateries i reduir, així, la dependència a les matèries primeres extretes de les mines d'altres països. La proximitat al port de Tarragona, l'abastiment d'aigua i l'ecosistema industrial del Complex Químic tarragoní han sigut determinants per escollir la ubicació de la futura planta.
El grup BASF també té altres aliances amb el sector de l'electromobilitat. Al juny va inaugurar a Schwarzheide (Alemanya) una planta de producció de materials catòdics per a bateries de ions de liti, per a uns 400.000 vehicles elèctrics cada any. També han tancat un acord per trobar solucions de reciclatge per a bateries de ions de liti de vehicles del grup Iveco.
Aliances amb Zara
El sector tèxtil també és un dels aliats de BASF per trobar solucions a un consum més sostenible. Al gener, BASF i el grup Inditex van crear la seva primera jaqueta fabricada amb 'loopamid', una poliamida fabricada completament de residus tèxtils. La peça s'ha fet amb aquest nou material, inclosos els botons i les cremalleres i altres elements. L'any 2022, Zara Home ja va comercialitzar 'The Laundry', el primer detergent creat amb BASF que redueix les microfibres i plàstics que s'alliberen quan es renta la roba a baixa temperatura, fet que també permet reduir el consum d'energia i allargar la vida útil de les peces.
Altres col·laboracions socials i sostenibles
BASF també col·labora amb el programa de capacitació del Pacte Global de l'ONU o amb la companyia energètica Engie, que abasteix amb energia verda vuit dels centres del grup.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics