Dijous, 02 de Gener de 2025

La DO Montsant tanca un any marcat per la sequera

Ha fet baixar la producció de raïm d'enguany en un 50%

27 de Desembre de 2024, per Reusdigital.cat
  • La DO Montsant tanca un any marcat per la sequera

    Cedida

La Denominació d’Origen Montsant arriba a finals d’aquest 2024 amb una mica d’oxigen pel que fa als problemes de sequera extrema que viu el territori. Malgrat que la situació continua sent d’alerta, les pluges del mes de novembre han ajudat una mica al camp, augmentant les reserves d’aigua.

La sequera ha estat, sense dubte, el tema que ha marcat l’agenda de la DO Montsant durant el 2024. Una sequera que no només ha fet baixar la producció de raïm d’enguany en un 50%, sinó que posa en risc el model socioeconòmic de tot el territori. Un model que es basa en la producció agrícola a petita escala -on la vinya té un pes molt important-, però també en el paisatge i l’oferta turística sostenible. Aquest model és l’eix central que assegura el futur del territori i la base de la seva economia, i el seu desenvolupament territorial es veu cada cop més amenaçat per l’escassa disponibilitat dels recursos hídrics.

Mentre arriben les ajudes econòmiques promeses i es fa arribar l’aigua de l’Ebre cap als embassaments de la comarca del Priorat, des del Consell Regulador de la DO Montsant es continua treballant per garantir ajudes compensatòries a cellers i viticultors per pal·liar els efectes de la sequera, així com ajudes a la població per evitar com sigui més despoblament.

 

Una verema amb reducció de la producció

 

Pel que fa a la verema, la campanya d’enguany s’ha vist molt marcada per aquesta sequera. Es van collir poc més de 4 milions de quilos, una reducció de la producció històrica que representa un 50% menys respecte a la mitjana dels darrers anys, i un 20% respecte a l’any passat, any en què la producció ja es va veure minvada per la sequera.

La sequera ha tornat a ser la principal causa d’aquesta reducció de la producció que viu la zona, que va començar la verema amb uns registres de pluja acumulats al llarg de l’any per sota dels 250 litres, agreujant el dèficit hídric acumulat des de 2021, i que ha sotmès les vinyes a un intens estrès hídric.

Al mateix temps, cal remarcar que la sequera va afavorir també la qualitat del raïm, ajudant a evitar les malalties associades a la humitat. Això, sumat al fet que el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual, i a la gran aposta del consell regulador per la sostenibilitat, van fer que el raïm collit presentés un bon estat sanitari.

 

Promoció internacional

 

Entre les diverses accions de promoció portades a terme per la DO Montsant al llarg d’aquest 2024, destaca la gira asiàtica que va portar els vins Montsant fins a la Xina i Corea del Sud durant el mes de novembre. Un viatge en el qual la DO Montsant va estar acompanyada per 8 dels seus cellers, que van participar en la fira ProWine Shanghai, on els vins Montsant va ser també protagonistes d’una masterclass conduïda per Sam Chen, un dels ambaixadors amb qui la DO Montsant treballa a la Xina.

Pel que fa a Corea, l’acció de promoció a Seül va comptar amb un complet programa d’activitats, amb showroom de vins, masterclass conduïda per Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, tast guiat de vins, i trobades "networking" amb professionals i prescriptors del sector al país per conèixer sobre el terreny diferents projectes lligats a la comercialització i la importació de vins al mercat coreà.

Aquesta gira asiàtica es va portar a terme en el marc de l’estratègia de promoció internacional de la DO Montsant per continuar projectant la marca i els vins Montsant més enllà de les seves fronteres. I és que l’exportació representa, amb dades de 2023, el 25% de les vendes de la DO Montsant.

 

Gastronomia i vi

 

Una altra de les accions de promoció remarcades d’aquest 2024 ha estat el cicle 'Les Nits de la DO Montsant', una experiència gastronòmica d’alt nivell en què els vins Montsant van harmonitzar la proposta gastronòmica del restaurant Hofmann.

Els vins van ser l’eix vertebrador del relat dels sopars, que giraven al voltant de la DO Montsant per tal de transmetre als comensals els valors i la manera de treballar de la DO. Uns vins que van servir també per mostrar la varietat i la riquesa que hi ha al territori vitivinícola de la DO Montsant, al llarg d’un sopar on la presidenta Pilar Just, acompanyada d’alguns dels membres del consell regulador, van ser els encarregats d’explicar els vins als assistents, així com el maridatge amb els plats d’un menú elaborat pel restaurant Hofmann especialment per a l’ocasió.

L’elecció del restaurant Hofmann com a seu a Barcelona de Les Nits de la DO Montsant va respondre a la voluntat de la DO de treballar amb aquells que seran els professionals del futur. Així, després de dues gires per presentar els seus vins a diferents escoles d’hostaleria i sumilleria d’arreu del territori català, la DO Montsant aterrava a l’escola Hofmann, centre de formació gastronòmica de referència, per presentar els seus vins al públic final en un escenari excepcional.

L’acció va tenir una molt bona acollida entre el públic, i aquest pròxim 2025 tindrà la seva rèplica amb tres sopars més al llarg del primer semestre de l’any. Una bona manera, argumenten des de la DO Montsant, de celebrar que Catalunya serà aquest 2025 Regió Mundial de la Gastronomia.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics