El divendres 15 i el dissabte 16 de novembre tindrà lloc a la plaça de la Llibertat de Reus la 27a Festa de l'oli, en la qual catorze cooperatives de la DOP Siurana de set comarques de la demarcació oferiran el seu producte. Amb motiu de la fira, s'organitzen diverses activitats complemantàries com la primera edició del concurs d'allioli o el tradicional berenar de pa amb oli i xocolata.
La Festa de l'oli nou té dos objectius. Per una banda, promocionar el producte KM0 -en aquest cas, la nova collita de l'or líquid- i, per una altra, atraure a visitants a la ciutat per complir amb un dels principals objectiu de l'Agència Reus Promoció, la desestacionalització del turisme. "El que volem és que les cooperatives venguin el seu oli", apunta la regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó. Es tracta d'una mostra del "bon producte de la terra", en paraules de l'alcaldessa Sandra Guaita, vinculat no tan sols a la gastronomia sinó també a la salut: "S'ha transformat en un referent".
Enguany, una de les conseqüències de la sequera ha estat la "collita minsa" d'olives, així ho detalla el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran. No obstant això, recorda que hi ha l'oli "suficient" i que és de "molt bona qualitat".
Entre les activitats paral·leles a l'oferta dels productors, cal destacar la principal novetat, que és el primer concurs d'allioli de la Festa de l'oli nou, a la qual podran participar fins a 35 persones (es podran trobar les bases a la web de la DOP Siurana). A més, els més petits gaudiran divendres del berenar de pa amb oli i xocolata, preparat pel Gremi de Forners de Reus i del Baix Camp i acompanyat per una actuació de dansa, a càrrec de l'Escola de Dansa del Centre de Lectura, i un tastet musical de la mà del Conservatori.
La fira també compta amb un vessant solidari, i és que el 50% del que es recapti del popular esmorzar de dissabte -a 4 euros cada àpat- es destinarà a La Marató de 3Cat. L'embotit de l'esmorzar està elaborat per Casa Borrull, que aquest any servirà llonganissa elaborada amb la recepta tradicional.
Les entitats comercials, els mercats de Reus i el Gremi de Forners guarniran els seus establiments amb ampolles i elements relacionats amb l'oli. A més, des dels mercats s'impulsa una campanya especial. De l'11 al 15 de novembre, les parades obsequiaran als seus clients amb butlletes per a sorteig de diferents premis d'oli Siurana i un primer premi consistent en el 'Teu pes en oli'. El dissabte 16 de novembre, a dos quarts de 6 de la tarda, a la Fira de l'Oli nou s'extrauran les butlletes guanyadores, i per obtenir el premi, serà necessari trobar-se a la plaça en el moment del sorteig. A banda, tothom qui compri oli als productors de la fira rebrà butlletes 'rasca-rasca' i podran valorar l'oli a través d'un app mòbil.
Per tal de facilitar l'arribada de turistes, els hotels de Reus ofereixen una oferta especial aquest cap de setmana de novembre amb un paquet especial que inclou oli nou DOP Siurana i un tiquet cultural que permet l'accés a alguns dels espais culturals de la ciutat.
El certamen, que està organitzat conjuntament per l'Agència de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, busca continuar professionalitzant-se amb l'impuls d'una jornada tècnica, sota el títol 'La Intel·ligència artificial com a eix de futur del sector agroalimentari', que tindrà lloc el dia 11 de novembre a REDESSA Tecno d'un quart de 10 del matí a 12 del migdia. Està organitzada pel col·legi d'enginyers agrícoles de Catalunya i hi col·labora el Hub FoodTech & Nutrition i la DOP Siurana. Cal inscripció prèvia per assistir-hi.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics