Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Montblanc i Valls rebutgen l'avantprojecte del parc eòlic amb dos aerogeneradors a la serra de Guixeres

L'alcalde montblanquí al·lega que els terrenys estan protegits des de fa més de 20 anys

04 de Juliol de 2020, per ACN
  • Una imatge cedida per l'Ajuntament de Montblanc on es mostra en quin punt l'avantprojecte té previst ubicar els aerogeneradors

    ACN

L'Ajuntament de Montblanc i de Valls rebutgen l'avantprojecte del parc eòlic que s'instal·laria a la serra de Guixeres a l'altura del Coll de Lilla. La instal·lació té previst dos aerogeneradors de 5MW de potència unitària amb una alçada de 200 metres. En declaracions a l'ACN, l'alcalde del municipi, Josep Andreu, assegura que la proposta no prosperarà, perquè els terrenys estan qualificats de sòl de protecció natural i paisatgística en el Pla General de Montblanc de l'any 1998. Per això, el consistori presentarà al·legacions després de rebre la notificació de la Ponència d'energies renovables del Govern. A més, l'Ajuntament de Valls està a l'expectativa que el parc s'acabi reubicant, com a alternativa, al vessant de l'Alt Camp. L'informe 'Diagnòstic territorial i del medi afectat de l'avantprojecte del parc eòlic Serra Guixeres', indica que el projecte eòlic estaria promogut per l'empresa EDP Renovables España, S.L.U i que es localitzaria a la carretera N-240 a l'altura del Coll de Lilla, dins del terme municipal de Montblanc. La instal·lació estarà constituïda per dos aerogeneradors de 5 MW de potència unitària i 121 metres d'alçada de boixa - centre del rotor- i 158 metres de diàmetre del rotor –pales. Això suposarà que el parc tingui una potència total de 10 MW i que la producció anual mitjana estimada es xifri en 35,15 GWh/any.

Segons el document, l'avantprojecte no afectaria cap espai natural de protecció especial (ENPE), ni cap Pla d'espais d'interès natural de Catalunya (PEIN) o espais de la Xarxa Natura 2000 (XN2000), entre d'altres. Malgrat això, es contempla que els molins s'ubiquin a 775 metres de l'espai del PEIN, corresponent a Tossal Gros de Miramar i de la Xarxa Natura 2000. L'informe també recull que un dels aerogeneradors s'emplaçarà dins d'una àrea d'interès faunístic per l'àliga cuabarrada (Aquila fasciata).

A més, el text esmenta que d'acord amb el Pla territorial parcial del Camp de Tarragona (PTPCT), el projecte se situarà majoritàriament en sòl no urbanitzable costaner, mentre que certs sectors s'instal·laran en terrenys de protecció especial. En canvi, el tram final de la línia elèctrica s'emplaçarà sobre sòl d'interès agrari i paisatgístic.

Amb tot, l'alcalde de Montblanc defensa que el parc eòlic no té recorregut, ja que la zona està protegida pel Pla General de Montblanc de 1998 que el defineix com a sòl natural i paisatgístic i que, segons ell, equivaldria a la qualificació de la Xarxa Natura 2000. "És la mateixa qualificació que té tot el terme de Montblanc, que en un futur serà parc natural de les Muntanyes de Prades. Per això, creiem que ha de decaure immediatament", ha argumentat Andreu. L'alcalde s'hi oposa per l'impacte visual que generarien els molins en una comarca on ja hi ha deu parcs eòlics.

Per aquest motiu, ha reclamat que la implantació d'energies renovables es faci de forma equilibrada a tot el país. "Quan posin parcs eòlics a Collserola, en podrem començar a parlar. A més, si a la massificació de la Costa Daurada li sumem els parcs, no tindrà cap atractiu", ha etzibat. I en aquest sentit, Andreu assenyala que la Conca de Barberà aposta per un turisme sostenible i de qualitat, basat en la riquesa del patrimoni de Poblet, Montblanc, l'Espluga de Francolí, Conesa o en les rutes pels cellers modernistes.

"L'allau de peticions de parcs fotovoltaics i eòlics és incomprensible. A Montblanc tenim peticions de 2.400 hectàrees de parcs fotovoltaics que és el triple del terreny plantat de vinya al nostre terme municipal", ha subratllat. En aquesta línia, ha criticat que el decret de les energies renovables ha suposat una "barra lliure" de les empreses del sector i ha "buidat" de competències els ajuntaments. "Són les empreses més agressives en el món financer actual, ja no té res d'ecologista", ha completat.

Front comú de Valls i Montblanc contra els aerogeneradors

D'altra banda, si el parc eòlic no prosperés al terme municipal de Montblanc, es podria reubicar al vessant de l'Alt Camp. Per això, tant l'alcalde montblanquí com l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s'han compromès a treballar conjuntament per evitar la implantació dels molins. De fet, fonts municipals del consistori vallenc informen que no han rebut cap notificació, però se sumen al front comú per oposar-se al projecte. I és que el fet que els aerogeneradors es dibuixin a la zona dels boscos de Valls preocupa al municipi, sobretot, perquè comprometria aquest entorn natural, que ja es va veure afectat per les obres de construcció de l'A-27.

Segons Andreu, l'equip de govern presentarà una moció de rebuig a l'avantprojecte en el pròxim plenari que se celebrarà el 22 de juliol. Un cop s'aprovi, procediran a presentar les al·legacions per tombar-lo. "No passarem d'aquest estadi, però si s'insisteix, estem disposats a arribar on calgui", ha tancat l'alcalde.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  05 de Juliol de 2020

I l'energia que tothom vol?

Com ens proveirem de l'energia que volem? No es pot dir que no a tot i cal pensar en les necessitats de tots. Afecta o no? De quin lloc podem treure l'energia? Nuclears no, parcs eòlics no, centrals de carbó no ... Per què no es prohibeixen les torxes que cremen tots els dies i embruten el medi ambient.

Reusenc  05 de Juliol de 2020

Això

Ja sembla les terres de l'Ebre que no deixen fer res.