Sensació visual, olfactiva, gustativa i retreofalctiva. Aquest són alguns dels paràmetres que la quarantena d’assistents han pogut seguir, aquest dilluns al matí a la Llotja de Reus, en el segon tast d’avellanes en el marc de ‘Temps d’avellanes’. Conduït pel geògraf de la URV Jaume Salvat, els participants han pogut copsar el grau de cruixent, l’olor, característiques del seu sabor com la dolçor o la intensitat de set varietats diferents d’aquest producte típic del Camp de Tarragona.
El tast ha finalitzat amb una vuitena varietat amb closca provinent del Piamont italià. “Ells es venten que aquestes avellanes són les millors del món”, ha explicat Salvat, malgrat que l’obertura d’aquesta fruita seca ha tingut més d’una sorpresa negativa pels assistents. “Ens falta un punt d’autoestima”, ha afirmat el conductor de l’acte respecte la qualitat de les avellanes del territori i la capacitat que es té per reivindicar-les. “Enguany és un any extraordinari, podem menjar les avellanes a ulls cluc”, ha destacat Jaume Salvat en relació a una climatologia que ha afavorit aquest fruit dels avellaners i ha permès una collita excepcional.
Al natural o torrades, del pla o de muntanya, de collita nova o provinent dels lineals d’un supermercat... Els participants han anat ensinistrant el seu paladar per determinar els trets característics d’unes avellanes que “beneficien la circulació” i que són òptimes per la nutrició humana.
En el torn dels parlaments previs, el president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, ha volgut transmetre un missatge clar. “No ho fem tot bé”, ha dit tot afegint després que “potser hem de mirar altres països i no sempre per fixar-nos en la qüestió del preu", ha incidit. Sobre aquest tema, Just ha dit que “la Llotja és notari” i ha recordat que el sindicat “no està dins de la taula de preus” per autoexclusió.
Amb posterioritat, la Jornada ha continuat amb una taula rodona on han participat Núria del Cacho (gelats i torrons Xixona); Ferran Cerro (restaurador); Toni Brú (restaurant El Celler de l’Àspic); Xavier Pàmies (Forn Sistaré) i Tina Veiga (DO Avellana de Reus).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics