El Departament de Platges de l’Ajuntament de Cambrils ha instal·lat cinc panells informatius a la platja del Cavet i a les platges contigües per tal de preservar la Posidònia Oceànica, així com la resta de fanerògames i espècies marines existents en aquesta zona. En aquests cartells s’informa sobre la normativa de la zona de protecció i de les especies que hi viuen.
L’àrea de protecció està abalisada amb biòtops ecològics i dins de la zona delimitada està prohibit pescar i fondejar amb vaixells (aquestes pràctiques seran sancionades d’acord amb l’Ordenança de Convivència Ciutadana). A més, en el marc del projecte Viu la Posidònia, s’estan portant a terme accions per conscienciar la ciutadania de la necessitat de protegir les praderies i per crear noves experiències turístiques al voltant d’aquesta planta.
L’objectiu és aplicar mesures urgents per conservar i recuperar aquesta important zona de biodiversitat marina, que reportarà beneficis a curt, mig i llarg termini per a tots els sectors i agents implicats en el mar com és el sector pesquer, turístic, nàutic o esportiu. Per aquest motiu, agents locals com la Confraria de Pescadors, l’Estació Nàutica Costa Daurada i Terres de l’Ebre, la Societat de Pescadors de Canya Costa Daurada, l’empresa de busseig Glups Diving Center, el Cambrils Club de Natació i el Club Nàutic de Cambrils donen suport a la decisió de protegir aquesta zona.
Cal destacar que davant de les platges de Cambrils hi ha un dels alguers més grans de la costa catalana, format per Posidònia Oceànica i Cymodocea Nodosa i, davant de la platja del Cavet, una part d’aquest alguer està a tocar de la costa, en zona de bany, la qual cosa el fa especialment vulnerable a l’acció humana.
La regidora de Turisme i Platges, Camí Mendoza, ha assegurat que la preservació de les praderies és essencial perquè són una font directa de producció d’oxigen per al planeta, depuren l’aigua del mar, permeten l’amortiment de la mar de fons i de les onades reduint l’erosió de la costa i la regressió de les platges i són un hàbitat amb gran diversitat d’espècies marines.
Tot i que en algunes zones es conserva una relativa riquesa biològica, en altres llocs de la costa de Tarragona les praderies de posidònia han vist una regressió molt rellevant en els darrers anys. Els factors que provoquen el deteriorament del fons marí són la contaminació, l’excés de freqüentació, l’abocament de materials exògens com les sorres per recuperar les platges després de les tempestes, o l’ancoratge de les embarcacions d’esbarjo.
Les praderies
Les praderies de fanerògames marines són plantes superiors característiques de la mar Mediterrània i conformen els ecosistemes de més diversitat i riquesa biològica, amb nivells de complexitat ecològica que les equiparen als fons de coral·ligen. Aquestes praderies són vitals per lluitar enfront del canvi climàtic.
L’espècie Posidònia oceànica, la més longeva de la biosfera, és patrimoni de la humanitat des del 1999. Classificada com a “Habitat prioritari” té un alt valor biològic perquè, entre d’altres, constitueixen espais de refugi i d’alimentació de les fases juvenils de moltes espècies marines. Les fanerògames contribueixen en la recuperació de les poblacions de mol·luscs, cefalòpodes com sípies, calamars i pops que, com les sardines i seitons, s’apropen a la costa en època de reproducció. Les praderies de Posidònia i de Cymodocea nodosa, són les “llars d’infants” per a moltes espècies i les que mantenen les aigües cristal·lines.
Etiquetes:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics