Dimarts, 16 de Juliol de 2024

Cultura per al cap de setmana amb Reusdigital.cat

La música de Lisa Hannigan, l'últim fenomen a 'Netflix' i una sèrie ambientada a Oxford, entre les nostres propostes

06 de Novembre de 2020, per Redacció
  • La minisèrie de 'Netflix' 'Gambito de dama' és una de les nostres recomanacions

    'Netflix'

Arriba un nou cap de setmana de confinament municipal a la ciutat, al territori i al país. Potser alguns de vosaltres optareu, per tant, per passar llargues estones a casa. Si és el cas, gaudiu-ne. Reposeu, que ja ens toca. Si us ve de gust descobrir una sèrie, un llibre o altres produccions culturals, esteu de sort. A Reusdigital.cat us fem propostes que esperem siguin del vostre interès. 

Marc Busquets recomana 'Gambito de dama' 

Minisèrie de set capítols estrenada sense fer gaire soroll a 'Netflix', se centra en una jove amb un talent innat per als escacs. El context que l'envolta (els Estats Units dels anys 60, en plena guerra freda amb Rússia) i els seus problemes personals, però, seran un obstacle en el camí per ser la millor del món en una disciplina tradicionalment lligada als homes. No patiu pas, si d'escacs no en sabeu gaire (com és el cas d'un servidor).

'Gambito de dama' (una sortida al tauler) està tan ben feta, és tan elegant en la seva posada en escena i està tan ben conduïda que, en realitat, els tornejos i les partides no són sinó la manera amb la qual se'ns explica una història de superació, de posar-se a prova quan l'enemic és un mateix, i de saber perdre. La minisèrie analitza també la solitud d'aquell qui és especial, únic, irrepetible.

Basada en la novel·la homònima de Walter Tevis, rere la càmera hi ha Walter Trevis, capaç d'imprimir nervi i funcionalitat a la direcció. L'estrella absoluta és Anya Taylor-Joy (vista a 'La bruja' o 'Glass', entre altres). 

 

Isabel Martínez proposa la sèrie 'Auge i caiguda' 

Especialment brillant i hilarant en el primer dels seus tres capítols, la sèrie 'Auge i caiguda' (2017) de Guillem Morales és una adaptació d'un clàssic d'Evelyn Waugh que es pot veure a 'Filmin' i que compta amb un repartiment de luxe (Eva Longoria, David Suchet...).

La sèrie narra les peripècies de Paul Pennyfeather, un inofensiu professor d'Oxford que és injustament expulsat de la universitat per escàndol públic. A partir d'aquesta premissa, la sèrie retrata càusticament les misèries del sistema acadèmic anglès privat i alguns dels arquetipus socials dels anys 30.  

Marià Arbonès proposa escoltar la música de Lisa Hannigan

Aquest cap de setmana, proposo que escolteu la música de la irlandesa Lisa Hannigan (Kilcloon, 1981) i en concret la cançó 'Snow' del seu disc 'At Swim'. Es tracta d'una cançó autobiogràfica, que evoca la seva separació del músic Damien Rice, l'exparella tant en el sentimental com en l'àmbit de la música. A 'Snow' els amants es transformen en la neu i la ciutat per la qual caminen, fins que s'"enfonsen com un tresor". És una melodia folk guarnida amb la dolça veu de l'autora i els violins que recorden el seu país.

Un cop separada de Damien Rice, el 2008, Lisa Hannigan va començar la seva trajectòria en solitari amb la publicació del disc 'Sea Sew'. Després van venir 'Passenger' (2011) i aquest tercer disc, 'At Swim' (2017), enregistrat entre Dublín, Londres i Nova York, i produït pel guitarrista de The National, Aaron Dessner, qui va oferir a Hannigan la seva col·laboració. ‘At Swim’ és un treball íntim, amb cançons que tracten de la nostàlgia i l’aïllament, i de forma profunda i commovedora de l’amor.

Alba Cartanyà suggereix la lectura d''Assaig sobre la lucidesa' (2004) de Saramago

Aprofitant la (gairebé) setmana electoral dels Estats Units, és un bon moment per reflexionar sobre la democràcia i els mecanismes de participació, concretament, a través de les urnes. Sobre aquesta idea, José Saramago construeix el relat de l'obra 'Assaig sobre la lucidesa', publicada l'any 2004. Planteja la situació que, en unes eleccions municipals, la majoria dels habitants de la ciutat opten per votar en blanc. Davant d'aquest inesperat ús del dret a vot, els poders de l'estat es posen en marxa per impedir que l'acció, aparentment espontània, esdevingui un acte revolucionari que posi en perill els fonaments de la democràcia. 

Es tracta de la segona part de la cèlebre 'Assaig sobre la ceguesa', on el Nobel de Literatura aprofundeix en la seva crítica als mecanismes de poder i centra la mirada en la corrupció del sistema democràtic. 

 whatsapp_image_2020-11-05_at_13.34.31.jpeg

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges